Economic

În Timiș, rata șomajului scade continuu de la an la an

Un grafic întocmit de Direcția Regională de Statistică Timiș arată scăderea puternică a numărului de șomeri din această parte a țării. Dintre județele din Regiunea de Vest, Timișul este un adevărat ”burete” pentru atragerea de forță de muncă, atât din regiune, dar și din alte zone ale României.

Conform datelor oficiale, în luna decembrie a anului 2020, existau 18.361 de persoane înregistrate cu statut de șomer în Regiunea Vest. Anul 2021 se încheie cu o scădere semnificativă a șomerilor. Numărul celor cu acest statul scade cu mai mult de 4000 de persoane, până la 14.164. În anul 2022 are loc o nouă scădere, într-un an s-au ”pierdut” încă aproape 1.000 de șomeri, ajungându-se la 13.425 de persoane.

Deși un număr scăzut de șomeri arată că economia merge și e nevoie de angajați, un număr prea scăzut de persoane aflate în căutarea unui job poate fi dăunătoare evoluției economiei. De exemplu, o firmă care dorește să se extindă nu va mai găsi prea ușor noi angajați, iar un investitor care dorește o nouă afacere într-o zonă va analiza dacă are de unde să angajeze personalul necesar, iar dacă nu îl va găsi se va orienta spre alte zone.

Conform datelor raportate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, la 31 decembrie 2022 în Timiș existau înregistrate oficial 2.661 de persoane care erau șomeri.

Aceasta înseamnă o rată a șomajului extrem de redusă, cu mult sub cea considerată normală, 0,81%. Cei mai mulți șomeri aveau domiciliul în Timișoara, 761, urmat de Lugoj, cu 153 de șomeri.

Luna ianuarie a adus o nouă scădere, în județ rata șomajului este de doar 0,65%, la finalul lunii ianuarie. Aceasta înseamnă că doar 2.487 de persoane erau, oficial, în căutarea unei slujbe.

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: somajtimis

Recent Posts

Primăria a amenajat al treilea spațiu de tip drop off, la grădinița 32

Primăria Timișoara a amenajat o nouă zonă specială de unde părinții își pot lăsa și…

12 minute ago

Universitatea de Vest Timișoara a intrat în clasamentul RUR 2024

Universitatea de Vest a fost clasificată pe primul loc în Timișoara și a șasea din…

27 de minute ago

Evenimente speciale într-o lună iunie magică, puse în scenă de Centrul de Cultură şi Artă/FOTO

Cireșar aduce la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș spectacole, expoziții, Flashmob-uri de…

2 ore ago

Toate firmele contractate de Primăria Timișoara pentru întreținerea spațiilor verzi au ieșit pe teren la tăiat iarbă/FOTO

Primăria Timișoara lucrează intens în această perioadă la tăiat iarba în spații publice. Instituția are…

3 ore ago

Strategia Integrată de Dezvoltare a Timișoarei, aprobată la limită, la ani de zile de la momentul lansării proiectului. Proiectul e contestat

Consiliul Local Timișoara a adoptat, joi, cu doar 15 voturi pentru, Strategia Integrată de Dezvoltare…

3 ore ago

Ghiroda se pregăteşte de marea finală de promovare în Liga 2

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii a ajuns în premieră într-o finală de baraj de promovare…

3 ore ago