Primăria Municipiului Timișoara a efectuat ultima plată pentru achiziția imobilelor din ansamblul Colegiului Național Bănățean. Procesul de negociere a început în 2014 și s-a concluzionat printr-un contract de vânzare-cumpărare în martie 2017. Acesta vizează cei 13.000 mp de teren construit și neconstruit, precum și imobilele în care învață elevii de la Colegiul Național Bănățean și Liceul Teoretic Sârbesc „Dositei Obradovici”.
Imobilele au fost cumpărate de la Episcopia Romano Catolică la prețul de 4,6 milioane de euro (21 milioane de lei). Eșalonarea inițială a fost prevăzută pe o perioadă de 3 ani (2017- 2019), perioadă în care s-au plătit aproximativ 12,5 milioane de lei. În februarie 2021, existau plăți restante în valoare de 8,5 milioane de lei. Prtimarul Dominic Fritz anunţă că vor fi demarcate lucrări de modernzare a clădirilor.
„Sunt două vești bune: nu mai plătim chirie și putem să începem investițiile pentru modernizarea școlilor din zona asta: Colegiul Bănățean, Liceul Sârbesc și Colegiul de Vest, toate în același complex de clădiri pe care l-a cumpărat primăria. Chiar dacă clădirile nu au fost ale primăriei, nu am stat degeaba și am pregătit deja un proiect pentru un Campus Verde Inteligent și vom începe consultarea cu părinții, profesorii, elevii, managementul școlilor pentru ca viitorul proiect să funcționeze pentru toată lumea. După consultare, lansăm licitația pentru proiectare”, a transmis Fritz.
Un scurt istoric al achiziţiei
În anul 2013, prezent la deschiderea anului şcolar la Colegiul Bănăţean, primarul de atunci Nicolae Robu le vorbea celor prezenţi despre splendoarea în care va transforma imobilul care nu aparţinea însă municipalităţii, aşadar nu avea cum să intervină acolo. Era un dintre nenumăratele promisuni neonorate ale fostului primar. La acel moment municipalitatea plătea 15.000 de euro lunar chirie. Aşadar, au loc primele discuţii pentru achiziţionarea clădirilor. În 2014, viceprimar la acea vreme, Traian Stoia, afirma că preţul solicitat de proprietari este prea mare. În 2015, negocierile bat pasul pe loc. Abia la finalul lui 2016 se ajunge la o înţelegere pentru suma de 4,6 milioane de euro (21 de milioane de lei la acea vreme). Plata urma să se achite în rate, respectiv câte 1,75 milioane de lei la fiecare trei luni. Doi ani, Primăria lui Robu îşi achită obligaţiile, pentru ca în 2019 şi 2020 să nu mai dea niciun ban. O practică ds utilizată de administraţia Robu de a nu-şi achita obligaţiile financiare. În 2021, noul primar, Dominic Fritz, ajungea la o nouă înţelegere cu Episcopia Romano-Catolică, privind o reeşalonare a datoriilor.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…