Dominic Fritz afirmă că în actuala criză din România, Guvernul continuă să dea dovadă de mult amatorism, lucru cu care ar fi de acord şi primarii marilor municipii. Prezent la o şedinţă a Asociaţiei Municipiilor din România, Fritz a prezentat, sâmbătă, principalele teme dezbătute de edili.
Dominic Fritz a fost joi şi vineri la Cluj la Consiliul Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), la întâlnire fiind prezent şi ministrul Mediului, Tanczos Barna. Fritz a spus că au fost trei mari teme discutate la Cluj, prima având legătură cu prezenţa ministrului mediului.
“Am discutat despre programul rablelor, iar Administraţia Fondului de Mediu va avea o finanţare pentru oraşele mari, prin care unele maşini vor putea fi scoase din circuit cu o primă de 3.000 de lei, O parte din bani va fi asigurată din bugetele locale. Toţi primarii am considerat că sumele cu care trebuie să contribuim sunt prea mari şi am negociat reducerea acestor sume. Vom aplica şi noi pentru obţinerea acestor fonduri”, spus Fritz.
O a doua temă a fost criza enegtică şi a gazului
“Ştiţi că la Colterm nu s-a încheiat un contract de gaz pentru întreaga cantitate necesară Mulţi colegi mi-au spus că sunt în aceeaşi situaţie. Problema este cu atât mai mare în Timişoara, cu cât avem a doua termie din ţară. E o problemă structurală pe piaţă şi mă aştept ca Guvernul să ia în serios problema, iar plafonarea să nu ducă la o închidere a pieţei. Aceeaşi situaţie o avem şi la energie. Avem acum o ordonaţă în domeniu pe care n-a văzut-o însă nimeni înainte. Este inacceptabil ca un proiect legislativ atât de important să iasă fără o consultare. AMR nu a fost consultată şi am găsit deja primele probleme. De exemplu, societăţile primăriilor nu sunt prevăzute, ceea ce înseamnă că o să crească iarăşi tarifele la apă sau transport de exemplu. În această criză nu ne mai permitem amatorism şi să emitem acte legislative care să nu fie discutate cu cei care le pun în practică”, a continuat primarul Timişoarei.
A treia temă discutată de primarii marilor municipii a fost cea legată de noile taxe şi impozite la nivel local.
„Teoretic avem vem o OUG în vigoare, cae ne pune să votăm, pînă în 15 septembrie, un nou sistem de taxe şi impozite locale. Emil Boc, preşedintele AMR, după o discuţie cu premierul, a primit asigurări că OUG va fi prorogată. Deocamdată este în vigoare şi trebuie să emitem HCL, cu care ar creşte taxele şi impozitele locale şi care nu este aplicabilă fiindcă nu avem date pentru a determina valoarea impozabilă a terenurilor şi clădirilor din Timişoara. Este un nou exermplu că acest guvern nu reuşeşte să facă o politică predictbilă. Această practică trebuie să se termine. Suferă micii antreprenori, iar noi în Timişoara depindem de o economică dinamică. Situaţia este foarte gravă, mai mulţi antreprenori mi-au spus că nu pot face planuri din cauza situaţiei impredictibile”, a mai spus Fritz.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…