Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara ar putea, odată cu prevederile noii Legi a Învățământului, să își dezvolte activitatea prin oferirea de servicii de farmacie sau de laborator de analize medicale. De asemenea, e posibil ca în perioada următoare să avem aici un spital universitar.
Nu vom concura cu rețelele mari de farmacii, dar ne vom dezvolta și ulterior o vom putea face, a spus Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă organizată de PNL Timiș pe tema noii Legi a Învățământului. Scopul unei asemenea inițiative nu este să aducă profitabilitate maximă, ci să ofere studenților posibilitatea să învețe meserie într-un mediu real, dar și surse suplimentare pentru UMF.
”Pe lângă posibilitatea de a prelua institute de cercetare în cadrul universității, care vor lărgi posibilitatea de cercetare a universității, vor oferi o bază materială pentru studenți și doctoranzi mult mai vastă. La nivelul universităților de medicină se va extinde această posibilitate inclusiv la preluarea spitalelor de rețea, care să devină spitale universitare. În românia erau spitale clinice universitare, deși ele erau diferite. Spitalul clinic este, de exemplu, Spitalul Județean, unde un anumit număr de secții sunt secții clinice. Spitalele universitare sunt cele unde ordonator de credite este universitatea. Există și această posibilitate, ceea ce pentru noi este foarte util. În plus, se va extinde posibilitatea ca universitatea să intre ca și jucător pe piața medicală și farmaceutică. Nu că o să concurăm cu rețelele de farmacii că nu o să reușim. Dar, ne vom putea face anumite farmacii cu scop didactic și comercial, va trebui să le și susținem cumva financiar. Studenții de la farmacie vor învăța în real, într-o farmacie ca în viața reală. La început nu vom putea concura cu marile farmacii, dar în timp da”, a declarat Crețu.
O altă veste interesantă ”scăpată” de acesta se referă la faptul că la Timișoara un spital ar putea deveni universitar. Aceasta va însemna că ordonator principal de credite va deveni universitatea, dar și că unitatea medicală va câștiga mult în prestigiu Crețu nu a vrut să spună prea multe pe subiect, dar a admis că există discuții avansate la nivel guvernamental
”O să vedeți, o să fie, nu pot comenta. Nu pot spune pentru că e în curs de derulare, dar s-ar putea să fie un spital din Timișoara. Guvernul are în vedere. Se are în vedere trecerea la universități. E o discuție la nivel guvernamental”, a spus Crețu.
Comentarii prin facebook