Studenții Universității de Vest Timișoara au făcut un exercițiu de imaginație și au oferit viziunea lor despre cum ar trebui schimbat designul unuia dintre simbolurile Timișoarei. Reimaginarea Fântânii „Punctele Cardinale” ca insulă de biodiversitate, face parte din Săptămâna Verde Europeană la UVT, proiectul fiind realizat împreună cu cei de la Aquatim, care dețin Punctele Cardinale.
Săptămâna Verde Europeană la UVT este în 2022 la cea de-a cincea ediție, evenimentul UVT fiind selectat de Comisia Europeană ca eveniment partener al Săptămânii Verzi Europene, un program european care are loc la nivel internațional în perioada 30 mai – 5 iunie 2022.
Trebuie spus că în acest moment vorbim doar despre niște viziuni ale studenților, deocamdată nu au fost alocate fonduri pentru schimbarea designului fântânii care de zeci de ani reprezintă un punct de reper pentru oraș. Se pare că unii consideră comunist actualul design, în plus nu ar fi corespunzător pentru că nu ar reprezenta școala timișoreană de arhitectură.
Proiectul Reimaginarea Fântânii „Punctele Cardinale” ca insulă de biodiversitate face parte din viziunea globală propusă în calendarul din Săptămâna Verde Europeană la UVT șia fost propus de către Aquatim SA, ca ca deținător al drepturilor de utilizare a Fântânii „Punctele Cardinale”. UVT a răspuns ideilor inițiale prin organizarea unei abordări sistemice a procesului de generare a opțiunilor pentru proiectul creativ al Fântânii „Punctele Cardinale”. Axul central al proiectului constă în colaborarea dintre cadrele didactice și studenții aparținând de cele trei facultăți ale UVT (Facultatea de Arte și Design, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie și Facultatea de Sociologie și Psihologie), cu participarea Centrului de Transfer Tehnologic și Inovare al UVT. În acest mod, studenții sunt parte activă a unui proiect prin care UVT își propune să contribuie la creșterea stării de bine în comunitate, ideile creative propuse de aceștia pentru reimaginarea Fântânii „Punctele Cardinale” fiind deopotrivă estetice și funcționale, în aliniament cu Noul Bauhaus European.
„Parteneriatul dintre Aquatim și UVT se concretizează într-un mod binevenit, proiectul reconfigurării Fântânii „Punctele Cardinale” fiind o ocazie excelentă pentru a propune un alt mod de a vedea lumea, un mod care adresează și nevoia de verde, de ecologie. UVT arată astfel care este tocmai sensul unei universități: de a provoca în mod constant comunitatea, dar și de a oferi soluții, cum se întâmplă prin acest proiect care a generat peste 10 proiecte spectaculoase.”, a spus consilierul directorului general Aquatim, Robert Șerban.
Proiectele realizate pot fi acum văzute de publicul larg, iar fiecare timișorean poate vota pentru unul dintre acestea, pe internet, completând un formular disponibil aici
„Suntem bucuroși să anunțăm deschiderea perioadei de vot public pentru ideile creative propuse de echipele UVT în cadrul proiectului de Reimaginare a Fântânii „Punctele Cardinale” ca insulă de biodiversitate. UVT este alături de Aquatim SA, propunând comunității timișorene câteva alternative creative pentru modernizarea prin biodiversitate a celebrului spațiu central timișorean.”, a spus rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.
Exprimarea publică a opțiunilor din comunitate și desemnarea celei mai bune idei creative propusă de către studenți, vizând reimaginarea Fântânii „Punctele Cardinale”, se vor putea exprima până 31 octombrie 2022, după care proiectul cu cele mai multe opțiuni va fi adus în comunitatea de arhitecți, proiectanți, peisagiști, hidrotehniști din Timișoara, pentru a putea ajunge la o soluție tehnică matură și fezabilă.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…