Un grafic întocmit de Direcția Regională de Statistică Timiș arată scăderea puternică a numărului de șomeri din această parte a țării. Dintre județele din Regiunea de Vest, Timișul este un adevărat ”burete” pentru atragerea de forță de muncă, atât din regiune, dar și din alte zone ale României.
Conform datelor oficiale, în luna decembrie a anului 2020, existau 18.361 de persoane înregistrate cu statut de șomer în Regiunea Vest. Anul 2021 se încheie cu o scădere semnificativă a șomerilor. Numărul celor cu acest statul scade cu mai mult de 4000 de persoane, până la 14.164. În anul 2022 are loc o nouă scădere, într-un an s-au ”pierdut” încă aproape 1.000 de șomeri, ajungându-se la 13.425 de persoane.
Deși un număr scăzut de șomeri arată că economia merge și e nevoie de angajați, un număr prea scăzut de persoane aflate în căutarea unui job poate fi dăunătoare evoluției economiei. De exemplu, o firmă care dorește să se extindă nu va mai găsi prea ușor noi angajați, iar un investitor care dorește o nouă afacere într-o zonă va analiza dacă are de unde să angajeze personalul necesar, iar dacă nu îl va găsi se va orienta spre alte zone.
Conform datelor raportate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, la 31 decembrie 2022 în Timiș existau înregistrate oficial 2.661 de persoane care erau șomeri.
Aceasta înseamnă o rată a șomajului extrem de redusă, cu mult sub cea considerată normală, 0,81%. Cei mai mulți șomeri aveau domiciliul în Timișoara, 761, urmat de Lugoj, cu 153 de șomeri.
Luna ianuarie a adus o nouă scădere, în județ rata șomajului este de doar 0,65%, la finalul lunii ianuarie. Aceasta înseamnă că doar 2.487 de persoane erau, oficial, în căutarea unei slujbe.
Comentarii prin facebook