Sănătate

Timișoara ar putea fi primul centru medical care să beneficieze de o unitate specială pentru pacienții cu arsuri

Centrul de Arși de la Timișoara este cel mai avansat dintre toate cele care Ministerul Sănătății le ridică în țară a afirmat, sâmbătă, ministrul Alexandru Rafila, prezent în orașul de pe Bega. El a vizitat la primele ore ale dimineții șantierul viitorului Spital de Arși de la Spitalul Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara.

Proiectele acestor unități medicale dedicate pacienților cu arsuri erau blocate, spune ministrul

”Discutăm despre un subiect sensibil, cel al pacienților cu arsuri grave. După momentul 2016 a existat o mare emoție publica și intenția de a realiza, în România, o infrastructură care să poată să deservească acest domeniu. În luna decembrie a anului 2021, când am venit la Ministerul Sănătății, am găsit cele 3 proiecte prin care trebuiau să se construiască Secțiile de Arși, mă refer la București, Târgu Mureș și la Timișoara, complet blocate, deci erau foarte mici șansele de continuare a acestor proiecte, ele erau finanțate de Banca Mondială. Am hotărât, împreună cu colegii mei, să redeschidem capitolul de negociere cu Banca Mondială și lucrul cel mai important, am reușit să obținem o noua finanțare care să poată să facă posibilă funcționarea acestor centre”, a declarat Rafila.

Vestea bună pentru noi este că unitatea de la Timișoara este cea mai avansată.

”Centrul de la Timișoara este cel mai avansat, am semnat, de asemenea, contractul la Târgu Mureș și urmează să îl semnăm și pe cel de la București. Deja aici s-a amenajat terenul, se realizează protecția diverselor tipuri de instalații care există aici pe teren. În cadrul complexului Spitalului Județean de Urgenta Timișoara vă exista această nouă clădire care să ofere 12 locuri noi pentru pacienți cu arsuri grave sau de nivel intermediar. Există același concept constructiv, la fel vor fi la Târgu Mureș și la București, cate 12 unități de tratare a pacienților cu arsuri”, a mai subliniat ministrul.

În România, problema pacienților cu arsuri a devenit extrem de vizibilă după Colectiv. Atunci s-a ajuns în situația în care se cereau numeroase locuri special destinate acestor pacienți. Experiența de până acum la nivel mondial a arătat că nu se lucrează așa.

”Vreau să mai înțelegem un lucru care este foarte important. Nicio țară din lume nu poate să amenajeze atât de multe paturi pentru pacienți arși care ar putea să deservească în caz de urgență, de catastrofă astfel de pacienți și trebuie să existe și posibilitatea rezolvării la nivel național, dar și prin parteneriate și în curând vom semna un acord în acest sens cu guvernul belgian pentru a exista o legiferare și un mecanism predictibil pentru a știi ce facem cu acești pacienți în caz de catastrofă. Toată aceasta infrastructură de sănătate trebuie deservită de personal calificat. Lucram foarte îndeaproape cu comisia de chirurgie plastică a Ministerului Sănătății încât să operaționalizam cât mai multe paturi la nivel național că să poată să trateze pacienții cu arsuri”, conform ministrului Sănătății.

Reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai constructorului au semnat în luna mai contractul de construire a unei clădiri noi în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență «Pius Brânzeu» Timișoara! Investiția constă în construirea unei clădiri noi, în care să funcționeze integrat Centrul de Arși, compus din 6 paturi pentru mari arși, 6 paturi pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă; secția ATI cu 27 paturi; blocul operator cu 25 de săli de operație; spații conexe (Sterilizare, Farmacie, spații administrative și logistice, spații tehnice, etc.) și un heliport. De asemenea, va funcționa și UPU-SMURD cu 58 de posturi.

Valoarea investiției este de 66 milioane de euro, iar durata de execuție este de 26 de luni. Finanțarea este asigurată în cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar finanţat din Acordul de Împrumut nr 8362 dintre Guvernul României şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Proclamație de deziobăgire pe moșia boierului Alfred

Mai mulți primari liberali din Timiș au scris o lăcrămație către conducerea județeană, președintelui interimar…

5 minute ago

Începând de mâine strada Palmierilor se va închide pentru executarea unor lucrări

În perioada 21 mai – 4 iunie, între orele 8,30 – 18,00, traficul rutier va…

36 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

15 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

18 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

18 ore ago