Opinii

De ce ar atenţiona Robu că Laţcău ar fi „Prigojinul” lui Fritz? Fotografia momentului a luptei pentru Primăria Timişoara

Doar un an şi o vară ne mai despart de alegerile locale şi, implicit, alegerea primarului Timişoarei. Şi deşi timpul e destul de scurt, doar doi candidaţi şi-au anunţat oficial intenţia pentru a intra în această competiţie, respectiv Dominic Fritz şi Nicolae Robu. Adică actualul şi fostul primar, cei care s-au luptat şi la ultimele alegeri, atunci când Robu a suferit o înfrângere mai mult decât umilitoare pentru un primar în funcţie. Dincolo de cele două candidaturi anunţate, există tot felul de speculaţii, zvonuri, nume aruncate pe piaţă, toate acestea fiind mai mult sau mai puţin apropiate de realitate. În rândurile următoare, o radiografie a situaţiei din principalele partide în privinţa candidaturilor la Primăria Timişoarei.

După 1990, PSD a participat la alegerile pentru scaunul de primar al Timişoarei doar în spirit olimpic, “important e să participi”. Nici acum social-democraţii nu pun o miză mare pe această competiţie, pentru care numele vehiculate sunt ale prefectului Mihai Ritivoiu şi subprefectului Sorin Ionescu. Cu o ascensiune fulminantă la nivel naţional, acolo unde a ajuns preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, şeful PSD Timiş, Alfred Simonis, e obligat să confirme cu o victorie şi la el acasă, iar marea miză în acest sens este preşedinţia Consiliului Judeţean. Cel mai scurt drum pentru a-şi atinge acest scop ar fi o alianţă cu PNL, în care PSD să dea candidatul la preşedinţia CJT, iar PNL-iştii la Primăria Timişoara. În acest sens, Simonis şi un important personaj din Timişoara, dar dinafara politicii, i-au întins o ambuscadă, nu cu mult timp în urmă, preşedintelui PNL Nicolae Ciucă. Şi cum acesta nu-i poate refuza nimic prietenului Marcel Ciolacu, a fost de acord verbal cu această ipoteză.

La PNL Timiş degringolada e maximă. Evident, alianţa cu PSD în condiţiile amintite este de neacceptat. Asta ar fi prima mare spaimă, să nu vină o mutare în plic în acest sens. Tocmai de aceea, Nicolae Ciucă nu este cel mai iubit personaj politic la vârful filialei. Apoi, atât al nivel local, cât şi central, există o oarecare presiune pentru candidatura lui Nicolae Robu, pe care nucleul dur al PNL Timiş nu-l doreşte. Deşi exclus din partid, Alin Popoviciu, om al lui Robu, face lobby la Bucureşti pentru fostul primar la Lucian Bode, secretar general al PNL. Popovici şi Bode împărtăşesc experienţa comună de-a fi fost purtători de geantă ai Elenei Udrea. Ieşirea lui Bode din guvern  a mai adus o gură de aer în filială. Altfel, în disperare de cauză, se aruncă pe piaţă, la nivel de zvonuri, tot felul de nume. Ba directorul unei societăţi a municipalităţii, ba un comic de televiziune din Bucureşti, care mai vine prin Timişoara să măsoare înălţimea buruienilor. Încercări care sunt totuşi o jignire pentru cei doi înscrişi oficial în cursa internă de partid pentru desemnarea candidatului PNL la primărie, mă refer la Cosmin Tabără şi Sorin Supuran.

Evident, USR merge pe mâna primarului Dominic Fritz. După un recul mare înregistrat în anii trecuţi, Fritz a recuperat mult teren şi următoarea sa grijă ar putea să devină doar numărul de consilieri USR care vor intra în viitorul Consiliu Local. Sigur, o grijă importantă în contextul în care jocul alianţelor este total imprevizibil.

În viitorul Consiliu Local nu va mai face parte Pro România, dar va intra AUR. Despre candidatul AUR la primărie, prea multe nu sunt de spus. Îl va alege George Simion de prin galerie sau de pe la nunţi. Oricum nu va conta.

În fine, al doilea candidat anunţat, Nicolae Robu, deocamdată independent, pare să joace rolul “iepurelui” din cursele de fond la atletism. Respectiv, conduce cursa, îi imprimă acesteia un ritm alert, pentru ca, la un moment dat, să lase rolul adevăratului concurent. Diferenţa este că Robu nu fuge pentru nimeni, n-a preluat acest rol conştient şi chiar crede că poate duce cursa până la capăt şi să o şi câştige. Pe scurt, după ce anul trecut avea un avans destul de mare în faţa lui Fritz în sondaje, acest avantaj s-a năruit ca un castel din nisip. Iar visul lui de-a reajunge primar se transformă încet într-un castel din Spania. Spre disperea grupului care îl susţine şi care a băgat mulţi bani în candidatura sa, în speranţa membrilor acestuia că se vor branşa sau rebranşa la conductele cu bani ale primăriei.

Disperarea se vede şi din celebrele sondaje de pe Facebook ale fostului primar, care mai nou au cam următoarele variante de răspuns: a.) Robu e un geniu şi Fritz un şarlatan. b.) Fritz e şarlatan şi Robu e un geniu. Tot a disperare este şi încercarea de-a lansa zvonul unei rupturi între Fritz şi viceprimarul Ruben Laţcău, o minciună la care şi Munchausen ar roşi. „Fritz, ai grijă, gurile rele spun  că Laţcău îţi pregăteşte exact ceea ce vedem azi că-i face Prigojin  lui Putin”, este o postare recentă pe grupul de Facebook care îl susţine pe Robu. Considerând totuşi că ipoteza e corectă, de ce l-ar avertiza Robu pe duşmanul său de moarte de „pericolul” Laţcău?

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

2 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

4 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

4 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

5 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

5 ore ago

Vrei să experimentezi viaţa de student? UPT are reţeta perfectă, o excelentă tabără de „pregătire”, gratuită

UPT face un demers foarte potrivit pentru liceeni şi nu numai, care vor să vadă…

5 ore ago