Politica

Raoul Trifan acuză Ministerul Finanţelor de raportări false privind execuţia bugetară din primele şase luni ale anului

Senatorul USR de Timiş Raoul Trifan afirmă că bilanţul prezentat de Ministerul Finanţelor pentru primele şase luni ale acestui an are la bază mai multe raportări false. În bilanţ nu sunt prinse cel puţin 40 de miliarde de lei, bani pe care statul trebuie să-i plătească în acest an, exemplifică Trifan.

Ministerul Finanţelor a prezentat un bilanţ al primelor şase luni din acest an, potrivit căruia deficitul bugetului general consolidat ar fi de 1,57% din PIB, mai mic decât în perioada similară a anului trecut când a fost 2,86% din PIB. Raoul Trifan afirmă că cifrele din execuția bugetară prezentate de Ministerul Finanțelor, sunt raportate fals. În bilanțul momentului nu sunt prinse peste 40 de miliarde de lei datorii pe care Statul trebuie să le plătească anul acesta, spune acesta.

“Concret, bilanțul intermediar prezentat de ministrul Câciu nu include:

Concediile medicale. Plata concediilor medicale e amânată. Adică, dacă vă îmbolnăviți în perioada aceasta, statul le trage o țeapă angajatorilor.

TVA-ul care trebuie restituit. Este clasică și e aproape regulă: când e PSD la butoane, nu restituie TVA la timp. Asta îi ajută la raportări, dar produce blocaje în toată economia. Deși încasează cu 26,6% mai mult TVA, Câciu restituie companiilor doar cu 2% mai mult. Deci primește, dar nu plătește. TVA-ul încasat apare pe venituri, cel nerestituit nu apare pe cheltuieli. Mediul privat rămâne cu ochii în soare: are de primit, să aștepte.

Dobânda pe împrumuturile guvernului. Ne îndatorăm cu 1.000 de euro pe secundă, la dobânzi enorme. Costurile cu dobânzile mărite se văd doar puțin încă, dar sunt mari. Și vor fi tot mai mari.

Plățile pentru plafonarea prețurilor la electricitate și gaze. Este cea mai gravă: 40 de miliarde de lei, costul estimat de ANRE, lipsesc din acest bilanț de moment. Asta înseamnă cât pentru 500 de kilometri de autostradă. Înseamnă o altă autostradă A7. Înseamnă aproape tot Programul PNDL 3 „Anghel Saligny” pe șapte ani și lista poate continua”, arată Raoul Trifan

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

12 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

13 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

13 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

14 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

15 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

16 ore ago