Politica

18 decembrie 1989. Morţii de pe treptele Catedralei. Operaţiunea Trandafirul

Ziua de 18 decembrie 1989 a rămas în memoria tuturor drept ziua tinerilor secerați de gloanțe pe treptele Catedralei. A fost şi a rămas unul din marile mistere ale revoluţiei din Timişoara, fiindcă nici acum nu se ştie cu siguranţă cine a dat ordinul pentru închiderea porţilor catedralei, cel mai vehiculat nume fiind însă cel al fostului lider PSD, Ilie Sârbu.

Tot 18 decembrie a fost ziua în care s-a pus la cale Operațiunea Trandafirul prin care 40 de cadavre au fost duse la București și arse în Crematoriul Cenușa. Aici se ştie că a fost ordinul expres al Elenei Ceauşescu, după ce, în aceeaşi zi, Nicolae Ceauşescu pleca în Iran.

După carnagiul din ziua precedentă, în dimineaţa de 18 decembrie, o zi de luni, Timișoara arăta precum un oraș ocupat. În timpul nopţii, spre dimineaţă a fost o furtună ca de vară, cu averse mari şi fulgere. Ploaia nu a şters însă tot sângele vărsat în ziua precedentă. Peste tot erau dispozitive de milițieni, militari, gărzi patriotice sau securiști în civil. Cele mai multe dispositive sunt la Spitalul Judeţean, acolo unde securiştii încep anchetarea răniţilor De altfel și raportările trimise la București, încă de dis-dimineața de Ion Coman arătau că situația este sub control. În oraș se instaurase starea de necesitate, iar orice grup mai mare de trei persoane trebuia dispersat.

La “Judeţeana” de Partid are loc o şedinţă cu activul de partid şi directorii din întreprinderi în cadrul căreia Radu Bălan, Cornel Pacoste şi Ilie Matei cer ca salariaţii să se ocupe de producţie, şi să se înfiereze „actele huliganice”. În mai multe întreprinderi şi instituţii se vor ţine şedinţe cu salariaţii cu scopul înfierării evenimentelor petrecute în ziua precedentă. Numai că mulţi timişoreni n-au mai mers la lucru în acea zi, neputând fi „prelucraţi”.

La sediul Inspectoratului de Miliţie are loc o şedinţă cu cadrele. Se stabileşte formarea a opt dispozitive de represiune care vor fi plasate în diferite locuri din oraş. Generalul Constantin Nuţă spune celor prezenţi „să nu dea dovadă de laşitate şi să deschidă focul, chiar dacă pe străzi vor fi cadavre peste cadavre”.

Mulți timișoreni, în special femei, încearcă să-și caute rudele și prietenii dispăruți la Spitalul Județean, dar n-au fost lăsați să intre de cordoanele de milițieni și militari plasate acolo. De asemenea, încă din data de 16 decembrie, arestul Miliției, apoi Penitenciarul, au devenit neîncăpătoare pentru cei 850 de revoluționari arestați pe străzi și ținuți în condiții inumane.

Pe la orele amiezii uu loc totuşi unele demonstraţii mai mici, în Calea Buziaşului de exemplu, unde se adună în jur de 50 de oameni. După ora 13.00 peste 70 de oameni se adună din nou în Piaţa Maria, la casa lui Tokes.

La ora 15.00, Nicolae Ceaşescu fiind plecat în Iran, consoarta Elena, împreună cu Emil Bobu şi Tudor Postelnicu pun la cale Operaţiuane Trandafirul

La ora 16.30 mai mulţi timişoreni se adună pe treptele Catedralei. Tinerii strigă  “Jos Ceaușescu” și “Armata e cu noi”. Armata n-a fost cu ei, iar TAB-urile aflate în Piața Operei se îndreaptă spre grupul de tineri tot mai numeros  trăgându-se și focuri de avertisment. Apoi se trage cu gloanțe adevărate. Mihai Chiţac, cel care va ajunge minsitru de Interne în regimul Iliescu, dă ordin să se arunce grenade cu gaze lacrimogene în mulţime. Imediat apare prima victimă, Marius Nemţoc.  Atunci se întâmplă și celebrul episod al porților închise ale Catedralei. În momentul în care mai mulți tineri au vrut să se retragă în Sfântul lăcaș, n-au putut, porțile fiind ferecate.

Un episod care n-a fost lămurit nici astăzi, dar de care este legat numele lui Ilie Sârbu, fost preşedinte al CJ Timiş, fost ministru şi actual vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Revolta este înăbușită în câteva minute, iar în jurul orei 18.00, manifestanţii se retrag spre strada Gheorghe Lazăr. În alt capăt al oraşului, în Calea Girocului se adună mari grupuri de oameni care vor să vină în centru. Un dispozitiv militar îi blochează al la Restaurantul Stadion (“Căţeaua Leşinată”) În aceeași seară s-a mai tras răzleț și în alte zone ale orașului. Per total, în 18 decembrie s-au înregistrat 8 morţi şi 23 de răniţi.

În alt capăt al țării, la București, se pune la cale Operațiunea “Trandafirul”. Cu complicitatea unor medici de la Spitalul Județean, au fost luate de securiști și milițieni cadavrele a 40 de revoluționari. Învelite în cearșafuri ele au fost puse într-o mașină frigorifică de la Comtim și transportate la București. Aici au fost arse la Crematoriul Cenușa, iar cenușa rezultată a fost aruncată într-un canal.

Sursa foto: blog sorinbogdan.ro

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

43 de minute ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

O oră ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

O oră ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

3 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

3 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

4 ore ago