Lațcău și Nica se duelează în acuzații și rezultate obținute. Viceprimarul Timișoarei cere desființarea județelor din România

Vicepreședintele USR Timiș, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a acuzat Consiliul Județean Timiș este o instituție care nu are niciun fel de activitate și care cheltuie degeaba 400 de milioane de lei pentru că nu furnizează nimic cetățenilor Timișoarei, aceasta în timp ce administrația orașului capitală de județ este una înfloritoare, cu numeroase succese reale. În birourile de la CJT nu există niciun dosar pe masă, deci nu se lucrează, nu există activitate, a mai spus Lațcău.

El a mai spus că situația de la CJ Timiș arată că e necesară reforma administrativă a României, prin desființarea județelor.

”Este foarte clar că în acest moment Consiliul Județean este o instituție fără activitate. E o instituție care dovedește în fiecare zi că e nevoie de o reformă administrativă de a desființa județele. Sunt doi ani și jumătate în care această instituție nu a livrat nimic pentru timișoreni și pentru Timișoara, și pentru timișeni”, a declarat, vineri, Lațcău.

Despre liderii liberali ai administrației județene, el spune că sunt niște ”mărginași care stau pe la uși”, folosind în sprijinul afirmațiilor sale subiectul ”fetiș” al stadionului nou al Timișoarei, care nu are niciun progres, chiar dacă guvernul actual ar fi unul liberal.

”Evident că sunt niște mărginași care stau pe la uși și nu sunt băgați în seamă, probabil nici nu sunt informați despre deciziile care se iau la nivel central”, este rezultatul analizei administrativ-politice făcută de Lațcău.

Desigur, el nu putea să rateze subiectul lărgirii drumului județean care leagă Timișoara de autostradă, pe la Dumbrăvița și Giarmata, spune că vor fi pierduți toți banii, din cauza situației pe tronsonul din Dumbrăvița, aceasta în care cei de la CJ Timiș l-au acuzat chiar pe viceprimar de blocarea proiectului în acea zonă.

”Vorbim de aproximativ 80 de milioane de lei. O sumă uriașă, este cel mai mare proiect cu finanțare europeană pe care CJ Timiș îl derulează și, în mod evident, va fi cel mai mare eșec pe care județul Timiș l-a avut pe fonduri europene. În acest moment, șansele pentru drumul spre Dumbrăvița sunt zero, iar șansele pntru finalizarea pe tronsonul de la centură la autostradă se apropie, din păcate vertiginos, tot de 0. Dacă am fi avut acum echipe în șantier care să lucreze, am mai fi putut vorbi de șanse de a vedea acest drum finalizat în anul capitalei culturale europene. Din păcate, șantierul este abandonat și aici este o cauză administrativă.”, a mai subliniat Lațcău.
Nu scapă de analiza făcută nici situația de la Castelul Huniade, acolo tot actuala administrație a CJT e vinovatî pentru că nu s-a făcut nimic. Situația e aceiași acolo de ani buni de zile, toate administrațiile care au trecut pe la Palatul Administrativ nu au reușit prea multe. La pachet în acest subiect apare și Ministerul Culturii.

”La Castelul Huniade tot ce am putut să primim a fost o vopsire a gardului, un mesh care să ascundă degradarea și este foarte evident că în acest mandat nu vom vedea nici măcar un picior de muncitor pe acest șantier. Este o situație foarte frustrantă inclusiv pentru noi, Primăria Timișoara, pentru că până la urmă proiectul acesta de capitală culturală avea trei parteneri. Nu era doar Primăria Timișoara care trebuia să construiască și să reabiliteze. Ministerul Culturii, CJ Timiș și Primăria Timișoara sunt parteneri într-un contract semnat cu Comisia Europeană. Ministerul Culturii și-a asumat că va face Muzeul Revoluției, iar în acest moment șansele ca lucrarea să înceapă în acest an sunt 0. Timișoara a fost tăiata din nou de pe lista de priorități la nivel guvernamental. Șansele ca CJ să livreze un spațiu reabilitat în Muzeul Huniade sunt iarăși zero”, a mai spus Lațcău.

 Nica îi răspunde lui Lațcău

După ce a fost analizat ”la sânge” de adversarii săi politici, președintele Consiliului Județe an Timiș, Alin Nica, a răspuns cu propria analiză. Iar aceasta spune că TM2023 are succes chiar ca urmare a acțiunilor CJT.

”Programul Timișoara – Capitală Europeană a culturii are succes datorită investițiilor și proiectelor culturale aduse de Consiliul Județean Timiș. Expoziția Brauner a fost vizitată de peste 12.000 de persoane și este departe de a fi încheiată. Pregătirile pentru expoziția Brâncuși sunt în plină desfășurare, astfel că, în septembrie 2023, va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrală și de Est în 2023, punctul culminant al programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, spune Nica.

Și pentru Castelul Huniade s-a reușit ceea ce nu s-a făcut de ani buni de zile, mai spune oficialul.

”Am atras, prin PNRR și prin Programul Național de consolidare seismică a clădirilor, peste 13 milioane de euro pentru Castelul Huniade. Lucrările vor începe în scurt timp, ținând cont de programul activităților culturale. În mandatul meu, cu ajutorul unei echipe excepționale de funcționari publici din Consiliul Județean, am reușit ce nu a fost posibil în ultimii 15 ani. Mai mult, avem preaprobați alți 8 milioane de euro în cadrul Programului de Cooperare Transfontalieră RO-HU”, a mai anunțat șeful CJT.

Cele trei muzee, aflate în subordinea județului, au beneficiat de atenție din partea finanțatorului, iar Muzeul Național de Artă Timișoara este cel mai bun exemplu, este singurul regional care poate găzdui exponate de tezaur, mai spune Nica.

”Am investit peste 2 milioane de euro în transformarea Muzeului Național de Artă Timișoara în singura locație regională care poate găzdui exponate cu valoare de tezaur și avem în derulare lucrări importante pentru dezvoltarea infrastructurii culturale la Bastionul Theresia, Muzeul Satului Bănățean și la Centrul de Cultură și Artă. Cu șase instituții de cultură în subordine, Consiliul Judeţean Timiș este principalul furnizor de proiecte culturale de anvergură, singurele care cresc în mod real numărul de turiști și sprijină industria HORECA. Principalele trei muzee din Timișoara, cel de Artă, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Satului Bănățean sunt integral finanțate de către Consiliul Județean Timiș, din bugetul județului. Lor li se adaugă, Teatrul Merlin, Biblioteca Județeană și Centrul de Cultură și Artă Timiș, de asemenea finanțate exclusiv de CJ Timiș. Sunt mândru de activitatea lor și cred că munca lor reprezintă, în bună parte, succesul TM2023”, este poziția lui Alin Nica.

Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (aprilie 21st, 2023 at 17:54 )

Are dreptate, Nica e praf, dar Fritz si Primaria Timisoara in doi ani și jumătate nu a livrat nimic pentru timișoreni și pentru Timișoara dr asemenea.

Reos a spus: (aprilie 21st, 2023 at 18:15 )

Nu trebuie să fi prieten cu nici unul dar chiar nu am pomenit o instituție cu realizări mai slabe decît CJT și în afară de a da vina pe alții,de a se ocupa de viitorul electorat activitatea acestei instituții tendează spre zero.Mă întreb cîtă nesimțire trebuie un om să aibe în el că să vîndă ruina castelului ca succes de stadion ,parcare,bătătura de la Giarmata și multe altele să nu mai vorbim.

Robul lui Donimic a spus: (aprilie 21st, 2023 at 23:33 )

Inteligentul de viceprimar crede ca dacă taie ilegal orele muncite de funcționarii implicați în proiectele europene și nu le plătește munca , proiectele vor fi înfloritoare? E complet în afara realității. Desigur ca USR-istii si lingaii din proiectele europene iau premiere maxima. Succesori.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Încep înscrierile și reînscrierile la grădiniță

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național

SCM USV Timișoara se află la București unde se pregătește pentru finala Ligii de Rugby. Meciul cu Știința Baia Mare va avea loc duminică, 8 septembrie, de la ora 19.00, la stadionul Arcul de Triumf. Este a șaptea finală de campionat cu Timișoara implicată. Din cele șase precedente, cinci s-au încheiat cu victorie, în 2012,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false care circulă online, referitoare la așa-numitele carduri STPT care oferă transport public gratuit timp de șase luni. Postările recente susțin că Primăria Timișoara ar fi lansat o inițiativă verde și că oferta ar fi valabilă până la sfârșitul lunii, invitându-i...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie
Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto
Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători a orașului: hramul Catedralei, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, Ruga Timișoarei. Nici în acest an nu lipsește un alt eveniment care a fost asociat acestui moment, anume Ziua Minorităților. Aceste acțiuni încheie stagiunea Casei de Cultură...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii
Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
Toți șoferii care circulă pe principalele autostrăzi din România, dar și pe pe drumuri naţionale, vor fi filmați de un sistem performant de camere, care vor fi instalate de Compania de Drumuri. Viteză excesivă, lipsă rovinietă, toate vor fi văzute de acest sistem, spun cei de la CNAIR. Vestea a fost anunțată, la Timișoara, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Big Brother se instalează confortabil pe principalele drumuri din România. Se pun camere de 220 de milioane de lei
Unul dintre cele mai importante evenimente de networking dedicat comunității locale de IT, Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition, va avea loc pe data de 10 septembrie, în Iulius Gardens. Momente artistice speciale, activități interactive, competiții tematice, dar și o serie de surprize ce vor fi dezvăluite în timpul evenimentului sunt pregătite pentru aniversarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hubul de business din Iulius Town Timișoara se pregătește pentru Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition
Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii a fost sancționată de poliţiştii locali cu 25.000 de lei pentru neîntreținerea curățeniei. Este a patra sancțiune pentru aceeași faptă primită de socetatea în cauză, Columbus Active SRL, cu sediul în București.   Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat astăzi măsura sancționării contravenționale a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii, amendată cu 25.000 de lei, pentru mizerie
Top