De ce ar atenţiona Robu că Laţcău ar fi „Prigojinul” lui Fritz? Fotografia momentului a luptei pentru Primăria Timişoara

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Doar un an şi o vară ne mai despart de alegerile locale şi, implicit, alegerea primarului Timişoarei. Şi deşi timpul e destul de scurt, doar doi candidaţi şi-au anunţat oficial intenţia pentru a intra în această competiţie, respectiv Dominic Fritz şi Nicolae Robu. Adică actualul şi fostul primar, cei care s-au luptat şi la ultimele alegeri, atunci când Robu a suferit o înfrângere mai mult decât umilitoare pentru un primar în funcţie. Dincolo de cele două candidaturi anunţate, există tot felul de speculaţii, zvonuri, nume aruncate pe piaţă, toate acestea fiind mai mult sau mai puţin apropiate de realitate. În rândurile următoare, o radiografie a situaţiei din principalele partide în privinţa candidaturilor la Primăria Timişoarei.

După 1990, PSD a participat la alegerile pentru scaunul de primar al Timişoarei doar în spirit olimpic, “important e să participi”. Nici acum social-democraţii nu pun o miză mare pe această competiţie, pentru care numele vehiculate sunt ale prefectului Mihai Ritivoiu şi subprefectului Sorin Ionescu. Cu o ascensiune fulminantă la nivel naţional, acolo unde a ajuns preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, şeful PSD Timiş, Alfred Simonis, e obligat să confirme cu o victorie şi la el acasă, iar marea miză în acest sens este preşedinţia Consiliului Judeţean. Cel mai scurt drum pentru a-şi atinge acest scop ar fi o alianţă cu PNL, în care PSD să dea candidatul la preşedinţia CJT, iar PNL-iştii la Primăria Timişoara. În acest sens, Simonis şi un important personaj din Timişoara, dar dinafara politicii, i-au întins o ambuscadă, nu cu mult timp în urmă, preşedintelui PNL Nicolae Ciucă. Şi cum acesta nu-i poate refuza nimic prietenului Marcel Ciolacu, a fost de acord verbal cu această ipoteză.

La PNL Timiş degringolada e maximă. Evident, alianţa cu PSD în condiţiile amintite este de neacceptat. Asta ar fi prima mare spaimă, să nu vină o mutare în plic în acest sens. Tocmai de aceea, Nicolae Ciucă nu este cel mai iubit personaj politic la vârful filialei. Apoi, atât al nivel local, cât şi central, există o oarecare presiune pentru candidatura lui Nicolae Robu, pe care nucleul dur al PNL Timiş nu-l doreşte. Deşi exclus din partid, Alin Popoviciu, om al lui Robu, face lobby la Bucureşti pentru fostul primar la Lucian Bode, secretar general al PNL. Popovici şi Bode împărtăşesc experienţa comună de-a fi fost purtători de geantă ai Elenei Udrea. Ieşirea lui Bode din guvern  a mai adus o gură de aer în filială. Altfel, în disperare de cauză, se aruncă pe piaţă, la nivel de zvonuri, tot felul de nume. Ba directorul unei societăţi a municipalităţii, ba un comic de televiziune din Bucureşti, care mai vine prin Timişoara să măsoare înălţimea buruienilor. Încercări care sunt totuşi o jignire pentru cei doi înscrişi oficial în cursa internă de partid pentru desemnarea candidatului PNL la primărie, mă refer la Cosmin Tabără şi Sorin Supuran.

Evident, USR merge pe mâna primarului Dominic Fritz. După un recul mare înregistrat în anii trecuţi, Fritz a recuperat mult teren şi următoarea sa grijă ar putea să devină doar numărul de consilieri USR care vor intra în viitorul Consiliu Local. Sigur, o grijă importantă în contextul în care jocul alianţelor este total imprevizibil.

În viitorul Consiliu Local nu va mai face parte Pro România, dar va intra AUR. Despre candidatul AUR la primărie, prea multe nu sunt de spus. Îl va alege George Simion de prin galerie sau de pe la nunţi. Oricum nu va conta.

În fine, al doilea candidat anunţat, Nicolae Robu, deocamdată independent, pare să joace rolul “iepurelui” din cursele de fond la atletism. Respectiv, conduce cursa, îi imprimă acesteia un ritm alert, pentru ca, la un moment dat, să lase rolul adevăratului concurent. Diferenţa este că Robu nu fuge pentru nimeni, n-a preluat acest rol conştient şi chiar crede că poate duce cursa până la capăt şi să o şi câştige. Pe scurt, după ce anul trecut avea un avans destul de mare în faţa lui Fritz în sondaje, acest avantaj s-a năruit ca un castel din nisip. Iar visul lui de-a reajunge primar se transformă încet într-un castel din Spania. Spre disperea grupului care îl susţine şi care a băgat mulţi bani în candidatura sa, în speranţa membrilor acestuia că se vor branşa sau rebranşa la conductele cu bani ale primăriei.

Disperarea se vede şi din celebrele sondaje de pe Facebook ale fostului primar, care mai nou au cam următoarele variante de răspuns: a.) Robu e un geniu şi Fritz un şarlatan. b.) Fritz e şarlatan şi Robu e un geniu. Tot a disperare este şi încercarea de-a lansa zvonul unei rupturi între Fritz şi viceprimarul Ruben Laţcău, o minciună la care şi Munchausen ar roşi. „Fritz, ai grijă, gurile rele spun  că Laţcău îţi pregăteşte exact ceea ce vedem azi că-i face Prigojin  lui Putin”, este o postare recentă pe grupul de Facebook care îl susţine pe Robu. Considerând totuşi că ipoteza e corectă, de ce l-ar avertiza Robu pe duşmanul său de moarte de „pericolul” Laţcău?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Latcau a spus: (iunie 28th, 2023 at 12:23 )

Latcau este un sarpe. Ce nu zice el e ca pe vreme cand fritz nu exista in peisaj el se vedea propunerea usr pt primarie. Zicea ca are profilul perfect “corporatist tanar”. N-o sa-i dea in cap lu fritz acum. Dar la este un adevarat prigojin, doar ca mult mai prostanac. Un oportunist, care invata pe de rost texte ca sa para destept. Vai de noi ca am ajuns sa fim condusi de astfel de impostori. Pacat. Usr putea sa dea oameni mai competenti. Vezi cazul brasov, unde primarul si-a ales cu cap oamenii.

Nelu a spus: (iunie 28th, 2023 at 13:16 )

Lupta intre Fritz si Robu la primarie e doar in mintea lui Robu cea bolnava. Ar fi un meci ca intre Brazilia si Romania, nu e nico lupta, Robu e la „si altii” de mult…

Ionut a spus: (iunie 28th, 2023 at 22:20 )

Foarte interesanta povestea cu “personajul important” care vrea ca PNL si PSD sa mearga impreuna ca sa nu mai castige Fritz. “Din afara politicii”, dar important, sunt doar oameni de afaceri…sau cineva din zona biserica. Oare despre cine e vorba? Cine din Timisoara are acces la Ciuca?

derasullumii a spus: (iunie 28th, 2023 at 23:07 )

Robu a ajuns atat de ridicol, atat de penibil, atat de bizar…
Cine trebuie sa-i spuna zilnic ca A PIERDUT ALEGERILE si asta nu putin. Dupa 8 ani de primar!! cum dracu crede ca mai poate convinge pe altcineva decat pe “Alex Alex” si cativa fani dezaxati??

... că Robu v-aduce vouă libertate, calorii și ouă! a spus: (iunie 29th, 2023 at 08:31 )

Vă înșelați, robulimea e multă în Timișoara. Toți comunistoizii, cei care sunt legați într-un fel sau altul de USL, care au avantaje materiale de pe urma sistemului quasi-feudal, proștii, naivii ușor impresionabili și non-nativii care n-au nicio legătură de suflet cu orașul, spumegă împotriva lui Fritz. Dacă mâine-ar răsări trei stadioane, cinci bazine olimpice și s-ar decongestiona traficul, ăștia tot n-ar vota Fritz.
O minimă șansă pentru Fritz ar putea fi dată participarea la vot și de tipul de candidat pe care-l va trimite AUR. Varianta complet pierzătoare pentru Fritz ar fi o alianță USL-AUR, eventual cu Robulă candidat. Oricum, AUR va avea soarta PRM-ului, adică se va topi în PSD, în 2-3 cicluri electorale, dar până atunci trebuie să-și ragă discursul urii și să-l vândă ca iubire de România.
Robu face o greșeală: pariază pe social-media, adică pe domeniul în care publicul lui țintă nu prea ajunge. O campanie făcută cu cap de USR l-ar demonta imediat. Însă USR are marea problemă a gestionării relațiilor interne, dovadă plecările, certurile, incapacitatea de a schimba liderii tociți și inadecvați (Barna, Ghinea etc.). E o problemă chiar mai mare decât fluviul de injurii izvorând din gurile strâmbe de ură de sub ochii bulbucați ai neieșiților încă din comunism.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectele noului stadion, al Institutului Oncologic și cel al PTF Beba Veche au fost aprobate in ședința de guvern de la Timișoara
Top