Invatamant

Se discută despre un spital universitar la Timișoara. UMF ar putea avea propriile farmacii și laboratoare de analize medicale cu activitate comercială

Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara ar putea, odată cu prevederile noii Legi a Învățământului, să își dezvolte activitatea prin oferirea de servicii de farmacie sau de laborator de analize medicale. De asemenea, e posibil ca în perioada următoare să avem aici un spital universitar.

Nu vom concura cu rețelele mari de farmacii, dar ne vom dezvolta și ulterior o vom putea face, a spus Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă organizată de PNL Timiș pe tema noii Legi a Învățământului. Scopul unei asemenea inițiative nu este să aducă profitabilitate maximă, ci să ofere studenților posibilitatea să învețe meserie într-un mediu real, dar și surse suplimentare pentru UMF.

Pe lângă posibilitatea de a prelua institute de cercetare în cadrul universității, care vor lărgi posibilitatea de cercetare a universității, vor oferi o bază materială pentru studenți și doctoranzi mult mai vastă. La nivelul universităților de medicină se va extinde această posibilitate inclusiv la preluarea spitalelor de rețea, care să devină spitale universitare. În românia erau spitale clinice universitare, deși ele erau diferite. Spitalul clinic este, de exemplu, Spitalul Județean, unde un anumit număr de secții sunt secții clinice. Spitalele universitare sunt cele unde ordonator de credite este universitatea. Există și această posibilitate, ceea ce pentru noi este foarte util. În plus, se va extinde posibilitatea ca universitatea să intre ca și jucător pe piața medicală și farmaceutică. Nu că o să concurăm cu rețelele de farmacii că nu o să reușim. Dar, ne vom putea face anumite farmacii cu scop didactic și comercial, va trebui să le și susținem cumva financiar. Studenții de la farmacie vor învăța în real, într-o farmacie ca în viața reală. La început nu vom putea concura cu marile farmacii, dar în timp da”, a declarat Crețu.

O altă veste interesantă ”scăpată” de acesta se referă la faptul că la Timișoara un spital ar putea deveni universitar. Aceasta va însemna că ordonator principal de credite va deveni universitatea, dar și că unitatea medicală va câștiga mult în prestigiu Crețu nu a vrut să spună prea multe pe subiect, dar a admis că există discuții avansate la nivel guvernamental

O să vedeți, o să fie, nu pot comenta. Nu pot spune pentru că e în curs de derulare, dar s-ar putea să fie un spital din Timișoara. Guvernul are în vedere. Se are în vedere trecerea la universități. E o discuție la nivel guvernamental”, a spus Crețu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Medalii obţinute de atleţii de la Poli în competiţii internaţionale

Doi dintre atleții Politehnicii Timișoara s-au remarcat în cadrul unor concursuri de anvergură care au…

8 minute ago

La Pasajul Solventul se împinge tunelul. Se lucrează la platforma de lansare a chesonului, la zidul de împingere și la pereții mulați/FOTO

Deși întârziat semnificativ, la proiectul Pasajului Solventul se lucrează, ne asigură Primăria Timișoara. Se avansează…

18 minute ago

Viitor frumos la fileu. Calificare la turneul final pentru CSS Bega U13

Echipa de mini-volei a CSS Bega Timișoara a obținut o calificare spectaculoasă în finala Campionatului…

O oră ago

Timişoreanca Antonia Ioana Balcu merge în China la Olimpiada interdisciplinară Ştiințele Pământului

Performanţă deosebită pentru învăţământul timişean. Antonia Ioana Balcu, elevă la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara,…

2 ore ago

Marian Vasile e supărat foc pentru că nu e singurul candidat independent pentru funcția de primar al Timișoarei

Deși el știe sigur că are șanse adevărate să devină viitorul primar al Timișoarei, acum…

3 ore ago