Administratie

Studiu anual pentru 2022: Timișoara are 81.100 de locuri de parcare

Conform ultimei ediții a unui raport realizat anual de o societate românească, Timișoara beneficiază în acest moment de un număr de 60.920 de locuri de parcare publice fără plată, respectiv 20.190 cu plată. La nivel național au fost numărate 1,2 milioane de locuri de parcare publice.

Societatea Vegacomp Consulting a publicact Inventarul Parcărilor Publice 2022. Conform acestuia, România dispune de 1.275.603 locuri de parcare publice, față de 1.174.491 în anul anterior.

“Pentru cele peste 10 milioane de vehicule din România avem circa 1.300.000 de locuri de parcare publice, dintre care 792.244 sunt rezidenţiale (60%) și 414.286 sunt la bordură (on-street) – 32% din total, în mediul urban. Observăm creșterea eforturilor de digitalizare a parcarilor publice, prin hărți electronice ale parcărilor și modalități de plată extinse. Unde sunt celelalte locuri de parcare pentru cele 10 milioane de mașini? O bună parte, pe carosabil, nemarcate si ne-inventariate. Altele sunt ilegale și, în plus, mai sunt și foarte multe locuri de parcare private”, declară Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.

Potrivit analizei, în România sunt 157 de orașe care taxează utilizarea locurilor de parcare, 135 de localități care nu taxează – exceptând cele 32 de primării care nu au răspuns solicitării de informații pentru acest raport.

Tariful pentru parcările de reședinţă variază între 30 și 120 lei în localităţile mici, respectiv între 70 și 200 lei în orașele mari. Pentru abonamente, preţurile de închiriere variază între 15 lei/lună și 1.000 lei/lună. Tariful orar de ocupare pentru parcările publice cu plată variază între 1 și 5 lei, cu excepţia Bucureștiului și a Clujului, unde limita maximă ajunge la 10 lei, date asemănătoare cu cele înregistrate în 2021.

Clasamentul locurilor publice de parcare este condus detașat de București, iar capital este urmată, la distanță considerabilă, de Timișoara și Brașov.

Conform acestui raport, Timișoara are înregistrate un număr de 60.920 de locuri de parcare publice fără plată, respectiv 20.190 cu plată, adică 81.100 de locuri în total.

Dintre acestea 32.805 sunt locuri de parcare on-street, iar 28.115 off-street. Pentru persoanele cu dizabilități, raportul menționează existența unui număr de 690 de asemenea locuri de parcare.

Tot acest studiu menționează că din monetizarea acestor locuri de parcare au fost adunate la 12,3 milioane de lei, adică o eficiență de 152 de lei pe loc de parcare. Din această sumă totală, 1,5 milioane de lei au reprezentat bani din amenzi, iar 10,1 milioane bani din închirieri.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Descopră noua tendință de shopping cu haine și accesorii de probă!

Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…

20 de minute ago

Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…

23 de minute ago

În decembrie începe primul foraj la tunelurile de la Margina – Holdea și se va lucra pe opt fronturi în paralel/FOTO

Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…

29 de minute ago

ABA Banat a reabilitat integral barajul și albia râului de la Oravița

În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au…

56 de minute ago

După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa

La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…

O oră ago

<b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…

3 ore ago