Primăria Timişoara

Colterm și Primăria, opinii diferite. Municipalitatea vrea integral o firmă înființată de compania în insolvență, pentru a nu pierde finanțări PNRR

Pusă în fața faptului împlinit, de a pierde o serie de finanțări prin PNRR pentru retehnologizarea Colterm, Primăria Timișoara dorește acum să preia integral societatea înființată în acest scop. Aceasta aparține integral Colterm, care a propus primăriei să preia 76% din acțiuni, în timp ce primăria dorește toate părțile sociale. Problema este că ”ofertantul” habar nu avea de o asemenea contrapropunere.

Actualii conducători ai societății Colterm și conducerea Primăriei Timișoara, acționarul unic al companiei de termoficare, anunțau în urmă cu câteva luni cu optimism ce proiecte mărețe aveau să conceapă pentru retehnologizarea Colterm. În acest scop era anunțată și înființarea mai multor firme, care să depună cererile de finanțare. În timp, se pare că optimismul s-a cam estompat, ba chiar mai mult cei de la Colterm și de la primărie par să nu mai fie în acord pe această temă. O primă cerere de finanțare a fost deja depusă, dar proiectul a fost deja ratat, pentru că firma solicitantă avea printre asociați o firmă în insolvență. Pusă în fața situației împlinite, primăria a decis să preia integral societatea respectivă, doar că cei de la Colterm au propus municipalității doar 76% din părțile sociale.

În concluzie, Consiliului Local Timișoara i-a fost propus spre vot un proiect de hotărâre privind dezbaterea adresei nr. SC2022-028133/10.11.2022 a Administratorului Judiciar – Consorțiul ALFA&Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL și mandatarea reprezentanților Municipiului Timișoara în Adunarea Generală a Acționarilor Companiei Locale de Termoficare COLTERM SA Timișoara. Doar că se solicită 100% din părțile sociale. În cadrul unei ședințe de îndată, acesta a fost adoptat. Dar nu fără întrebări. De ce 100% și nu 76%?

În adresa formulată de administratorul judiciar în urmă cu o lună și jumătate ni se cerea un punct de vedere privind achiziționarea a 76% din capitalul social al acestei societăți nou înființate, tocmai în ideea de a grăbi retehnologizarea colterm, de ce în proiectul nostru e menționat procentul de 100%”, a fost nedumerirea lui Radu Țoancă, consilier local.

Explicații a încercat să dea Dominic Fritz, primarul orașului.

Într-adevăr este vorba despre o firmă care a depus un proiect pe PNRR unde poziția noastră a fost din start dacă este depus de o altă firmă unde acționarul este în insolvență. Acum Colterm și administratorul judiciar vor să încerce să ne împărțim cumva acționariatul. Noi credem că nu este bine să înființăm o nouă firmă în care o parte nu este controlată de municipiul Timișoara, ci de adunarea creditorilor prin administratorul judiciar și de aceea considerăm fezabilă o participare doar dacă noi deținem controlul întreg. Bineînțeles că în practică colaborarea cu Colterm poate fi făcută prin alte forme de parteneriat, dar sigur juridic credem că nu e o idee bună să creăm o altă firmă care să fie legată cu altă firmă locală care este în insolvență”, a spus Fritz.

Acum apare o problemă, spune Țoancă. Pur și simplu Colterm nu știa nimic de contraofertă.

”Domnule primar e logic ceea ce spuneți, dar cei care au făcut propunerea cu 76% nu știau de contrapropunerea noastră care ia acum forma unei hotărâri de consiliu local. Ei doresc să vândă firma în integralitate către municipiul Timișoara? Cred că aici e un dialog al surzilor, pentru că din informațiile mele ei nu știau au aflat doar în această dimineață de contrapropunerea noastră”, a mai spus Țoancă..

Primarul Fritz a încercat să evite un răspuns direct despre anunțarea ”ofertantului”, s-a limitat în a spune că prin această hotărâre dorește și o poziție oficială a municipalității, pe baza căreia să negocieze.

Poziția mea și a colegilor mei este și a fost foarte clară și comunicată foarte clar. Acum în procesul de negociere este să își exprime și consiliul local această opinie doar o părere personală a mea, ci și o poziție oficială a consiliului local. Ce urmează ulterior în negocierile cu ei va trebui să vedem, depinde de cum o să reacționeze ei”, a mai subliniat Fritz.

Din discuțiile purtate pare să apară în prim plan unele neînțelegeri între conducerea Colterm, mai precis Cristian Amza, administrator special, și Dominic Fritz. Trebuie spus că Amza este și șef al USR la Giroc.

Până la urmă proiectul a fost adoptat cu 15 voturi, după ce secretarul primăriei constatase că sunt deja 14 voturi pentru, deci ar ajunge și procedura online de vot poate fi închisă. Până să apese ”butonul” a mai apărut un vot pro, rămâne de văzut unde au rămas alte trei voturi, la ședință fiind prezenți 18 consilieri locali.

Roxana Iliescu nu a votat, a decolat!

Problema societății cu acționar Colterm aflat în insolvență și pierderea unei finanțări a fost ridicată în precedentul plen de Roxana Iliescu. Acum, problema ar putea avea rezolvare. Ea a făcut referire și la un alt punct votat în plenul de îndată.

2 din cele 4, sunt proiecte de hotărâre ce vizează SC Colterm SA în insolvență, inițiate urmare a solicitărilor reprezentanților societății făcute una în 27.10.2022 și cea de-a doua în 10.11.2022!!! Sunteți curioși când am primit Convocarea? Aseară la ora 20:30, iar materialele au fost transmise consilierilor locali la ora 21:00!

Unul din cele două proiecte legate de Colterm conține peste 250 de pagini!

Este inadmisibilă atitudinea asta absolut sfidătoare la adresa consilierilor locali!

Le urez “succes” colegilor, cu părere de rău că nu voi putea participa la ședință, pentru că tocmai decolez!”, a anunțat aleasa locală.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 7 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 07.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

17 minute ago

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

10 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

10 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

17 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

17 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

17 ore ago