Social

Academicianul Ion Boldea, de la UPT, la o nouă apariție editorial în prestigioasa editură CRC Press, din SUA

Academicianul Ion Boldea, unul dintre cei mai reputați profesori ai Universității Politehnica Timișoara și adevărat formator de școală în domeniul mașinilor electrice și a electronicii de putere, a primit o nouă recunoaștere internațională, prin publicarea, de către prestigioasa editură CRC Press, din Statele Unite ale Americii, a volumului „Linear Electric Machines, Drives, and MAGLEVs Handbook”, ediția a II-a.

Bazată pe experiența didactică de peste 50 de ani a autorului Ion Boldea, această carte include formule și metode care o fac o resursă deosebit de utilă și cuprinzătoare pentru folosirea în cercetare, dar și pentru dezvoltarea și testarea soluțiilor inovatoare la noile provocări industriale în controlul automat al mișcării electrice liniare.

Pe parcursul a 23 de capitole, volumul prezintă numeroase exemple de proiectare și control, cu specificații practice, care permit cititorului accesul profund și rapid la o metodologie practică, dar completă, unitară în proiectarea și controlul mașinilor electrice liniare pentru diverse aplicații.

Cea de-a doua ediție a cărții se concentrează pe aspectele tehnice ale diferitelor tipuri de mașini electrice liniare în strânsă relație cu aplicații specifice prin exemple numerice de modelare, proiectare, control și testare, cu rezultate reprezentative ample din literatură, industrie și unele dintre contribuțiile autorului.

Acad. Ion Boldea a desfăşurat încă din tinereţe o intensă activitate ştiinţifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din ţară şi străinătate. A publicat peste 50 de articole în reviste americane şi englezeşti şi peste 150 de lucrări la conferinţe internaţionale IEEE. Laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române în 1976 (la 31 de ani), cu prima carte publicată în SUA, Ion Boldea a fost ales, în 2002, membru plin al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, iar în anul 2004 a devenit membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Salzburg. De asemenea, din 2010 a fost ales Fellow al IEEE Committee, fiind singurul membru din România şi primul din Europa de Est. În 2015 a primit premiul Nikola TESLA, instituit în 1975, care se acordă în fiecare an unui reputat cercetător pentru „contribuții excepționale la generarea și utilizarea energiei electrice”.

Profesorul Ion Boldea a inventat şi a realizat în ţară, la Universitatea Politehnica Timișoara, primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante. De asemenea, a inventat o oscilomaşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Firmele care urmează să se înmatriculeze vor aplica noile coduri CAEN

Firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând cu 1 ianuarie 2025, încadrarea…

6 minute ago

Aquatim a recepționat o nouă stație de tratare a apei, la Hitiaș

Aquatim a recepționat de curând stația de tratare Hitiaș, care face parte din contractual de…

12 minute ago

SCM Timișoara, un nou eșec în fața unei echipe de podium

CSO Voluntari a început perfect anul în Liga Națională de Baschet Masculin și și-a trecut…

O oră ago

„Miki Boxeru” primar

Când i s-a cerut rețeta succesului despre cum trebuie făcut curat în Timișoara pe malurile…

4 ore ago

Primăria Timișoara pregătește proiectul Radialei Vest. Speră la obținerea de fondurile europene

Timișoara va beneficia de un nou coridor de mobilitate, este vorba de Radiala Vest, drumul…

22 de ore ago

Moarte cu ceva semne de întrebare, în noaptea dinspre vineri spre sâmbătă, în Timișoara

La data de 4 ianuarie, în jurul orei 01:15, polițiștii Secției 3 Timișoara au fost…

o zi ago