Eveniment

Pompierii timișoreni pleacă în Franța cu o aeronavă C17, pentru a participa la stingerea incendiilor de vegetație/VIDEO

Joi seara, pe Aeroportul Internațional Timișoara a aterizat o aeronavă militară de mare capacitate, care va prelua mai multe utilaje ale Pompierilor, dar și personal care să le opereze, pentru a le transporta în Franța, țară care se confruntă cu mari incendii. O parte dintre pompieri și din vehicule provin din Timiș.

Este vorba despre un avion militar de tip C17, în acesta se vor îmbarca mai multe autospeciale și pompieri. Un alt avion a mers la București în același scop.

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Franța pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile Republicii Franța.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naționale din România, vor efectua începând cu data de 11.08.2022 o misiune internațională de sprijin în Franța, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora. Cele două aeronave, care vor pleca din București, respectiv Timișoara vor fi folosite pentru transport logistic ce constă în 17 mijloace de intervenție și personal de intervenție aferent , respectiv 77 pompieri salvatori.

„În urma discuţiilor,  am stabilit că putem oferi un modul terestru de intervenţie. IGSU a mobilizat forţele de intervenţie care vor fi formate din şapte ofiţeri şi 70 de subofiţeri pompieri, pe lângă 17 mijloace de intervenţie care includ, cel puţin, opt maşini cu capacitate de stingere, plus două cisterne de apă şi alte mijloace de intervenţie necesare pompierilor în această deplasare”, a declarat, şeful DSU, Raed Arafat.

Se pare că din Timiș vor pleca în Franța 16 pompieri, cu trei autospeciale de primă intervenție, dar și personal din județele învecinate. Decolarea avionului este așteptată la orele serii, acesta urmând să ajungă la Bordeaux.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Nu l-a oprit faptul că nu avea carnet şi a furat maşina vecinului. Acum a ajuns în arest

Polițiștii Sectiei 3 Rurale Sânandrei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria…

6 minute ago

Handbaliştii de la SCM Poli au nevoie de o mică minune pentru a evita barajul de menţinere

Sunt şanse de salvare directă. Mici, dar sunt! Prim-divizionara de handbal SCM Politehnica dispută miercuri,…

29 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 21 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 21.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Speranţa moare ultima! CFR Timişoara întâlneşte în meciul 3 al finalei United Galaţi, de această dată pe teren propriu

Finala campionatului naţional de futsal a programat primele două partide în Moldova, pe malul Dunării…

15 ore ago

Transformarea cinema Studio e aproape de finalizare

Una dintre cele mai lungi renovări a unui obiectiv public din Timișoara, Cinema Studio, ar…

16 ore ago