Politica

Ziua cea mai lungă. România poate sparge astăzi „zidul” Schengen

Astăzi este o zi decisivă pentru România, după 15 ani de aşteptare, în ședința Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) putându-se decide intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen. Ziua de astăzi a fost precedată de un adevărat asalt diplomatic la adresa Austriei, singura ţară care se opune aderării României.

Austria este ultima ţară care se opune intrării României în Schengen, după ce Olanda şi Suedia şi-au reconsiderat poziţiile iniţiale, de a se opune. Austriecii au încercat chiar să blocheze discuţiile despre aderarea României şi Bulgariei în şedinţa JAI de astîzi, dar n-a reuşit. Miercuri, la Viena, întreaga conducere a PPE, în frunte cu preşedintele Manfred Werner, a fost la Viena să discute cu cancelarul austriac Karl Nehammer, dar nu au reuşit să-l convingă. Potrivit mai multor surse, Nehammer a avansat, în spatele uşilor închise, luna martie 2023 ca posibilă dată de aderare a României la spațiul Schengen.  Tot miercuri, mai mulţi europarlamentari români au fost la Viena.

Miercuri seară, premierul Nicolae Ciucă și cancelarul Austriei au avut o convorbire telefonică. Ciucă l-a informat pe Nehammer despre solicitarea României de intrare în Schengen și a prezentat argumentele guvernului. Ciucă a amintit că toate celelalte state membre Schengen susțin în acest moment aderarea României.

Joi dimineaţaă, înaintea participării la Consiliului JAI, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că  mandatul său este unul foarte clar și simplu, respectiv va solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen.

„Este un eveniment important, pe care îl așteptăm de 15 ani, de la momentul aderării și de 11 ani, de când îndeplinim absolut toate condițiile. România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani. Din păcate, în acești 11 ani România nu a beneficiat și de drepturile de stat Schengen, iar pierderile sunt incomensurabile”, a afirmat Lucian Bode.

El a mai declarat că „orice compromis în interesul României îl vom accepta”.

Dezbaterea privind aderarea României la Schengen va începe la ora 13.25, ora României.

 

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

6 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

6 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

7 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

8 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

8 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

11 ore ago