PSD și coaliția de guvernare au propus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Atât s-a putut acum. Important era ca această știre să fie despre o justiție socială care să cuprindă cuvintele „eliminare” și „pensie specială”, restul nu mai contează. Cititorii de presă în fugă vor reține că PSD vrea să termine odată cu această măgărie și procedează în consecință, vor elimina pensiile speciale, că așa am auzit noi la ziar spus de șeful grupului deputaților PSD, Alfred Simonis, președintele filialei Timiș. Care este mesajul? Că PSD nu mai este un partid nereformat, anchilozat în trecut, incapabil să recunoască ce a făcut prost și cu un potențial mare pentru viitor.

Ba chiar Marcel Ciolacu a anunțat că România trebuie să termine odată cu această boală a pensiilor speciale. N-ai fi zis că e vâslașul lui Liviu Dragnea, ci un veritabil socialist Franz Timmermans al meleagurilor mioritice, un neoliberal care să-i facă până și pe alegătorii PNL să se întrebe la ce bună vechea lor opțiune politică, când au și PSD-ul la dispoziție pe buletinul de vot. În realitate, PSD zice că vrea să elimine pensiile speciale doar ale parlamentarilor, nu tot pachetul convenit în PNRR. Mai văd ei cum fac cu celelalte. Economia la buget va fi minoră, nu vor rezolva chestiunea anvelopei de pensii, nici majorările pentru profesori, nici alte proiecte anunțate, dar pentru care nu sunt bani. Făcătorii de imagine ai PSD au tras atenția, noi trebuie să consumăm această știre.

Au atras ei atenția și în 2021, când au mai vrut să elimine pensiile parlamentarilor, dar au făcut tot posibilul ca buna lor intenție cu care s-au afișat populației să fie de nepus în practică. Legea votată a fost contestată la Curtea Constituțională, ca alte atâtea legi făcute de ochii lumii, dar nedorite de ei ca legiuitori. De aia ne întrebăm până unde va merge această ipocrizie și cum va face PSD când chiar se va reforma, îi va mai crede cineva că vor eliminarea unei nedreptăți sau vom da din mână zâmbind ca pentru o nouă cacealma?

PSD nu poate cere eliminarea pensiilor speciale la modul general, ca o parte a reformei sistemului de pensii. Nu că n-ar vrea-o la un moment dat. Au suficiente forme de venit și o mare contribuție la fondul de pensii prin salariilor lor babane încasate de-alungul anilor, încât nu de pensia lor vor plânge acum. Dar nu pot face nicio mișcare bruscă în domeniu exact cu un an înainte de alegeri. Ar fi o sinucidere. Ar pierde segmentul tradițional-anchilozat, dar nu ar câștiga mare lucru de la cei care vor observa o liberalizare a PSD, căci nu i-ar crede nimeni.

Cei mai mulți beneficiari de pensii speciale au fost segmentul electoral țintă al PSD. Culmea, și cei îmbogățiți de vremurile postrevoluționare, dar și cei sărăciți de această tranziție, toți cot la cot, sărac și avut, au votat până la un moment dat pentru PSD, iar pierderea acestui electorat se simte și va fi dramatică pentru partid la viitoare alegeri, în ideea că segmentul celor săraci cu buzunarul sau cu judecata au mai nou spre ce partid să meargă. Așa s-a ajuns la cuvintele „eliminare” și formula „pensiile speciale” (ale parlamentarilor), ca o schemă de marketing politic.

P.S. Degeaba vin parlamentarii PSD să ne arate cum îi înjură în miez de noapte deputatul AUR Titi Stoica. „Jegule”, „ți-o îndes” și alte cuvinte cu multă „carne” au fost adresate de reputatul deputat AUR de Timiș unor aleși PSD ca o formă de protest pentru felul cum guvernanții ne administrează țara. Domnul Ciprian Titi Stoica asta a vrut să zică când a transmis „mu…e” unor interlocutori PSD. Că nu avem învățământ de calitate, că nu avem justiție socială, nu avem spitale, stadioane și săli polivalente din cauza PSD. Poți să-l contrazici? Atât a putut el, așa a sintetizat omul, n-a avut suficiente cuvinte la el, dar câți dintre noi n-am visat de-alungul vieții că adresăm PSD-ului vorbe grele pentru primii zece, cinsprezece ani pierduți după revoluție. Firește, într-o exprimare elegantă, dar tot simțeai nevoia să te răcorești.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Grup organizat în furt de motorină! Și-au însușit zeci de tone de combustibil

Luni de zile au furat cu nesimțire de la locul unde lucrau. Acum vor da…

5 ore ago

Demarează etapa a doua a probelor la rece pe rețeaua Colterm

Compania de termoficare Colterm continuă pregătirile pentru sezonul de încălzire 2024-2025 și demarează etapa a…

9 ore ago

Traficul rutier va fi restricţionat vineri pe un tronson al străzii Glad

Societatea Drumuri Municipale (SDM) anunţă că, în vederea finalizării lucrărilor pe strada Glad, pe tronsonul…

9 ore ago

Timișoara devine platou de filmare pentru un serial. Mai multe străzi din oraș se închid

Filmarea unui miniserial la Timișoara va face ceva deranj în traficul din oraș. Mai multe…

9 ore ago

Programul de acțiuni al TM 2023 s-a încheiat, la Budapesta, cu un triplu eveniment marca Pro Musica

Asociația care s-a ocupat de buna desfășurare a Timișoara Capitală Europeană a Culturii a încheiat,…

9 ore ago

Noaptea Campusului Deschis vine cu un „Catalizator” deosebit

Cea mai așteptată noapte la UPT. Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de…

11 ore ago