Invatamant

Studenții din România au protestat la Timișoara împotriva Legii Educației

Peste o sută de tineri studenți, membri ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești – ANOSR, au mărșăluit vineri pe străzile din zona centrală a Timișoarei, dar și în Piața Victoriei. Ei protestează împotriva noii Legi a Educației, care se află în acest moment în dezbatere.

Tinerii au demonstrat pe drumul spre Piața Victoriei și în fața Recoratului Universității Politehnica Timișoara au organizat și un miting. Ei aveau pancarte și au protestat împotriva modului în care actuala clasă politică a decis să abordeze o nouă schimbare a legislației educației, dar și împotriva modului în care este văzut subiectul doctoratelor, unul mai mult decât favorabil unei anumite categorii de „beneficiari”.
Sunt nu mai puțin de 273 de amendamente pe care ANOSR le consideră necesare a fi incluse în Legea Educației.
”Analizând proiectul de lege, constatăm existența unor prevederi noi utile pentru studenți și sistem, în special în zona echității, dar și în alte domenii, a unor noi reglementări care trebuie clarificate, dar și a unor propuneri care în mod clar nu pot fi susținute și nu ar trebui aprobate, aducând deservicii majore. În general, observăm că majoritatea covârșitoare a legii reprezintă o preluare a Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 75/2005. Deși menținerea unor punți de stabilitate este importantă, ne-am fi așteptat, ca întreaga societate, ca după ani de construcție, respectiv luni întregi pentru implementarea proiectului „România Educată”, schimbările să fie mult mai vizibile.”, se spune în protestul lansat de ANOSR.
Principalele solicitări ale studenților se referă la dimensiunea burselor și corelarea lor cu salariul minim, verificarea acordării calității de doctor, dar și eliminării din lege a prevederii care permite renunțarea la acest titlu de doctor, acordarea a 25% din voturi pentru alegerea rectorilor către reprezentarea studenților, pensionarea la 65 de ani a cadrelor didactice, limitarea mandatelor rectorilor, la maxim 8 ani, indiferent de numărul de mandate, plus reduceri semnificative ale prețului transportului pe cale ferată a studenților.
Lista integrală a solicitărilor poate fi accesată aici
https://anosr.ro/wp-content/uploads/2022/04/Amendamente-LEN_final_ANOSR.pdf

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timişoreanca Antonia Ioana Bâlcu merge în China la Olimpiada interdisciplinară Ştiințele Pământului

Performanţă deosebită pentru învăţământul timişean. Antonia Ioana Bâlcu, elevă la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara,…

11 minute ago

Marian Vasile e supărat foc pentru că nu e singurul candidat independent pentru funcția de primar al Timișoarei

Deși el știe sigur că are șanse adevărate să devină viitorul primar al Timișoarei, acum…

30 de minute ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

47 de minute ago

Accident mortal în Timiş. Lipsa de experienţă a unui tânăr de 19 ani a dus la moartea unei fete de 17 ani

Un tânăr, în vârstă de 19 de ani, a condus un autoturism pe DN 59…

O oră ago

Candidează românește

Nu ne trebuie multe sondaje de opinie să ne dăm seama că Dominic Fritz și…

2 ore ago

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

3 ore ago