Primăria Timişoara

Sistemul de taxare Timpark se modernizează. E automatizat, dar deocamdată doar parțial/FOTO

De luni, parcarea autovehiculelor în zonele taxabile va fi verificată în mod automat de cei de la Timparl cu ajutorul unui sistem automat. Primăria Timișoara a ”conceput” un sistem de camere video și un soft IT care citește automat numerele de înmatriculare ale vehiculelor parcate și le compară cu baza de date care conține abonamentele sau parcările temporare plătite.

Teoretic, sistemul ar trebui să fie complet automat, dar legislația actuală nu permite emiterea automată, fără scrierea acesteia ”de mână” de către operator. Așa că noul autoturism – gadget al celor de la Timpark va scana deocamdată vehiculele prezente pe străzi, după care clasicii inspectori vor primi lista cu mașinile ”vânate” și vor merge personal să pună amenda în geamul vehiculului pentru care nu e plătită parcarea.

Primăria a trebuit să fie inventivă chiar și atunci când a realizat sistemul de citire a plăcuțelor de înmatriculare. Ofertele ”de-a gata” de pe piață erau mult prea scumpe, așa că s-a apelat la resursele de inteligență din cadrul instituției.

Am căutat sisteme deja realizate pentru a introduce citirea, am avut discuții inițiale cu mai multe companii, dar prețurile erau mari erau în jur de o sută de mii de euro. Așa că am apelat la specialiștii noștri, am cumpărat un vehicul searat, am achiziționat echipamente și și am ajuns la o sumă în jur de 20.000 de euro. Împreunăcu IT-știi de la Timpark am dezvoltat acest sistem in house, prin care putem săfcem verificarrea parcărilor”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

De fapt, pe o Dacie nouă au fost aplicate două camere superperformante, care,cu ajutorul unui soft specializat în citirea automată a numerelor de înmatriculare. Cu totul, s-a ajuns la aproximativ 24.000 de euro. În interiorul vehiculului este montat un laptop, acesta preia imaginile cu datele de înmatriculare, iar de aici intră înr-un server, care le compară cu informațiile legate de abonamente sau de parcările plătite individual de șofer. Ulterior, pe teren se află angajații clasici, cu pix și amendă, care rup amenda și o pun în parbirz. Legislația actuală nu permite emiterea automată a amenzii, folosind doar datele culese de sistemul cu camere.

Lațcău a mai menționat că introducerea noului sistem nu presupune angajarea de personal, iar introducerea noului sistem de citire chiar asta își propune, ca numărul de angajați să crească în mod proporțional cu extinderea zonelor de taxare.

Vrem să creștem sistemul de parcare în Timișoara fără a crește în mod direct proporțional și numărul angajaților. Câtă vreme vom rămâne blocați într-un sistem de verificare manuală a parcării, e foarte clar că vom fi ineficienți”, a mai declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

În prezent, pe teren sunt nouă echipe de taxatori Timpark. Ioan Ursu, șeful Timpark, spune că lunar se adună în jur de patru mii de amenzi pentru parcarea neplătită.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Descoperire macabră la Moșnița Nouă/UPDATE Cine este victima

Sfârșit tragic. La data de 2 octombrie, în jurul orei 16:00, polițiștii Secției 1 Rurale…

6 ore ago

Timișoara are Plan de Acțiune pentru un Oraș Verde, elaborat de specialiștii BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a analizat Timișoara și a stabilit cam ceea ce…

7 ore ago

Cazinourile Online și Tehnologia Realității Virtuale: Un scenariu din viitor, la tine acasă!

Ești invitat să pătrunzi într-o nouă eră a divertismentului virtual: tehnologia realității virtuale (VR), care…

7 ore ago

Colterm e pregătită pentru furnizarea energiei termice în sezonul rece. Compania a achiziționat și toate certificatele verzi

Societatea Colterm a anunțat că a finalizat probele la rece pentru rețeaua de termoficare, iar…

8 ore ago

Programe de sprijin pentru angajați și pentru companii la UPT! Se va realiza și Harta Regională a Competențelor Viitorului

Investiții într-un viitor mai sigur, mai modern. Într-o lume aflată în continuă transformare, unde digitalizarea…

11 ore ago