Mult așteptatul proiect al filmului realizat de Charley Ottley, cunoscutul jurnalist de călătorie, a ajuns la final. Comandat și susținut financiar de către Consiliul Județean Timiș, proiectul a dus la realizarea a două filme de prezentare ale județului, unul în varianta scurtă, de un minut, respectiv varianta integrală, de opt minute. Acum, acestea vor folosi la promova Timișul ca și obiectiv turistic. Vedeți filmul realizat, mai jos.
Surprinzător (sau nu…) cunoscutul și apreciatul realizator britanic vede frumusețea Timișului, dar mai ales potențialul enorm pe care cei de aici nu reușesc să îl pună în valoare. Satul bănățean, apele termale, podgoriile care ar putea intra în circuitul turistic sunt valori, inexplicabil pentru Otlley, extrem de puțin puse în valoare.
Timișoara și viața vibrantă, culturală și muzicală, pe care o oferă nu erau un secret pentru el, dar vizitarea zonei rurale a județului și a frumuseților oferite de aceasta l-au uimit pe britanicul stabilit acum în România.
„Am fost într-adevăr surprins. Am venit aici pentru că știu Timișoara, e un oraș foarte frumos și iubesc faptul că a trecut prin transformări fabuloase, prin redarea multor spații oamenilor cu zone pietonale, cu opera și teatre minunate, cu multe restaurant frumoase și așa mai departe. Dar județul Timiș a fost pentru mine o experiență nouă. Am condus prin diferite zone de câmpie în care nu m-am oprit să explorez și, făcând aceste filme, parcă am deschis ochii. Sunt atâtea sate frumoase aici, meșteșugurile, diversitatea culturală din Timiș este uimitoare. Și iubesc faptul că toată lumea se înțelege cu toată lumea. În alte zone din Romania mai sunt confruntări culturale, dar aici avem unguri, germani, români, romi, și chiar pare să existe o coeziune socială și diversitate culturală pe care o găsești în sate, dar și aici la oraș. De asemenea, am văzut că sunt dealuri și chiar munți mai mici, și eu credeam că este doar câmpie. Am descoperit cascade, păduri, lacuri și ursi în județ, dar și multe meșteșuguri, cum am mai spus”, a declarat, luni, la Timișoara, Ottley.
Un exemplu de ”perlă” nefolosită este turismul viticol, podgoriile pot deveni reale atracții turistice, locuri de cazare pentru turiști. De asemenea, apele termale sunt ca și inexistente în ofertele turistice, deși sunt un adevărat magnet pentru oamenii care ar veni și de la mii de kilometri depărtare pentru tratament sau relaxare.
”De exemplu, turismul viticol, poate fi mai dezvoltat mai mult decât este deja în prezent winrut. Poate cineva îmi va spune că există deja, dar eu cred că un drum al vinului pentru cicliști, și autobuze care să ducă turiștii pe la podgorii, atunci când ajung în oraș ar fi o perspectivă interesantă pentru viitor. Am observat cu tristețe că am trecut pe lângă izvoare cu apă termală care sunt închise. Nu știu dacă ați fost la Budapesta să vedeți ce au făcut acolo cu apele termale, dar cred că oportunitățile pentru un turism al sănătății aici în Timiș ar fi mari dacă aceste izvoare de apă termală vor fi deschise și amenajate. Aveți ape geotermale multe aici în Timiș și oameni ar putea veni de peste tot din Europa să se trateze sau să meargă la un spa. Acesta este doar un alt atu al județului Timiș și sper că acest domeniul să se dezvolte în viitor”, a mai spus Ottley.
Amator de motociclism, Ottley a făcut cunoștință deja cu transluncaniul, dar și cu mănăstirile din zonă.
”A fost minunat să vedem și mănăstirile de aici. Acel drum, care este un mini Transfăgărăşan a fost foarte distractiv să îl filmăm, de pe motociclete, chiar și atunci când am realizat „Flavours of România”, deci l-am experimentat de două ori. În concluzie, sper să placă tuturor filmele pe care le-am realizat”, spune britanicul.
Imaginea Timișului, pe BBC
Filmele realizate de Charley Ottley vor fi disponibile și în limba română, dar și în engleză. CJ Timiș a plătit 25.000 de euro pentru acest calup video, acum urmează și promovarea județului la cunoscutul post TV BBC. Vor fi șase săptămâni de promovare și prețul plătit este unul chiar decent, de 10,000 de euro, „greutatea” numelui Ottley contând în acest sens.
„Am semnat un contract de promovare cu BBC, pentru 6 săptămâni de difuzare a clipului de un minut. Contractul, în valoare de 10.000 de euro, se va încheia în data de 15 ianuarie 2023. Acesta nu este singurul astfel de contract de promovare, vor urma si altele. Va fi cea mai mare campanie de promovare a României în occident”, a spus şi Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…