Social

Scădere spectaculoasă a numărului de migranţi care au încercat să intre fraudulos în România dinspre Serbia

Chestorul Tiberiu Giurea, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frotieră (ITPF) Timişoara, a prezenta, luni, în Colegiul Prefectural un raport al instituţiei pe care o conduce. Concluzia acestuia este că numărul de migranţi care au încercat să intre fraudulos în România dinspre Serbia a scăzut foarte mult.

De menţionat din start că lungimea totală a frontierei aflată în responsabilitatea ITPF Timişoara este de 621,4 km (zona administrativă a judeţelor Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi), având frontieră comună cu Serbia (543,8 km), Ungaria (49,3 km) şi Bulgaria (28,3 km).

Principala misiune a ITPF Timişoara este de-a securiza frontiera externă a Uniunii Europene la graniţa cu Serbia, a menţionat Giurea.

Dacă în anii anteriori exista o presiune mare la frontiera cu Serbia, datorită unor măsuri luate, fenomenul s-a diminuat substanţial, dar migraţia continuă să aibă alte dinamici.

Printre măsurile luate se numără eficientizarea dispozitivelor de supraveghere şi control, diversificarea acţiunilor şi misiunilor astfel încât fenomenul să fie descurajat. De asemenea, au fost diversificate şi suplimentate mijloacele tehnice de supraveghere (termoviziune, elicoptere, drone, avion Frontex) şi au fost integraţi în dispozitivul poliţiei de frontieră aproximativ 100 de ofiţeri ai Agenţiei Europene Frontex.

Iar rezultatele au fost spectaculoase. Astfel, pe zona de competenţă a ITPF Timişoara în 2022 au fost depistaţi 1.645 de persoane care încerau să intre fraudulos în România, în scădere cu 69% faţă de 2021. În perioada 1 ianuarie 2023 – 15 mai 2023 au fost depistaţi 53 de migranţi (dintre care 44 au cerut azil, iar nouă au fost returnaţi în Serbia), în scădere cu 92% faţă de perioada similară a anului 2022 şi cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021. În trimestrul I al acestui an fost înregistrate cele mai mici cifre din 2017 până în prezent.

Migraţia secundară

În prezent judeţul Timiş se confruntă cu fenomenul migraţiei secundare, respectiv e vorba de cetăţeni străini, (în special din Sri Lanka, Nepal, Bangladesh), care intră în România cu scopul declarat de-a desfăşura activităţi, dar ulterior se organizează pentru a trece frontiera ilegal prin Ungaria, dar mai nou şi pe culoarul Serbia – Croaţia, pentru a ajunge în ţări din vestul Europei. Pe acest fond a apărut migraţia inversă, respectiv de persoane cae încearcă să intre faudulos în Ungaria şi Serbia. În acest an au fost depistaţi, în judeţul Timiş 128 de migranţi care voiau să iasă ilegal din ţară, faţă de doar 16 în perioada similară a anului trecut.

De menţionat că, în urma vizitei de evaluare efectuate la structurile ITPF Timişoara de către un grup de experţi ai Comisia Europene, în octombrie 2022, activitatea a fost apreciată ca un exemnplu de bune practici.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

11 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

11 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

11 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

13 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

13 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

14 ore ago