Nici forma ”reșapată” a proiectului de reabilitare a clădirilor istorice din Timișoara nu pare să stimuleze interesul timișorenilor. Dezbaterea publică realizată de primărie pe această temă nu a atras un interes extraordinar. Una peste alta, actualii șefi ai municipalităţii au ajuns la aceeași concluzie cu precedenții, anume că pentru a se investi bani și a se primi sprijin de la primărie e nevoie de un studiu de risc seismic al clădirii.
Nu a durat nici măcar o oră dezbaterea, a fost îndeajuns și pentru a se prezenta proiectul și pentru a se răspunde la numeroase întrebări. Cert este că deocamdată nu există nicio clădire istorică intrată în proiectul revoluționar propus de municipalitate.
La început toți proprietarii s-au arătat interesați. Au fost cel puțin o sută de cereri de informații, dar niciun dosar rezolvat.
Regulamentul actual este ”încurcat”, cea mai mare parte dintre cele 539 de clădiri vizate, trei sferturi dintre acestea sunt în situri istorice, deci nu puteau primi fonduri nerambursabile. În concluzie, s-a propus schimbarea programului, în așa fel încât toate clădirile să poată primi 20% grant de la primărie, respectiv 80% credit fără dobândă.
Succesul relativ anunțat de administrația locală a fost cel mai bine reliefat de președintele unei asociații de proprietar: “Să spuneți că ați avut 400 de consultări eu nu consider că este o reușită. Dar să spuneți că am rezolvat 1.000 de clădiri, bine, nu sunt atâtea… 50 de clădiri în standardul cutare, asta ar fi. Dar asta nu este specificat în proiect. La sfârșitul zilei, să zicem că nici șarpanta de aici (de la clădirea PMT – n.r.) nu este reparată, după câți ani?”
“Pentru înțelegerea programului și descifrarea lucrurilor care nu sunt suficient de prietenos formulate suntem oricând deschiși la dialog. Puteți să veniți la consultanță, stăm cu regulamentul în față și răspundem la orice nelămuriri”, a răspuns Roxana Pătrulescu.
Aceasta a anunțat că vor fi tipărite în jur de 5.000 de flyere informative, pe care vor fi sintetizate informațiile din programul de finanțare. De asemenea, urmează să fie organizate prezentări în fața asociațiilor de proprietari. „Finanțarea proiectării nu este posibilă, la fel cum nu este posibilă finanțarea lucrărilor de consolidare, pentru că Legea 153 nu ne permit”, a spus Cătălin Gheorghiu, președintele unei asociații de proprietari din Piața Romanilor.
Un răspuns a fost oferit de administratorul public Matei Creiveanu. Acest program nu este neapărat pentru toată lumea, ci unul mai de nișă, spune acesta.
„Nu va putea să rezolve acest program toate situațiile de clădiri cu probleme de fațadă, dar e un element ajutător (…) Nu rezolvă acest program toate nedreptățile Timișoarei și ale României. Este un program care să ajute cetățenii care nu au mijloace pe care să le poată angaja din start. Este un progam de nișă, nu va rezolva toate problemele”, a mai spus acesta.
Georg Bardeau, consulul onorific al Austriei la Timișoara și al doilea participant la dezbaterea publică, a vrut să știe exact ce clădiri nu pot fi incluse în acest program de sprijin.
„Doar clădirile expertizate cu risc seismic 1 nu sunt eligibile pentru finanțare. Este necesară consolidarea clădirilor respective”, a venit răspunsul din partea Roxanei Pătrulescu, reprezentanta primăriei.
În continuare s-a menționat despre lucrările de consolidare, iar concluzia este că astfel de cheltuieli nu sunt eligibile.
„Contractul pe care PMT îl face cu executantul este pentru lucrările eligibile. Nu putem include în contract lucrări neeligibile, inclusiv cele de consolidare. Asta nu înseamnă că asociația de proprietari nu poate să încheie separat un contract cu aceeași firmă de execuție”, a mai spus Roxana Pătrulescu.
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase…
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința…
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se…
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează…
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor…
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel…