Vicepreședintele USR Timiș, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a acuzat Consiliul Județean Timiș este o instituție care nu are niciun fel de activitate și care cheltuie degeaba 400 de milioane de lei pentru că nu furnizează nimic cetățenilor Timișoarei, aceasta în timp ce administrația orașului capitală de județ este una înfloritoare, cu numeroase succese reale. În birourile de la CJT nu există niciun dosar pe masă, deci nu se lucrează, nu există activitate, a mai spus Lațcău.
El a mai spus că situația de la CJ Timiș arată că e necesară reforma administrativă a României, prin desființarea județelor.
”Este foarte clar că în acest moment Consiliul Județean este o instituție fără activitate. E o instituție care dovedește în fiecare zi că e nevoie de o reformă administrativă de a desființa județele. Sunt doi ani și jumătate în care această instituție nu a livrat nimic pentru timișoreni și pentru Timișoara, și pentru timișeni”, a declarat, vineri, Lațcău.
Despre liderii liberali ai administrației județene, el spune că sunt niște ”mărginași care stau pe la uși”, folosind în sprijinul afirmațiilor sale subiectul ”fetiș” al stadionului nou al Timișoarei, care nu are niciun progres, chiar dacă guvernul actual ar fi unul liberal.
”Evident că sunt niște mărginași care stau pe la uși și nu sunt băgați în seamă, probabil nici nu sunt informați despre deciziile care se iau la nivel central”, este rezultatul analizei administrativ-politice făcută de Lațcău.
Desigur, el nu putea să rateze subiectul lărgirii drumului județean care leagă Timișoara de autostradă, pe la Dumbrăvița și Giarmata, spune că vor fi pierduți toți banii, din cauza situației pe tronsonul din Dumbrăvița, aceasta în care cei de la CJ Timiș l-au acuzat chiar pe viceprimar de blocarea proiectului în acea zonă.
”Vorbim de aproximativ 80 de milioane de lei. O sumă uriașă, este cel mai mare proiect cu finanțare europeană pe care CJ Timiș îl derulează și, în mod evident, va fi cel mai mare eșec pe care județul Timiș l-a avut pe fonduri europene. În acest moment, șansele pentru drumul spre Dumbrăvița sunt zero, iar șansele pntru finalizarea pe tronsonul de la centură la autostradă se apropie, din păcate vertiginos, tot de 0. Dacă am fi avut acum echipe în șantier care să lucreze, am mai fi putut vorbi de șanse de a vedea acest drum finalizat în anul capitalei culturale europene. Din păcate, șantierul este abandonat și aici este o cauză administrativă.”, a mai subliniat Lațcău.
Nu scapă de analiza făcută nici situația de la Castelul Huniade, acolo tot actuala administrație a CJT e vinovatî pentru că nu s-a făcut nimic. Situația e aceiași acolo de ani buni de zile, toate administrațiile care au trecut pe la Palatul Administrativ nu au reușit prea multe. La pachet în acest subiect apare și Ministerul Culturii.
”La Castelul Huniade tot ce am putut să primim a fost o vopsire a gardului, un mesh care să ascundă degradarea și este foarte evident că în acest mandat nu vom vedea nici măcar un picior de muncitor pe acest șantier. Este o situație foarte frustrantă inclusiv pentru noi, Primăria Timișoara, pentru că până la urmă proiectul acesta de capitală culturală avea trei parteneri. Nu era doar Primăria Timișoara care trebuia să construiască și să reabiliteze. Ministerul Culturii, CJ Timiș și Primăria Timișoara sunt parteneri într-un contract semnat cu Comisia Europeană. Ministerul Culturii și-a asumat că va face Muzeul Revoluției, iar în acest moment șansele ca lucrarea să înceapă în acest an sunt 0. Timișoara a fost tăiata din nou de pe lista de priorități la nivel guvernamental. Șansele ca CJ să livreze un spațiu reabilitat în Muzeul Huniade sunt iarăși zero”, a mai spus Lațcău.
După ce a fost analizat ”la sânge” de adversarii săi politici, președintele Consiliului Județe an Timiș, Alin Nica, a răspuns cu propria analiză. Iar aceasta spune că TM2023 are succes chiar ca urmare a acțiunilor CJT.
”Programul Timișoara – Capitală Europeană a culturii are succes datorită investițiilor și proiectelor culturale aduse de Consiliul Județean Timiș. Expoziția Brauner a fost vizitată de peste 12.000 de persoane și este departe de a fi încheiată. Pregătirile pentru expoziția Brâncuși sunt în plină desfășurare, astfel că, în septembrie 2023, va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrală și de Est în 2023, punctul culminant al programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, spune Nica.
Și pentru Castelul Huniade s-a reușit ceea ce nu s-a făcut de ani buni de zile, mai spune oficialul.
”Am atras, prin PNRR și prin Programul Național de consolidare seismică a clădirilor, peste 13 milioane de euro pentru Castelul Huniade. Lucrările vor începe în scurt timp, ținând cont de programul activităților culturale. În mandatul meu, cu ajutorul unei echipe excepționale de funcționari publici din Consiliul Județean, am reușit ce nu a fost posibil în ultimii 15 ani. Mai mult, avem preaprobați alți 8 milioane de euro în cadrul Programului de Cooperare Transfontalieră RO-HU”, a mai anunțat șeful CJT.
Cele trei muzee, aflate în subordinea județului, au beneficiat de atenție din partea finanțatorului, iar Muzeul Național de Artă Timișoara este cel mai bun exemplu, este singurul regional care poate găzdui exponate de tezaur, mai spune Nica.
”Am investit peste 2 milioane de euro în transformarea Muzeului Național de Artă Timișoara în singura locație regională care poate găzdui exponate cu valoare de tezaur și avem în derulare lucrări importante pentru dezvoltarea infrastructurii culturale la Bastionul Theresia, Muzeul Satului Bănățean și la Centrul de Cultură și Artă. Cu șase instituții de cultură în subordine, Consiliul Judeţean Timiș este principalul furnizor de proiecte culturale de anvergură, singurele care cresc în mod real numărul de turiști și sprijină industria HORECA. Principalele trei muzee din Timișoara, cel de Artă, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Satului Bănățean sunt integral finanțate de către Consiliul Județean Timiș, din bugetul județului. Lor li se adaugă, Teatrul Merlin, Biblioteca Județeană și Centrul de Cultură și Artă Timiș, de asemenea finanțate exclusiv de CJ Timiș. Sunt mândru de activitatea lor și cred că munca lor reprezintă, în bună parte, succesul TM2023”, este poziția lui Alin Nica.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…