Cu un număr de 113 proiecte depuse de cetățeni în 2022, Timișoara este municipiul reşedinţă de judeţ unde programul de bugetare participativă se bucură de cea mai mare aderenţă. La fondurile alocate programului însă, pe primul loc se situează Cluj-Napoca
Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a făcut o analiză privind situaţia bugetării participative în România, mai exact în municipiile reşedinţă de judeţ. În privinţa popularităţii programului, pe primul loc se situează Timişoara cu 113 proiecte depuse, dintre care au fost aprobate opt. Cluj Napcoa se află pe locul secund, cu 87 de proiecte (cinci finanţate), iar pe locul trei Târgu-Mureş cu 74 de proiecte (zece aprobate). La Suceava unde au fost aprobate cele mai multe proiecte (18) nu se ştie câte au fost depuse, lipsa de transparenţă fiind totală. De menţionat că datele se referă la anul 2022.
“Un număr ridicat de proiecte nu reprezintă în mod obligatoriu o calitate ridicată a programului, dar arată o efervescență în jurul acestuia și o implicare crescută a comunității”, arată însă cei de la CRPE.
În privinţa banilor alocaţi, pe pe primul se află municipiul Cluj cu 2 milioane de euro, urmat de Constanţa şi Suceava, câte 5 milioane de lei, în timp ce Timişoara şi Târgu-Mureş au alocat câte trei milioane de lei.
În funcție de culoarea politică a primarilor, două din patru administrații USR (Timișoara şi Alba Iulia) au desfășurat programe de bugetare participativă în 2022, în timp ce la Brașov noul regulament este în dezbatere public. Anterior, municipiul a lansat programul și în 2020, și în 2021. Şase din 15 (40%) administrații cu primari PNL au implementat bugetarea participativă în 2022 (Bistrița, Cluj-Napoca, Constanța, Oradea, Suceava, Tulcea). Numai două din 15 administrații PSD (Pitești, Baia Mare) au avut un program similar. Una din trei administrații UDMR a implementat un program de bugetare participativă în 2022 (Miercurea-Ciuc). Primăria Târgu-Mureș, condusă de un primar independent, are bugetare participativă de anul acesta. Sibiul, cu primar ales din partea Forumului Democrat al Germanilor, a abandonat procesul după 2019. Primăria Râmnicu-Vâlcea (primar PER) a introdus bugetul participativ tot în 2022.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…