Social

Șervețelele umede au înfundat canalizarea Timișoarei la furtună. S-au adunat 50 de tone de deșeuri/FOTO

Șervețelele umede par să fie cea mai mare problemă cu care se confruntă societatea Aquatim atunci când vine vorba despre canalizarea orașului. Acest lucru a fost dovedit și de ultima furtună, care a avut loc vineri la Timișoara. Societatea de canalizare a avut peste 200 de intervenții, în timp ce la stația de epurare au ajuns 50 de tone de deșeuri.

Primele date culese după ruperea de noi din prima zi de weekend arată dimensiunile deosebite ale furtunii. Aceasta a adus în Stația de Epurare din Timișoara: 26 de mii de litri/secundă de apă, de 20 de ori mai mult decât debitul mediu pe timp uscat, dar, mai ales 50 de tone de deșeuri (majoritatea șervețele umede) doar după furtună, în condițiile în care în mod normal se strâng în jur de 28 de tone/ lună.

Furtuna de vineri a fost una excepțională, într-un interval scurt de câteva ore, prin acumulare, cantitățile de apă au fost în jur de 40 de litri/metru pătrat iar aria manifestării fenomenelor meteo a fost una foarte extinsă și a afectat toată Timișoara și zonele periurbane.

”Însă, trebuie punctat și faptul că oamenii contribuie/amplifică dezastrul deoarece aruncă în sistemul de canalizare deșeuri care nu au ce căuta acolo. Imaginile vorbesc de la sine, însă volumul mare de șervețele umede este unul CATASTROFAL! Mesajul „ȘERVEȚELELE UMEDE NU SE ARUNCĂ ÎN WC!” ar trebui auzit și de producătorii de șervețele umede dar și de consumatori, dacă vreți luați-o ca un strigăt de ajutor”; au anunțat cei de la Aquatim.

Odată emis codul de avertizare de vreme rea, la Aquatim toți angajații de la retele și de la stațiile de tratare și de epurare sunt chemați și consemnați la locul de muncă, toate echipajele și mașinile de intervenții, pregătite. Așa a fost și vineri, începând cu ora 14 – s-a intervine cu prioritate la pasaje, în special pentru degajarea receptorilor de ploaie de deșeurile antrenate de pe carosabil, dar și la alte puncte vitale, spitale, spații publice. În jurul orei 15 din cauza furtunii s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică la stațiile de tratare, repornirea pompelor a durat câteva minute, lucru ce a fost resimțit pentru scurt timp în oraș în câteva zone;

La ora 16, o echipă a intervenit pentru scoaterea apei dintr-un spațiu al Companiei ENEL care prin inundare a produs întreruperea curentului electric în zona centrală;

La ora 18, Aquatim a interveenit la Aeroport. În intervalul 18-22 – intervențiile au continuat până la stingerea majorității solicitărilor, aprox. 200 la număr.

 

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

5 ore ago

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional…

5 ore ago

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

9 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

10 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

10 ore ago