Invatamant

Universitatea Politehnica Timișoara vizitată de ambasadoarea Norvegiei în România

Universitatea Politehnica Timișoara a primit vizita unei delegații a Ambasadei Norvegiei la București condusă de ambasadoarea țării scandinave, Siri Barry, aceasta fiind primită de o echipă de cercetare a UPT, în prezența rectorului universității, Florin Drăgan. Vizita a avut loc în contextul în care Universitatea Politehnica Timișoara și partenerul norvegian SINTEF AS, din Trondheim, derulează un proiect comun de cercetare, în valoare de peste 7 milioane de lei, privind obținerea energiei curate pe bază de hidrogen.

În cadrul vizitei, a fost prezentat progresul implementării proiectului EEA-0502-CTR 2/2019 „Proiectarea combinatorială a unor pelicule inovative pentru plăcile bipolare ale electrolizoarelor cu membrane schimbătoare de protoni – acronim: CoDe-PEM”, dezvoltat de Universitatea Politehnica Timişoara, împreună cu partenerul norvegian SINTEF AS din Trondheim.

Electrolizoarele cu membrană schimbătoare de protoni (PEM) sunt folosite pe scară largă pentru a produce hidrogen gazos din surse de energie regenerabilă. Pe măsură ce crește cererea de combustibil sub formă de hidrogen, este necesară realizarea de electrolizoare cu costuri mai mici. Proiectul CoDe-PEM își propune să contribuie la dezvoltarea celulelor de electroliză PEM la prețuri accesibile, prin dezvoltarea de materiale de acoperire cu costuri mai mici pentru plăcile bipolare. Elementele cheie ale proiectului vizează reducerea costurilor prin aplicarea unor pelicule noi care să conducă la o reducere a ponderii materialelor scumpe. În plus, noile plăci bipolare ar trebui să permită procese de fabricație rapide și la prețuri reduse.

Proiectul este coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, care va dezvolta noi straturi pentru acoperiri folosind tehnica PVD, iar SINTEF va testa noile acoperiri în electrolizoare operaționale.

CoDe-PEM este finanţat în cadrul competiţiei pentru „Proiecte Colaborative de Cercetare”, asociată Mecanismului Financiar SEE (EEA Grants), 2014-2021,  încheiat între Statele Donatoare Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. Autoritatea Contractantă este Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învătămantului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în calitate de Operator Program „Cercetare”.

Valoarea totală a proiectului este de 7.104.509,02 lei, din care 85% reprezintă contribuţia EEA, iar 15% reprezintă contribuţia de la Bugetul de Stat.

Proiectul CoDe-PEM își propune să contribuie la dezvoltarea reactoarelor electrochimice pentru obţinerea hidrogenului, prin identificarea unor soluţii de proiectare și realizare, optimizate din punctul de vedere al costului și greutăţii, respectiv în condiţii de fiabilitate îmbunătăţită a principalului component – placa bipolară a electrolizoarelor cu membrane schimbătoare de protoni. Printr-un parteneriat interdisciplinar, proiectul integrează grupuri de cercetare din România și Norvegia, pe baza experienţei complementare a partenerilor.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alfred Simonis s-a decis şi îşi va da votul pentru Elena Lasconi

La scurt timp după discuțiile purtate pentru stabilirea unei coaliții guvernamentale largi și anunțarea colaborării…

12 minute ago

Uniţi în faţa extremismului şi a Rusiei. Liderii PSD-PNL-UDMR-USR și ai minoritățile naționale au decis constituirea unei coaliții pro-europene

Liderii PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților naționale au adoptat, miercuri, o rezoluție în…

2 ore ago

Documente declasificate. Tiparul de campanie al lui Călin Georgescu, similar celui folosit de Rusia înainte de invadarea Ucrainei

Preşedintele Klaus Iohannis a declasificat informaţiile de la serviciile secrete privindu-l pe Călin Georgescu. Potrivit…

2 ore ago

UVT își exprimă poziția în contextul alegerilor prezidențiale: ”Universitățile românești au aderat la principiile diplomei europene”

Într-un demers cu totul nou, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) emite o poziție oficială…

2 ore ago

Un portal de lumini va oferi timișorenilor imaginile Revoluției, la 35 de la evenimentele din 1989

La Timișoara vor avea loc în perioada 16-20 decembrie, mai multe evenimente în aer liber,…

2 ore ago

Biserica Ortodoxă Română își anunță ”angajamentul ferm față de apartenența României la UE”

Biserica Ortodoxă Română și-a reafirmat miercuri, printr-un comunicat de presă ”angajamentul ferm față de apartenența…

3 ore ago