Polemică Marcel Tolcea – Zoltan Kovacs pe marginea unei cărţi lansate sub patronajul „scriitoarei” Maria Grapini

foto Adevarul

foto Adevarul

Într-un eveniment organizat la Bruxelles de eurodeputata Maria Grapini, ea însăşi cu pretenţii literare, fostul patron al trustului Agenda, Zoltan Kovacs, a alansat o carte denumită „Calendar Timişorean – file din istoria oraşului” (ediţie în limba engleză). De acasă, scriitorul şi universitarul Marcel Tolcea afirmă că ideea acestei cărţi-calendar îi aparţine, aducând şi unele probe în acest sens, producând astfel o întreagă polemică.

Eurodeputata (PSD-Dan Voiculescu-Antena3) Maria Grapini a organizat, zilele trecute, la Bruxelles, un eveiment în cadrul căruia fostul patron al Trustului Agenda Zoltan Kovacs şi-a lansat ediţia în limba engleză a volumului „Calendar Timişorean – file din istoria oraşului”. De menţionat că şi Grapini se consideră scriitoare, având la activ vreo patru volume, fiind chiar o „inovatoare” în beletristică, într-un roman de dragoste cu tentă autobiografică, „împrumutând” la greu pasaje din… Wikipedia. Cartea a fost prezentată de istoricul Adrian Cioroianu (apărător al Lucian Bode în disputa pe teme de plagiat cu jurnalista Emilia Şercan), fost senator PNL de Timiş, actualmente director al Bilbliotecii Naţionale.

Autorul a afirmat, printre altele, potrivit site-ului Adevarul, că a muncit neobosit, timp de trei ani, la acest proiect care se doreşte un adevărat eveiment pentru Timişoara. Probabil de dragul senzaţionalului, printre „personalităţile de marcă” ale Timişoarei a fost introdusă şi actriţa porno Sandra Romain. Chit că respectiva „personalitate” nu este din Timişoara, ci din Vermeş (Caraş-Severin). Această intromisiune, a remarcat cu tristeţe Kovacs a făcut ca volumul să nu fie inclus în protocolul Capitalei Europene a Culturii.

Şi mai mare tristeţe a primit Kovacs din Timişoara, acolo unde scriitorul Marcel Tolcea a mai observat o „mică” problemă cu această carte-calendar.

“Câteva precizări în legătură cu cartea-calendar a dlui Zoltan Kovacs

Care nu e deloc o idee originală, ci una „împrumutată”

Acum câteva luni am citit despre o apariție editorială semnată de dl Zoltan Kovasc, un fel de carte-calendar, în care fiecare zi a anului are o personalitate a istoriei Timișoarei. Am surâs galben fiindcă, în 2018, am propus Consilului Județean un asemenea calendar, sub formă de agendă, în care să fie sărbătorite sau comemorate personalități ale Banatului. Cum numele meu era de nepronunțat pentru pesediștii de acolo în frunte cu prezidentul Dobra și „specialistul” în cultură Negoiță, propunerea nici măcar nu a intrat în discuție. Așa că i-am propus o asemenea carte dlui ing. Ioan Aurel Laslău și am pornit la drum cu o echipă din care au făcut parte următorii: Prof. univ. dr. Vasile Dudaș, Raul Rus, directorul Arhivelor Române, Filiala Timiș, Prof. univ. dr. Petru Romoșan, Prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru, Ing. Remi Rădulescu, cercetător, Dușan Baiski, ziarist, Lucian Ronkov, ziarist, Zoltan Kovacs, ziarist.

Nici dl Ronkov, nici dl Kovacs nu au contribuit cu niciun articol, ci doar au propus 2-3 nume.

Documentariști: Alexandra Cioapo, Daniel Csuka, Corina Fratuțescu, Denisa Serediuc, Amedea Saletti.

Editor: prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru

Coordonator și idee de Mracel Tolcea.

Agenda a apărut în două ediții, între care una, tipărită de Universitatea de Medicină, cuprindea mai multe personalități de acolo.

Sincer, nu știu dacă ceea ce a făcut dl Kovacs este o mică șterpeleală de idee, dar am ținut să scriu asta fiindcă, cu ocazia lansării ediției în limba engleză de la Bruxelles, dl prof. univ. dr. Adrian Cioroianu a făcut o frumoasă fandare axiologică declarând: „E Eugeniu de Savoya, e trupa Phoenix. E și o poveste care a născut polemici. După o celebră poetă, dai pagina și vezi o vedetă a filmelor pentru adulți. Oficialitățile culturale locale nu au apreciat această alăturare. Cert este că până acum nimeni nu a scris în acest mod”. Ar fi păcat ca cei care l-au însoțit pe dl Kovacs – și Domnia Sa, și Doamna Maria Grapini (o vocală apărătoare a adevărului dlui Voiculescu) să nu afle cum stă chestia”, a scria Tolcea pe pagina sa de Fascebook.

La “comentariile” postării a intervenit Zoltan Kovacs, între cei doi stîrnindu-se o adevărată polemic. Redăm mai schimbul de replici, fără alte comenatrii, cu tot cu ortografia autortilor.

Zoltan Kovacs: Marcel> Am impresia ca de data asta ai scris doar asa fara sa rtasfaiesti cartea.Voi pe subsolul unei agende a-ti scris cateva cuvinte in genral despre personalitati. In carte apar cladiriile semnificative ale orasului, bisericile cunoscute,evenbimente istorice si desigur si personalitati.Nu in cateva randuri ci pe o pagina, avand 3500 de semne si fiecare zi are si fotografia lui acel articol.Vorbim de doua lucruri diferite, comparam mere cu pere. Trimit la intamplare pagina doar asa pentru cultura ta generala.

Marcel Tolcea: Așa e. Ai dreptate. Modalitatea e complet nouă.

ZK: Este bine inainte de ce scrii ceva sa te si documentezi.Desigur sunt evenimente care apar si la subsolul Agendei gandit de tine si in aceasta carte.Vorbim de istoria aceluasi oras.

MT: Zoli, eu nu am scris că ai luat cele scrise, rezumate din Agenda coordonată de mine. Am scris că ideea unei asemenea cărți despre Banat a fost a mea. Atât. Iar textele din agendă nu sunt deloc originale. E bine să se știe asta. Că tu ai scris texte de 35 000 de semne, că apar poze color, că sunt și alte personalități, asta e altă poveste. În plus, tu ai și o variantă în engleză. Să fii sănătos, e bine pentru cei care vor să afle din istoria noastră. Atât și nimic mai mult.

ZK: Mersi Marcel. Dar este loc. Poti concepe o carte nu niste notite in care sa apara 365 de personalitati Timisoarene, sau 365 de cladiri Timisorene ect.Cu cat exista mai multa documentatie despre acest oras cu atat mai bine. Eu insumi am inceput saq lucrezi pe Calendarul Banatean – file din istoria regiuni, in care sa apara o scurta prezentare despre intreg Banatul istoric.

În final, Tolcea revine cu un PS la postarea:

“Nu am avut curiozitate să caut ce articole din Agendă 2019 sunt preluate de dl Kovacs. Fiindcă, pur și simplu, nu a fost pe Agenda mea.”

  

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

N. Petrescu a spus: (februarie 10th, 2023 at 11:26 )

Se vede clar patronajul scriitoarei Grapini:
„Voi pe subsolul unei agende a-ti scris …”

Dacă a-u scris și a-u publicat, înseamnă că n-a-u jegmănit. Doar așa se poate transforma Mica Vienă în Marea Kitschoșenie.

NICOLAE GRECU a spus: (februarie 10th, 2023 at 12:05 )

„apărător al Lucian Bode în disputa pe teme de plagiat cu jurnalista Emilia Şercan” exprimare de gazetar erudit.

@Nicolae a spus: (februarie 10th, 2023 at 12:47 )

omisiune, doar (…al lui Lucian …)
Sau cum ar zice cineva din elita nouă timișoreană „…omisiune dăcât…”

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Un club mic, cu o inimă mare! O medalie muncită şi calificare la Balcaniadă

În perioada 20-21 aprilie s-a desfășurat campionatul național de judo, la categoria sub 15 ani și sub 13 ani, la Arad, unde au participat peste 750 de copii. Aşadar, o competiţie puternică, la care au participat cele mai titrare cluburi din ţară. Un club cu performanţe în peisajul acestui sport olimpic din România, Promotrica Timișoara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un club mic, cu o inimă mare! O medalie muncită şi calificare la Balcaniadă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deșeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparține unei foste societăți comerciale din localitatea Beregsău Mare. Polițiștii s-au deplasat la fața locului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amendă în cinci cifre pentru un şofer care a ars deşeuri pe câmp
Conducerea PNL Timiş a stabilit ordinea de pe listele de consilieri locali şi judeţeni pentru alegerile din 9 iunie. De menţionat că PNL va avea liste comune cu PSD, atât la CL Timişora, cîât la la CJ Timiş. Ponderea celor două partide pe liste va fi de 1,5/1 pentru PNL la Consiliul Local şi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL a stabilit ordinea pe listele pentru Consiliul Local Timişoara şi CJ Timiş. Dan Diaconu (CLT) şi Marin Popescu (CJT), pe primele poziţii
Unul din capii mafiei imobiliare de romi din Timişoara, Cristopher Cîrpaci, i-a îndemnat pe coetnicii săi să-l voteze pe Nicolae Robu la alegerile locale. Acelaşi Cîrpaci l-a ameninţat pe primarul Dominic Fritz, „anunţându-l” că nu va mai fi primar. Acţiunea de demolare a unor construcţii ilegale demarată luni de Primăria Timişoara a lăsat răni adânci...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clanurile mafiote ţigăneşti îşi anunţă sprijinul pentru Nicolae Robu la alegeri!
Pregătirile pentru organizarea Forumului Internațional de Afaceri Timișoara,  premieră CCIA Timiș în sistemul cameral românesc și european, se apropie de final.  Din cele 7 țări participante, s-au înregistrat până în prezent pentru întâlnirile B2B peste 90 de companii din străinătate – Serbia (32), Turcia (20), Germania (19, inclusiv membri AHK), Polonia (11),  Italia (10, inclusiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de lideri de afaceri europeni sunt așteptați la Forumul Internațional de Afaceri Timișoara
Top