Într-un eveniment organizat la Bruxelles de eurodeputata Maria Grapini, ea însăşi cu pretenţii literare, fostul patron al trustului Agenda, Zoltan Kovacs, a alansat o carte denumită „Calendar Timişorean – file din istoria oraşului” (ediţie în limba engleză). De acasă, scriitorul şi universitarul Marcel Tolcea afirmă că ideea acestei cărţi-calendar îi aparţine, aducând şi unele probe în acest sens, producând astfel o întreagă polemică.
Eurodeputata (PSD-Dan Voiculescu-Antena3) Maria Grapini a organizat, zilele trecute, la Bruxelles, un eveiment în cadrul căruia fostul patron al Trustului Agenda Zoltan Kovacs şi-a lansat ediţia în limba engleză a volumului „Calendar Timişorean – file din istoria oraşului”. De menţionat că şi Grapini se consideră scriitoare, având la activ vreo patru volume, fiind chiar o „inovatoare” în beletristică, într-un roman de dragoste cu tentă autobiografică, „împrumutând” la greu pasaje din… Wikipedia. Cartea a fost prezentată de istoricul Adrian Cioroianu (apărător al Lucian Bode în disputa pe teme de plagiat cu jurnalista Emilia Şercan), fost senator PNL de Timiş, actualmente director al Bilbliotecii Naţionale.
Autorul a afirmat, printre altele, potrivit site-ului Adevarul, că a muncit neobosit, timp de trei ani, la acest proiect care se doreşte un adevărat eveiment pentru Timişoara. Probabil de dragul senzaţionalului, printre „personalităţile de marcă” ale Timişoarei a fost introdusă şi actriţa porno Sandra Romain. Chit că respectiva „personalitate” nu este din Timişoara, ci din Vermeş (Caraş-Severin). Această intromisiune, a remarcat cu tristeţe Kovacs a făcut ca volumul să nu fie inclus în protocolul Capitalei Europene a Culturii.
Şi mai mare tristeţe a primit Kovacs din Timişoara, acolo unde scriitorul Marcel Tolcea a mai observat o „mică” problemă cu această carte-calendar.
“Câteva precizări în legătură cu cartea-calendar a dlui Zoltan Kovacs
Care nu e deloc o idee originală, ci una „împrumutată”
Acum câteva luni am citit despre o apariție editorială semnată de dl Zoltan Kovasc, un fel de carte-calendar, în care fiecare zi a anului are o personalitate a istoriei Timișoarei. Am surâs galben fiindcă, în 2018, am propus Consilului Județean un asemenea calendar, sub formă de agendă, în care să fie sărbătorite sau comemorate personalități ale Banatului. Cum numele meu era de nepronunțat pentru pesediștii de acolo în frunte cu prezidentul Dobra și „specialistul” în cultură Negoiță, propunerea nici măcar nu a intrat în discuție. Așa că i-am propus o asemenea carte dlui ing. Ioan Aurel Laslău și am pornit la drum cu o echipă din care au făcut parte următorii: Prof. univ. dr. Vasile Dudaș, Raul Rus, directorul Arhivelor Române, Filiala Timiș, Prof. univ. dr. Petru Romoșan, Prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru, Ing. Remi Rădulescu, cercetător, Dușan Baiski, ziarist, Lucian Ronkov, ziarist, Zoltan Kovacs, ziarist.
Nici dl Ronkov, nici dl Kovacs nu au contribuit cu niciun articol, ci doar au propus 2-3 nume.
Documentariști: Alexandra Cioapo, Daniel Csuka, Corina Fratuțescu, Denisa Serediuc, Amedea Saletti.
Editor: prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru
Coordonator și idee de Mracel Tolcea.
Agenda a apărut în două ediții, între care una, tipărită de Universitatea de Medicină, cuprindea mai multe personalități de acolo.
Sincer, nu știu dacă ceea ce a făcut dl Kovacs este o mică șterpeleală de idee, dar am ținut să scriu asta fiindcă, cu ocazia lansării ediției în limba engleză de la Bruxelles, dl prof. univ. dr. Adrian Cioroianu a făcut o frumoasă fandare axiologică declarând: „E Eugeniu de Savoya, e trupa Phoenix. E și o poveste care a născut polemici. După o celebră poetă, dai pagina și vezi o vedetă a filmelor pentru adulți. Oficialitățile culturale locale nu au apreciat această alăturare. Cert este că până acum nimeni nu a scris în acest mod”. Ar fi păcat ca cei care l-au însoțit pe dl Kovacs – și Domnia Sa, și Doamna Maria Grapini (o vocală apărătoare a adevărului dlui Voiculescu) să nu afle cum stă chestia”, a scria Tolcea pe pagina sa de Fascebook.
La “comentariile” postării a intervenit Zoltan Kovacs, între cei doi stîrnindu-se o adevărată polemic. Redăm mai schimbul de replici, fără alte comenatrii, cu tot cu ortografia autortilor.
Zoltan Kovacs: Marcel> Am impresia ca de data asta ai scris doar asa fara sa rtasfaiesti cartea.Voi pe subsolul unei agende a-ti scris cateva cuvinte in genral despre personalitati. In carte apar cladiriile semnificative ale orasului, bisericile cunoscute,evenbimente istorice si desigur si personalitati.Nu in cateva randuri ci pe o pagina, avand 3500 de semne si fiecare zi are si fotografia lui acel articol.Vorbim de doua lucruri diferite, comparam mere cu pere. Trimit la intamplare pagina doar asa pentru cultura ta generala.
Marcel Tolcea: Așa e. Ai dreptate. Modalitatea e complet nouă.
ZK: Este bine inainte de ce scrii ceva sa te si documentezi.Desigur sunt evenimente care apar si la subsolul Agendei gandit de tine si in aceasta carte.Vorbim de istoria aceluasi oras.
MT: Zoli, eu nu am scris că ai luat cele scrise, rezumate din Agenda coordonată de mine. Am scris că ideea unei asemenea cărți despre Banat a fost a mea. Atât. Iar textele din agendă nu sunt deloc originale. E bine să se știe asta. Că tu ai scris texte de 35 000 de semne, că apar poze color, că sunt și alte personalități, asta e altă poveste. În plus, tu ai și o variantă în engleză. Să fii sănătos, e bine pentru cei care vor să afle din istoria noastră. Atât și nimic mai mult.
ZK: Mersi Marcel. Dar este loc. Poti concepe o carte nu niste notite in care sa apara 365 de personalitati Timisoarene, sau 365 de cladiri Timisorene ect.Cu cat exista mai multa documentatie despre acest oras cu atat mai bine. Eu insumi am inceput saq lucrezi pe Calendarul Banatean – file din istoria regiuni, in care sa apara o scurta prezentare despre intreg Banatul istoric.
În final, Tolcea revine cu un PS la postarea:
“Nu am avut curiozitate să caut ce articole din Agendă 2019 sunt preluate de dl Kovacs. Fiindcă, pur și simplu, nu a fost pe Agenda mea.”
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…