Politica

Alin Nica şi PNL au blocat în Guvern finanţarea proiectului Timişoara – Capitală Culturală

La insistenţele preşedintelui CJ Timiş, Alin Nica, dar şi ale altor lideri PNL, premierul Nicolae Ciucă a retras, miercuri, de pe ordinea zi proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă prin care sunt acordaţi bani de la bugetul naţional proiectului Timişoara – Capitală Culturală Europeană. Nemulţumirea liberalilor este dată de banii pe care ar urma să-i primească CJ Timiş. Bani, oricum mult mai mulţi decât în înţelegerea iniţială, potrivit căreia Primăria Timişoara şi CJT primesc banii direct proporţional cu propriile contribuţii financiare la eveniment.

Miercuri, Guvernul trebuia să adopte unele modificări la Ordonanţa de Urgenţă 42/2019 privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susținerea desfășurării Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”. Pe scurt e vorba de nişte norme prin care Guvernul se obligă să sprijine financiar acest proiect extrem de important nu doar pentru Timişoara, ci pentru întreaga ţară. În ultimul moment însă, premierul Nicolae Ciucă a retras proiectul de pe ordinea de zi, invocând faptul că este “debalansată finanţarea” în favoarea Primăriei Timişoara. Iar potrivit surselor deBanat, Ciucă ar fi ajuns la această concluzie, în urma insistenţelor preşedintelui CJ Timiş şi al PNL Timiş, Alin Nica, dar şi ale altor lideri liberali.

De fapt care este problema? Din momentul în care s-a discutat această ordonanţă s-a stabilit ca cele două instituţii timişorene să primească bani de la guvern direct proporţional cu contribuţia fiecăreia dintre ele la eveniment. Având în vedere că angajamentele Primăriei Timişoara pentru susţinerea proiectului se ridică la 20 de milioane de euro, iar ale CJ Timiş la 5 milioane de euro, proporţia era de 80% – municipalitate; 20% – judeţ. La un moment dat însă, la presiunea unor liberali s-au acordat sume egale între cele două instituţii. La intervenţia unor lideri PSD, printre care Alfred Simonis, în ultimul text al OUG, care a ajuns miercuri pe masa guvernului, procentele s-au schimbat. Potrivit proiectului, erau alocate de la bugetul de stat 51.979.000 de lei pentru evenimentul Timişoara – Capitală Culturală Europeană. Din aceşti bani, 7.379.000 mergeau spre servicii de comunicare, toţii banii fiind însă direcţionaţi, în mod foarte straniu, spre Consiliul Judeţean, aşa cum deBanat a scris zilele trecute. Mai pe înţeles, toţi banii pentru reclame, presă etc. ajung la CJT, Alin Nica urmând să-i împartă cum vrea el pentru promovarea unui eveniment pentru care responsabilă este Primăria Timişoara.

Scăzând suma de promovarea rămân 44.600.000 milioane lei, dintre care 75%  (33,3 milioane lei) sunt destinaţi Primăriei Timişoara, iar 25%  (11,3 milioane lei) la CJ Timiş. De observat că procentul primit de CJT este mult mai mare decât cel al alocărilor, dacă luăm în considerare şi banii de publicitate. Bani care în mod normal trebuiau împărţiţi tot 75% – 25%, dacă nu 80-20, cum se stabilise iniţial, după procentul angajamentelor.

Culmea, Alin Nica şi PNL nu au fost mulţumiţi nici cu această împărţeală, solicitând mult mai mulţi bani. De unde şi blocajul la nivel guvernamental. Un blocaj care periclitează întregul proiect. Oricum Ordonanţa era aşteptată să apară de câteva luni. Gestul premierului Ciucă a iritat însă nu doar Primăria Timişoara, dar şi PSD. Şi asta fiindcă proiectul OUG a fost elaborat de Ministerul Culturii condus de PSD-istul Lucian Romaşcanu, acesta fiind în pericol să plătească oalele sparte de PNL. De menţionat că proiectul a fost avizat de mai mulţi miniştri, amintindu-i aici pe vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul de Externe, Lucian Aurescu ş.a.

Prin aceeaşi OUG mai sunt prevăzuţi bani pentru unele investiţii, Este vorba de 114.659.000 milioane de lei, din care în formula iniţială Primăria primea 105.879.824 milioane, iar CJT 8.778.985 milioane de lei.

Prin noul proiect, banii sunt aceeaşi, dar alocările se schimbă:

– PMT: 72.000.000 de lei

– CJT: 12.659.000 de lei lei

– Teatrul Naţional Timişoara: 30.000.000 lei.

Aşadar s-au luat bani de la primărie pentru a se da Teatrului Naţional, cea mai mare parte, dar şi Consiliului Judeţean.

 

 

 

 

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Grupul Maxagro a deschis la Gătaia noul sediu al Maxutil/Foto

Grupul Maxagro a inaugurat, la Gătaia, noul sediu al companiei Maxutil, parte a grupului. Compania…

3 minute ago

Jurnal de campanie (14). PS(perlea)D Dumbrăviţa, doi traficanţi de migranţi pe lista pentru Consiliul Local

Care este legătura între traficul de terenuri şi traficul de migranţi? Unul singur: PS(perlea)D Dumbrăviţa.…

38 de minute ago

Echipa de minibaschet a Școlii Gimnaziale nr. 24 din Timișoara calificată la etapa finală a competiției național Cupa Campionii Viitorului ediția I

Sâmbătă, 18 mai 2024, a avut loc etapa interjudețeană de minibaschet mixt clasele III-IV ”Cupa…

O oră ago

Liga 3. Ghiroda şi Politehnica, victorii înainte de barajul direct

În acest weekend s-a disputat ultima etapă din Liga 3. În seriile vestice, deznodământul era…

2 ore ago

Emblematica trupă Cargo va cânta la Buziaş, în weekend-ul următor , la “Aero West Bike Fest”

În weekend-ul următor, timp de două zile, la Buziaş va avea loc festivalul „Aero West…

5 ore ago

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

21 de ore ago