Social

Scădere spectaculoasă a numărului de migranţi care au încercat să intre fraudulos în România dinspre Serbia

Chestorul Tiberiu Giurea, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frotieră (ITPF) Timişoara, a prezenta, luni, în Colegiul Prefectural un raport al instituţiei pe care o conduce. Concluzia acestuia este că numărul de migranţi care au încercat să intre fraudulos în România dinspre Serbia a scăzut foarte mult.

De menţionat din start că lungimea totală a frontierei aflată în responsabilitatea ITPF Timişoara este de 621,4 km (zona administrativă a judeţelor Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi), având frontieră comună cu Serbia (543,8 km), Ungaria (49,3 km) şi Bulgaria (28,3 km).

Principala misiune a ITPF Timişoara este de-a securiza frontiera externă a Uniunii Europene la graniţa cu Serbia, a menţionat Giurea.

Dacă în anii anteriori exista o presiune mare la frontiera cu Serbia, datorită unor măsuri luate, fenomenul s-a diminuat substanţial, dar migraţia continuă să aibă alte dinamici.

Printre măsurile luate se numără eficientizarea dispozitivelor de supraveghere şi control, diversificarea acţiunilor şi misiunilor astfel încât fenomenul să fie descurajat. De asemenea, au fost diversificate şi suplimentate mijloacele tehnice de supraveghere (termoviziune, elicoptere, drone, avion Frontex) şi au fost integraţi în dispozitivul poliţiei de frontieră aproximativ 100 de ofiţeri ai Agenţiei Europene Frontex.

Iar rezultatele au fost spectaculoase. Astfel, pe zona de competenţă a ITPF Timişoara în 2022 au fost depistaţi 1.645 de persoane care încerau să intre fraudulos în România, în scădere cu 69% faţă de 2021. În perioada 1 ianuarie 2023 – 15 mai 2023 au fost depistaţi 53 de migranţi (dintre care 44 au cerut azil, iar nouă au fost returnaţi în Serbia), în scădere cu 92% faţă de perioada similară a anului 2022 şi cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021. În trimestrul I al acestui an fost înregistrate cele mai mici cifre din 2017 până în prezent.

Migraţia secundară

În prezent judeţul Timiş se confruntă cu fenomenul migraţiei secundare, respectiv e vorba de cetăţeni străini, (în special din Sri Lanka, Nepal, Bangladesh), care intră în România cu scopul declarat de-a desfăşura activităţi, dar ulterior se organizează pentru a trece frontiera ilegal prin Ungaria, dar mai nou şi pe culoarul Serbia – Croaţia, pentru a ajunge în ţări din vestul Europei. Pe acest fond a apărut migraţia inversă, respectiv de persoane cae încearcă să intre faudulos în Ungaria şi Serbia. În acest an au fost depistaţi, în judeţul Timiş 128 de migranţi care voiau să iasă ilegal din ţară, faţă de doar 16 în perioada similară a anului trecut.

De menţionat că, în urma vizitei de evaluare efectuate la structurile ITPF Timişoara de către un grup de experţi ai Comisia Europene, în octombrie 2022, activitatea a fost apreciată ca un exemnplu de bune practici.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Toate tramvaiele din lotul galben au ajuns la Timișoara

La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…

16 ore ago

Ultimul bal pe 2024! SCM Timişoara joacă pe terenul liderului neînvins

SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…

16 ore ago

CCIA Timiș anunță începerea unui nou proiect finanțat prin Programul Educației și Ocupare 2021-2027

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center…

16 ore ago

CJ Timiș, pus să semneze parteneriat cu Timișoara și Dumbrăvița

Consiliul Județean Timiș va trebui să semneze un acord de colaborare cu primăriile din Dumbrăvița…

16 ore ago

Fostul viceprimar Tabără cere conducerii Primăriei să înceapă licitația pentru parchetul de la Sala Olimpia

Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar dacă licitația pentru realizarea unei noi…

18 ore ago

Sondaj IRES. 62% dintre români consideră că anularea alegerilor de către CCR a fost o decizie proastă

Peste 60% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale a României de a anula turul…

18 ore ago