Zâmbete amare

Cazul Buciu, filmul unei execuţii cu iz politic. Straniul timing politico-administrativ

Vineri, prefectul Mihai Ritivoiu a semnat decizia de încetare a mandatului pentru primarul municipiului Lugoj, Claudiu Buciu. Decizia a venit cumva ca din cer, neexistând semnale premergătoare privitoare la ea, precum în alte cazuri de acest gen. A fost în schimb deznodământul pe linie administrativă a unui asalt politic şi mediatic la care a fost supus Buciu în ultimele două săptămâni. De unde o interesantă sincronizare politico-administrativă cu un destul de intens iz de execuţie politică, aproape ritualică. O execuţie pusă la cale de PSD şi PNL, pe scurt USL.

Nu intru în meandrele juridice care au stat la baza deciziei luate de Ritivoiu. În România sunt multe legi care se bat cap, de unde şi o largă marjă de acţiune atât a politicului, cât şi a justiţiei. O observaţie însă. „Instituția Prefectului a fost sesizată în urma unor dovezi, din care reiese că domnul primar al municipiului Lugoj, Alexandru Claudiu Buciu, și-a schimbat domiciliul din România în Germania, timp de aproximativ o lună și jumătate, în cursul anului 2022. Legea este foarte clară în acest sens, Codul Administrativ precizează la articolul 160, litera c, că mandatul primarului încetează la schimbarea domiciliului în altă unitate administrativă teritorială”, a invocat Ritivoiu motivul demersului său. Problema este că Buciu nu “şi-a schimbat domiciliu”, cum spune prefectul, ci, având două cetăţenii, română şi germană, acesta şi-a făcut un al doilea domiciliu în Germania, nerenunţând la cel din Lugoj. Iar de aici urmează interpretările juridice şi, poate, un lung proces în justiţie.

Cum arătam, decizia lui Ritivoiu a fost deznomântul unui puternic asalt politic la adresa lui Buciu. Acesta a început în momentul în care Consiliul Local Lugoj a votat înfiinţarea Direcţiei de Comunicare, Cultură, Evenimente, care a preluat atribuţiile, dar şi angajaţii unor instituţii de cultură din oraş, printre care şi Casa de Cultură. Chestiune de oportunitate, organizare, eventual o mai mare grijă privind cheltuirea banului public! .Ce cutremur, ce jale! “Primarul Buciu desfiinţează cultura din Lugoj!”, a urlat multă lume, acesta fiind laitmotivul atacurilor politice la adresa primarului. Începute de PSD, mai ales prin Călin Dobra, care a intrat în campanie electorală pentru Primăria Lugoj, şi continuate chiar de partidul lui Buciu, PNL. Mai mult, liderii PNL Timiş l-au ameninţat chiar cu excluderea din partid, printr-un adevărat autodafe în piaţa publică.

Fac aici un mic recurs la istorie. În 2013, un primar liberal de municipiu reşedinţă de judeţ desfiinţa Casa de Cultură, tansformând-o într-o direcţie a primăriei, la fel ca şi Buciu. Ştiţi despre cine vorba? Exact, Ilie Bolojan, considerat de multă lume cel mai performant primar din România. Mai mult, în calitate de preşedinte al CJ Bihor, în ultimul an şi jumătate, Bolojan a desfiinţat sau comasat mai multe instituţii e cultură. L-a ameninţat cineva cu excluderea din partid? Nu. Nici măcar Alin Nica, din calitatea de vicepreşedinte naţional al PNL. Să înţelegem de aici că “Quid licet Jovi, non licet bovi”?

Deci problema celor din PNL Timiş nu era nemărginita afecţiune pentru cultura din Lugoj, ci omul Claudiu Buciu. Cel care, de mai mult timp, a intrat în confict cu actuala conducere a PNL Timiş şi în special cu preşedintele Alin Nica şi secretarul general Dănuţ Groza. Buciu nu a fost exclus din partid, dar joi, cu o zi înainte de execuţia prefecturală, conducerea PNL Timiş a decis ca în fruntea PNL Lugoj să fie pus primarul din Ştiuca. Mai mult, într-un comunicat de presă al PNL Timiş se arată că există “supiciuni privind intenţiile politice” ale lui Buciu. Cu alte cuvine, acesta e acuzat că ar vrea să-şi ia tălpăşiţa din partid. Pe scurt, exact cu o zi înainte de decizia prefectului, Buciu a primit un ultim vot de blam din partea PNL Timiş. Contesat atât de PNL, cât şi de PSD, vineri prefectul (PSD) Ritivoiu a luat ultima decizie în acest caz.

Pe buzele tuturor rămâne însă întrebarea: Dacă avea sprijinul total al PNL (sau PSD), Buciu ar mai fi fost executat de prefect? Încercaţi un răspuns. Mai mult, la bursa zvonurilor politice, se spune că PNL a renunţat total la Lugoj în favorea PSD, sperând în schimb un sprijin social-democrrt în Timişoara. Zvonuri care, după ultimele întâmplări (vezi cine a preluat preşedinţia PNL Lugoj) par să prindă un contur tot mai mare.

P.S. Bucuria lui Nicolae Robu după suspendarea lui Buciu, a cărui speţă a văzut-o similară cu a lui Dominic Fritz, a fost de foarte scurtă durată. Prefectul Ritivoiu a spus clar că nu există nicio similitudine. Aşa că, vorba unui clasic în viaţă: Ghinion, dle Robu!

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

11 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

15 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

18 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

18 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

20 de ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

20 de ore ago