Consiliul Judeţean Timiş

CJ Timiș speră la demararea lucrărilor de extindere a drumului spre autostrada A1, pe DJ 691, în luna august sau septembrie

Lucrările la tronsonul din Dumbrăvița al drumului județean care leagă Timișoara de autostrada A1, pe nodul de la Giarmata, ar urma să înceapă în luna august sau septembrie a acestui an, după finalizarea licitației care va fi lansată în aceste zile de către Consiliul Județean Timiș. Vă reamintim că proiectul de extindere la patru benzi al drumului care traversează comuna periurbană a Timișoarei a fost blocată mult timp de cearta dintre Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș pe motivul stâlpilor pentru susținerea rețelei de alimentare a troleibuzelor care circulă pe acolo. Vestea bună e că s-a găsit soluția și pe problema stâlpilor.

Marți, în cadrul unui plen extraordinar, consilierii județeni au aprobat ”Proiectul de Hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice faza Proiect tehnic revizuit, a Devizului general și a indicatorilor tehnico-economici pentru investiția de pe Tronsonul 1 (km 2+725 – 5+800) al DJ 691 din cadrul proiectului „Modernizare DJ 691: Lărgirea la 4 benzi a sectorului km 2+725 (sens giratoriu) – Centura Timișoara și Centura Timișoara – Autostrada A1 (km 12+975)”. În limbaj mai puțin oficial, au aprobat modul în care se va rezolva și problema acestui prim tronson al proiectului, dar și banii necesari.

Vestea bună este că, odată aprobat această hotărâre, se și depune documentația pentru realizarea licitației în vederea desemnării unei firme care să se ocupe de realizarea extinderii.

Estimăm că execuția va fi contractată în august/septembrie 2023. Perioada de execuție a lucrărilor este prevăzută la 6 luni de la emiterea Ordinului de începere a lucrărilor”, se spune în hotărârea adoptată.

Dar, minunea din această hotărâre se referă la găsirea (în sfârșit) a unei soluții care să rezolve și problema stâlpilor care susțin rețeaua electrică de alimentare a troleibuzelor care circulă până la capătul Dumbrăviței, chiar pe drumul județean care traversează comuna. Cel puțin în documentația aferentă hotărârii este prezentată această variantă. Vă reamintim că luni de zile Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș s-au certat pe această temă, dialogul dintre viceprimarul Ruben Lațcău și șefii administrației județene, desigur de la distanță și în mediul public, fiind o adevărată ”delicatesă”.

Noua variantă a extinderii este una simplificată, din mai multe puncte de vedere.

În cadrul PT- ului 1 revizuit, s-a renunțat la sistemul de canalizare pluvială cu deversare în canalele ANIF, propus la faza PT (anul 2020), acesta fiind înlocuit printr-un sistem de șanțuri și rigole carosabile cu scurgerea apei pluviale în sistemele existente. De asemenea, față de proiectul inițial, unde se impunea relocarea unui număr de 208 stâlpi de troleibuz existenți, s-a adoptat o soluție tehnică simplificată care prevede demontarea a cca. 70 de stâlpi existenți și remontarea a cca. 50 stâlpi noi, cu menținerea funcționalității liniei de troleibuz.  –   După aprobarea PT- ului revizuit pentru Tronsonul 1 prin Hotărâre a Consiliului Județean Timiș, se va lansa procedura de achiziție publică (Licitație deschisă) în vederea contractării execuției lucrărilor pe Tronsonul 1”, se mai spune în hotărârea adoptată.

Din punct de vedere financiar, situația privind costurile investiției pe Tronsonul 1 alocarea bugetară prin proiect (conform prevederilor OUG 64/2022)  este 48.900.008,52 lei (cu TVA), din care: 34.181.199,17 lei (cu TVA) – eligibil și 14.718.809,35 lei (cu TVA) – neeligibil.

Valoarea investiției stabilită în urma proiectării  29.309.707,83 lei (cu TVA), din care: – 26.217.952,14 lei (cu TVA) – eligibil – 3.091.755,69 lei (cu TVA) – neeligibil.

Conform valorilor din devizul investiției de pe Tronsonul 1, se va constitui la nivelul bugetului alocat prin proiect, o rezervă eligibilă de 7.963.247,03 lei (cu TVA) iar, pe de altă parte, scade valoarea neeligibilă a investiției cu 11.627.053,66 lei (cu TVA). În urma contractării execuției, costurile investiției vor fi mai mici decât valoarea proiectată/licitată. Cheltuielile propriu-zise ale investiției vor fi cele contractate. Pe de altă parte, având în vedere prevederile programului de finanțare, cheltuielile care depășesc data de 31.12.2023 vor deveni neeligibile, chiar dacă ele sunt încadrate în categoria eligibilă.

În acest moment, cel mai important este ca demararea lucrărilor și execuția acestora să se deruleze cât mai rapid, în așa fel încât să se poată cere la decontare sume cât mai mari din fondurile europene.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

3 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

3 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

5 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

7 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

8 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

10 ore ago