Politica

Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de premier. Se încălzeşte Marcel Ciolacu. Singura necunoscută, participarea UDMR la guvernare

Premierul Nicolae Ciucă şi-a dat demisia din funcţie, după ce a anunţat că a rezolvat greva din educaţie. (Tot mai muli profesori din ţară îi acuză însă pe liderii de sindicat de trădare şi anunţă contiuarea grevei.) Urmează consultările pentru formarea unui nou guvern, condus de Macel Ciolacu, singura enigmă în prezent fiind dacă UDMR va mai participa la guvernare.

Nicolae Ciucă a susţinut ultima sa conferinţă de presă în calitate de premier, în cadrul căreia a afirmat că problema dascălilor a fost rezolvată. A lipsit însă prezentarea unui scurt bilanţ al guvernării sale.

“În urmă cu aproximativ două săptămâni împreună cu ceilalți lideri ai coaliției ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai, cum era anunțat, ci închidem conflictul din educație.

În urma unei bune colaborări, am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată fi acoperite și să redăm încrderea față de profesorii, educatorii, învățătorii din sistemul de învățământ românesc.

E nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste.

Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat și așa cum ne-am asumat și mi-am asumat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României.

În cadrul discuțiilor în coaliție, odată ce am să merg să îmi depun mandatul la președintele României, în coaliție încep procedurile pentru efectuarea rocadei.

Imediat vom avea un guvern interimar până va fi învestit noul guvern, noi ne-am propus ca până joi să avem noul guvern învestit.

Doresc la final de mandat să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat. Nu vreau să vorbesc de tot ceea ce am realizat. Sunt și lucruri pe care nu am reușit să le realizăm. E important că atunci când ne-am asumat să guvernăm, ne-am asumat să rezolvăm o criză politică. Iată-ne azi după un an și 7 luni având la dispoziție o serie de măsuri cu care am asigurat stabilitatea țării.

La final de mandat doresc să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat – mediul de afaceri, universitar, sindicate, ONG-uri, fiecărui cetățean român.

Vă mulțumesc dumneavoastră, presei, pentru că ați informat rapid societatea”, a declarat Ciucă.

După negocieri, președintele Klaus Iohannis va nominaliza un candidat la funcția de premier. Mai mult ca sigur este vorba de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care trebuie să formeze guvernul. Singura necunoscută în acest sens esta dacă UDMR va mai continua la guvernare.

Liderii PSD, PNL și UDMR negociază de câteva săptămâni împărțirea ministerelor și a funcțiilor din agenții guvernamentale. Neînțelegerile cele mai mari sunt în jurul ministerelor Transporturilor și Dezvoltării. PSD vrea să păstreze Ministerul Transporturilor, care ar reveni PNL potrivit actualului protocol de coaliție, iar PNL vrea să ia de la UDMR Ministerul Dezvoltării.

Liderii PSD și PNL au făcut UDMR oferta de a prelua ministerele Energiei și Fondurilor Europene în locul Mediului și Dezvoltării, dar Kelemen Hunor a respins duminică oferta.

 

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

3 ore ago

„Politehnica Timișoara – Un pas spre viitorul tău!”, un eveniment de succes cu peste 1000 de participanţi, a ajuns la final

Emoţii, competivitate, premii şi mulţi participanţi la un eveniment de marcă organizat anual de UPT.…

3 ore ago

Horticultura continuă lucrările de întreținere în cimitirele pe care le administrează

Angajaţii societăţi Horticultura continuă lucrările de întreținere în cele două cimitire pe care le administrează,…

4 ore ago

Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, apel pentru fair play în campania electorală

Mare favorit pentru a câştiga un nou mandat de primar al comunei Şag, Flavius Alin…

4 ore ago

Expoziție cu peste 300 de caricaturi și lucrări umoristice poate fi admirată în Iulius Town

În acest final de săptămână, în Iulius Town, sunt așteptați iubitorii de satiră, care vor…

6 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 11 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 11.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

6 ore ago