Economic

Noul terminal cargo de pe Aeroportul Timișoara a atras deja interesul marilor companii din domeniu

Noul terminal cargo care se ridică la Aeroportul Internațional Timișoara va costa de trei ori mai mult decât se estimase inițial. Discuțiile purtate cu posibilii beneficiari ai investiției au arătat că aceștia au nevoie de anumite condiții de lucru, care vor necesita investiții suplimentare.

Investiția în noul centru se va realiza din fonduri asigurate integral de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) din fonduri publice. Realizarea  Centrului logistic destinat gestionării transporturilor aeriene de mărfuri a fpcut deja primii pași.

Proiectul s-a demarat în condițiile finanțării integrale prin fonduri naționale și prin fonduri private, atrase prin „concesiune de lucrări” și ar putea fi implementat printr-o procedură de achiziții pe loturi. A fost solicitată emiterea unui certificat de urbanism pentru realizarea acestui proiect.

Deja a fost finalizat Studiul de fezabilitate care a determinat costurile bugetare prin Devizul general. S-au obținut toate avizele stabilite prin certificatul de urbanism la această etapă de proiectare. Conform acestui studiu, costurile de edificare a construcției sunt evaluate la 25.238.475 lei (respectiv 29.995.000 lei cu TVA, 6.071.862 euro[1]), din care 18.901.250 lei  (fără TVA) reprezintă construcții și montaj,

Costurile de administrare întreținere spații interioare și exterioare pot fi asigurate de aeroport la o valoare estimată de 0,25 euro pe metru pătrat, pe lună.

Construirea terminalului va fi demarată în condițiile garantării ferme a închirierii pentru întreaga perioadă de amortizare a investiției.

Din primele discuții, principalii operatori de marfă de pe plan mondial au confirmat că sunt interesați să închirieze spații în hala ridicată, inclusiv Poșta Română și-a manifestat interesul pentru o suprafață în noul terminal cargo. Firmele au cerut o serie de condiții speciale pentru dotarea terminalului, legate de prezența internetului sau de temperatura din spațiul de depozitare, ceea ce a urcat semnificativ valoarea investiției.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

27 de minute ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

36 de minute ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

O oră ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

2 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

2 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei în zilele următoare

Luni, 20 mai, între orele 8-16 se va executa o conectare de conducte pe strada…

2 ore ago