Colterm și Primăria, opinii diferite. Municipalitatea vrea integral o firmă înființată de compania în insolvență, pentru a nu pierde finanțări PNRR

colterm

Pusă în fața faptului împlinit, de a pierde o serie de finanțări prin PNRR pentru retehnologizarea Colterm, Primăria Timișoara dorește acum să preia integral societatea înființată în acest scop. Aceasta aparține integral Colterm, care a propus primăriei să preia 76% din acțiuni, în timp ce primăria dorește toate părțile sociale. Problema este că ”ofertantul” habar nu avea de o asemenea contrapropunere.

Actualii conducători ai societății Colterm și conducerea Primăriei Timișoara, acționarul unic al companiei de termoficare, anunțau în urmă cu câteva luni cu optimism ce proiecte mărețe aveau să conceapă pentru retehnologizarea Colterm. În acest scop era anunțată și înființarea mai multor firme, care să depună cererile de finanțare. În timp, se pare că optimismul s-a cam estompat, ba chiar mai mult cei de la Colterm și de la primărie par să nu mai fie în acord pe această temă. O primă cerere de finanțare a fost deja depusă, dar proiectul a fost deja ratat, pentru că firma solicitantă avea printre asociați o firmă în insolvență. Pusă în fața situației împlinite, primăria a decis să preia integral societatea respectivă, doar că cei de la Colterm au propus municipalității doar 76% din părțile sociale.

În concluzie, Consiliului Local Timișoara i-a fost propus spre vot un proiect de hotărâre privind dezbaterea adresei nr. SC2022-028133/10.11.2022 a Administratorului Judiciar – Consorțiul ALFA&Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL și mandatarea reprezentanților Municipiului Timișoara în Adunarea Generală a Acționarilor Companiei Locale de Termoficare COLTERM SA Timișoara. Doar că se solicită 100% din părțile sociale. În cadrul unei ședințe de îndată, acesta a fost adoptat. Dar nu fără întrebări. De ce 100% și nu 76%?

În adresa formulată de administratorul judiciar în urmă cu o lună și jumătate ni se cerea un punct de vedere privind achiziționarea a 76% din capitalul social al acestei societăți nou înființate, tocmai în ideea de a grăbi retehnologizarea colterm, de ce în proiectul nostru e menționat procentul de 100%”, a fost nedumerirea lui Radu Țoancă, consilier local.

Explicații a încercat să dea Dominic Fritz, primarul orașului.

Într-adevăr este vorba despre o firmă care a depus un proiect pe PNRR unde poziția noastră a fost din start dacă este depus de o altă firmă unde acționarul este în insolvență. Acum Colterm și administratorul judiciar vor să încerce să ne împărțim cumva acționariatul. Noi credem că nu este bine să înființăm o nouă firmă în care o parte nu este controlată de municipiul Timișoara, ci de adunarea creditorilor prin administratorul judiciar și de aceea considerăm fezabilă o participare doar dacă noi deținem controlul întreg. Bineînțeles că în practică colaborarea cu Colterm poate fi făcută prin alte forme de parteneriat, dar sigur juridic credem că nu e o idee bună să creăm o altă firmă care să fie legată cu altă firmă locală care este în insolvență”, a spus Fritz.

Acum apare o problemă, spune Țoancă. Pur și simplu Colterm nu știa nimic de contraofertă.

”Domnule primar e logic ceea ce spuneți, dar cei care au făcut propunerea cu 76% nu știau de contrapropunerea noastră care ia acum forma unei hotărâri de consiliu local. Ei doresc să vândă firma în integralitate către municipiul Timișoara? Cred că aici e un dialog al surzilor, pentru că din informațiile mele ei nu știau au aflat doar în această dimineață de contrapropunerea noastră”, a mai spus Țoancă..

Primarul Fritz a încercat să evite un răspuns direct despre anunțarea ”ofertantului”, s-a limitat în a spune că prin această hotărâre dorește și o poziție oficială a municipalității, pe baza căreia să negocieze.

Poziția mea și a colegilor mei este și a fost foarte clară și comunicată foarte clar. Acum în procesul de negociere este să își exprime și consiliul local această opinie doar o părere personală a mea, ci și o poziție oficială a consiliului local. Ce urmează ulterior în negocierile cu ei va trebui să vedem, depinde de cum o să reacționeze ei”, a mai subliniat Fritz.

Din discuțiile purtate pare să apară în prim plan unele neînțelegeri între conducerea Colterm, mai precis Cristian Amza, administrator special, și Dominic Fritz. Trebuie spus că Amza este și șef al USR la Giroc.

Până la urmă proiectul a fost adoptat cu 15 voturi, după ce secretarul primăriei constatase că sunt deja 14 voturi pentru, deci ar ajunge și procedura online de vot poate fi închisă. Până să apese ”butonul” a mai apărut un vot pro, rămâne de văzut unde au rămas alte trei voturi, la ședință fiind prezenți 18 consilieri locali.

Roxana Iliescu nu a votat, a decolat!

Problema societății cu acționar Colterm aflat în insolvență și pierderea unei finanțări a fost ridicată în precedentul plen de Roxana Iliescu. Acum, problema ar putea avea rezolvare. Ea a făcut referire și la un alt punct votat în plenul de îndată.

2 din cele 4, sunt proiecte de hotărâre ce vizează SC Colterm SA în insolvență, inițiate urmare a solicitărilor reprezentanților societății făcute una în 27.10.2022 și cea de-a doua în 10.11.2022!!! Sunteți curioși când am primit Convocarea? Aseară la ora 20:30, iar materialele au fost transmise consilierilor locali la ora 21:00!

Unul din cele două proiecte legate de Colterm conține peste 250 de pagini!

Este inadmisibilă atitudinea asta absolut sfidătoare la adresa consilierilor locali!

Le urez “succes” colegilor, cu părere de rău că nu voi putea participa la ședință, pentru că tocmai decolez!”, a anunțat aleasa locală.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

A fost definitivat programul celor trei zile de deschidere oficială a TM2023. Vedeți lista evenimentelor programate

Deschiderea oficială a TM2023 va scoate din buzunarul Primăriei Timișoara 7,5 milioane de lei, la care se vor adăuga 800.000 de lei din banii alocați de la Ministerul Culturii. De vineri, 17 februarie, până duminică, 19 februarie, vor fi sute de evenimente, care vor fi distribuite în toate cartierele orașului. Evenimentul festiv ”Sărbătorim Deschiderea!”, programat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost definitivat programul celor trei zile de deschidere oficială a TM2023. Vedeți lista evenimentelor programate
WINTER SALE 2023
WINTER SALE 2023

Politica vezi arhiva Politica

Marian Vasile reacționează după declarațiile lui Lațcău: ”Am trimis acum trei săptămâni o adresă la PMT să discutăm cum se face predare către constructor”

Administratorul public al județului Timiș, Marian Vasile, spune că ideea transferului de la Primăria Timișoara a tronsonului de la Dumbrăvița a drumului județean spre A1 direct către constructor a fost transmisă spre primărie chiar de CJ Timiș acum trei săptămâni. Până la finalul lui februarie va exista și pe acest tronson un constructor, a mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marian Vasile reacționează după declarațiile lui Lațcău: ”Am trimis acum trei săptămâni o adresă la PMT să discutăm cum se face predare către constructor”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Zaluschi, oficial în alb-verde. Jucătorul care a trecut la multe echipe timişorene a ajuns şi la Dumbrăviţa

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa a oficializat și cel de-al cincilea transfer din această pauză competițională. E vorba despre Adrian Zaluschi, un mijlocaș central de mare experiență, care în ultimul an și jumătate a evoluat la conjudețeana Politehnica Timișoara. Adrian Zaluschi s-a născut la 2 decembrie 1989 la Timișoara. La nivel de seniori a activat până...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zaluschi, oficial în alb-verde. Jucătorul care a trecut la multe echipe timişorene a ajuns şi la Dumbrăviţa
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

incendiu pompieri

Incendiu la Căminul Studenţesc! Zeci de studenţi au fugit din calea flăcărilor

Panică într-un cămin studenţesc şi interveţie rapidă a salvatorilor. Totul s-a petrecut miercuri noaptea în Timişoara. În urma apelului primit pe S.N.U.A.U. 112 din data de 1 februarie, ora 22:46, ISU Timiş a intervenit în urma unui incendiu produs în Timișoara, pe strada Regiment 13 Călărași. A fost alertat Detașamentul 1 de Pompieri Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incendiu la Căminul Studenţesc! Zeci de studenţi au fugit din calea flăcărilor

Economic vezi arhiva Economic

IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați

Unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din domeniul mobilei de casă se pregătește de deschiderea magazinului timișorean. Deocamdată caută să angajeze sute de viitori lucrători. IKEA a lansat programul de recrutare în masă, deschizând poziții peste peste 250 de locuri de muncă în cadrul viitorului magazin din Timișoara. Magazinul IKEA Timișoara reprezintă următoarea etapă, după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Panică într-un cămin studenţesc şi interveţie rapidă a salvatorilor. Totul s-a petrecut miercuri noaptea în Timişoara. În urma apelului primit pe S.N.U.A.U. 112 din data de 1 februarie, ora 22:46, ISU Timiş a intervenit în urma unui incendiu produs în Timișoara, pe strada Regiment 13 Călărași. A fost alertat Detașamentul 1 de Pompieri Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incendiu la Căminul Studenţesc! Zeci de studenţi au fugit din calea flăcărilor
Administratorul public al județului Timiș, Marian Vasile, spune că ideea transferului de la Primăria Timișoara a tronsonului de la Dumbrăvița a drumului județean spre A1 direct către constructor a fost transmisă spre primărie chiar de CJ Timiș acum trei săptămâni. Până la finalul lui februarie va exista și pe acest tronson un constructor, a mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marian Vasile reacționează după declarațiile lui Lațcău: ”Am trimis acum trei săptămâni o adresă la PMT să discutăm cum se face predare către constructor”
Deschiderea oficială a TM2023 va scoate din buzunarul Primăriei Timișoara 7,5 milioane de lei, la care se vor adăuga 800.000 de lei din banii alocați de la Ministerul Culturii. De vineri, 17 februarie, până duminică, 19 februarie, vor fi sute de evenimente, care vor fi distribuite în toate cartierele orașului. Evenimentul festiv ”Sărbătorim Deschiderea!”, programat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost definitivat programul celor trei zile de deschidere oficială a TM2023. Vedeți lista evenimentelor programate
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” a solicitat Primăriei Timișoara atribuirea în administrare a unui spațiu în imobilul situat pe bd. Republicii nr. 6, imobil aflat, în prezent, în stare avansată de degradare, în vederea reabilitării și refuncționalizării acestuia. Spațiul are o suprafață totală de 241,41 de mp, clădirea fiind la nivel de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spitalul de Copii Louis Țurcanu primește de la primărie un nou spațiu, de 241 de metri pătrați, pentru activitatea medicală
A fugit de poliţişti pentru că se ştia cu musca pe căciulă. Şi a făcut-o lată! Astăzi, 1 februarie, polițiștii Biroului Rutier Timişoara aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe starda Gheorghe Lazăr din municipiu, au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism, dar conducătorul auto nu s-a conformat, continuându-și deplasarea. Polițiștii au pornit în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu a oprit în faţa poliţiştilor, dar a oprit după ce a intrat în mai multe maşini parcate. Întâmplare bizară pe Circumvalaţiunii cu un „şofer” drogat VIDEO
Începând de luni, 6 februarie, şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean, Dorel Săndesc, va deveni managerul acestui spital. Ordinul numirii lui a fost deja semnat de către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Considerat unul dintre cei mai buni specialişti ATI din Europa, Dorel Sănesc a fost desemnat de către un juriu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Reputatul medic Dorel Săndesc, noul director al Spitalului Judeţean. Ordinul a fost semnat
Proiectul extinderii la patru benzi al drumului județean care traversează Dumbrăvița, care părea în sfârșit deblocat, pare să rămână în continuare în același stadiu. Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a declarat miercuri că instituția pe care o reprezintă nu are cui să predea … amplasamentul, pentru că acolo nu există constructor, iar Consiliul Județean Timiș nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul drumului județean spre autostradă, în continuare blocat. Ruben Lațcău îl acuză pe Nica de fugă de responsabilitate
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADID) Timiş a reuşit să atragă aproape opt milioane de euro pentru realizarea a zece centre de colectare cu aport voluntar (CAV) în tot atâtea localităţi din judeţ. Valoarea unui singur centru este de 780. 000 de euro. Cele zece centre de colectare vor fi ridicate la: Belinț, Biled, Deta,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape opt milioane de euro prin PNRR pentru zece centre de colectare separată a deşeurilor în Timiş
Administratorul Colterm ne informează că, la finalul lunii ianuarie 2023, stocul de cărbune era de 8.180 tone, aprovizionarea cu combustibilul necesar producerii de energie termică pentru încălzire și apă caldă de consum derulându-se constant. Cantitatea totală achiziționată în intervalul iunie 2022 – ianuarie 2023 este de 111.055 tone de cărbune, la care se adaugă stocul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm, nevoită să apeleze și la alți furnizori de cărbuni. În stoc erau 8000 de tone, îndeajuns pentru câteva zile
Unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din domeniul mobilei de casă se pregătește de deschiderea magazinului timișorean. Deocamdată caută să angajeze sute de viitori lucrători. IKEA a lansat programul de recrutare în masă, deschizând poziții peste peste 250 de locuri de muncă în cadrul viitorului magazin din Timișoara. Magazinul IKEA Timișoara reprezintă următoarea etapă, după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul IKEA deschide magazinul de la Timișoara la vară. Caută sute de angajați
Top