Opinii

Au şi puterea, controlează şi Justiţia. România sufocată de corupţie. De ce nu mai „avem aer” şi tinerii fug unde văd cu ochii

Zilele acestea mi-am amintit un text citit cu mai mulţi ani în urmă despre beizadelele care ziua îşi pierd vremea în cafenelele de pe Dorobanţi, iar noaptea în cluburile de fiţe. Beizadele care, în „timpul liber” mai făceau câte o „combinaţie”, mai aveau pe mână câte o afacere de la tăticu sau mămica, în special pe imobiliare. Tătici sau mămici care la rândul lor aveau mari conexiuni în zona politică sau servicii. Autorul textului povestea că, ani buni la rând, peste aceste beizadele coborâse depresia. Nici şampania la roabă nu le mai plăcea, Remy Martin-ul le stătea în gât, bolizii de sute de mii de euro stăteau în garaje dacă nu puteau circula cu ei cu peste 300 km/h.

Dintr-o dată, toată această atmosferă sumbră s-a schimbat radical. Şampania a (re)început să curgă în cascadă, sticlele de cognac de mii de euro erau devorate până la capăt, iar bolizii circula din nou cu peste 300 km/h. Ce se întâmplase? Fusese revocată Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

Se întâmpla în 2018, după un lung asalt la adresa justiţiei demarat de PSDragnea, dar căruia i se alăturase aproape toate partidele (cu excepţia USR, în timp ce PNL una vorbea şi alta făcea), CCR, marii infractori cu gulere albe, televiziunile infractorilor, lumea interlopă etc. LC Kovesi nu a fost perfectă nici pe departe, dar ea reprezenta, alături de DNA, un simbol al luptei împotriva corupţiei. O luptă cu multe rezultate pozitive. Şi totodată inspira multă teamă infractorilor. Îndepărtarea ei a însemnat împlinirea visului unui turnător la securitate, ulterior puşcăriaş, care se plângea pe vremea USL că „degeaba avem puterea, dacă nu controlăm justiţia”. Coincidenţă sau nu, actualul preşedinte Iohannis, care a pus şi ultima semnătură pe revocarea Codruţei Kovesi, a ajuns în politica mare ca „premierul de la Grivco”, adică grupul de firme controlat de aminitul turnător „Felix”, cunoscut şi ca Dan Voiculescu. Acelaşi preşedinte a readus şi PSD la guvernare.

Din acel moment, s-a dat undă verde jafului în România, fără emoţii şi fără nicio frică. Justiţia era total emasculată. Cine mai comenta în front, un Cristi Dănileţ, o Camelia Bogdan etc. erau îndepărtaţi. Astfel justiţia din România a ajuns o glumă proastă, chiar foarte proastă. Precum în vremea Rodicăi Stănoiu. Sentinţele se trafichează pe tarabă, ca la piaţă. Judecătorii şi procurorii stau la paranghelii cu interlopii şi politicienii. Ca să facă planul la condamnări mai sunt aruncaţi după gratii doar găinarii. Dacă se ajunge la un dosar mai greu, este tergiversat până la prescripţie. Judecătorii ameninţă cu greve, fiindcă sunt puşi să muncească până la 50 de ani ca să-şi ia pensiile nesimţite. Decât cu o astfel de justiţie, mai bine fără. Sau apelat la studenţi. Sau pentru dosarele mai grele închiriate nişte stabore ţigăneşti, care în mod cert împart mai corect dreptatea şi au mai mult bun simţ.

O instituţie extrem de respectabilă în alte ţări, Curtea Constituţională nu e altceva decît un grup infracţional organizat. Şi am proprietatea termenului. Nu doar că CCR a dat soluţii exclusiv în favoarea infractorilor, dar acum sabotează 3,1 miliarde euro prin PNRR, pentru ca membrii „grupului” să-şi păstreze pensiile speciale. În România nu e conflict de interese să poţi decide, deasupra parlamentului, în privinţa propriilor venituri, în cazul de faţă pensiile nesimţite la care sunt abonaţi membrii CCR.

De ce am amintit cele de mai sus? Fiindcă tot ce se întâmplă în aceste zile în România are legătură cu decapitarea luptei anti-corupţie. Şi cazul Voluntari, şi 2 Mai, şi Crevedia, şi spitalul din Botoşani şi… Şi ca un fir roşu, în toate e implicat şi PSD, partidul care şi-a asumat cel mai mult lupta împotriva anti-corupţiei. La Voluntari e fami(g)lia Firea-Pandele, la Crevedia o încrengătură de primari PSD şi instituţii ale statului conduse de PSD-işti, la 2 Mai beizadeaua unor afacerişti legaţi de PSD, la Botoşani o strungăriţă pusă de PSD director de spital. De fapt nici nu se mai feresc, odrasla ucigaşă de la 2 Mai fiind apărată de avocata PSD Constanţa. Mai mult, acolo nu e problemă de droguri, sau numai de droguri, cum se tot vehiculează, ci tot de corupţie. Dacă nu era drogată, beizadeaua se îmbăta şi tot omora pe cineva, doar ca să-şi arate superioritatea asupra celorlalţi, ştiind că are imunitate în faţa justiţiei.

Aici s-a dorit, aici s-a ajuns. După ce au avut puterea, au acum şi justiţia. Nimeni nu-i mai împiedică. Doar din când în când mai moare cineva, fiindcă, da, „Corupţia ucide!”. Împreună cu clientelismul politic şi crasa incompetenţă, corupţia sistemică a provocat în România „furtuna perfectă”. Suntem o ţară fără orizont, fără repere, fără modele, fără morală. O ţară eşuată în care te sufoci atât la propriu, cât şi la figurat. Şi nu, România nu e sufocată de străini, aşa cum urlă tot mai mulţi politicieni, din aproape toate partidele, ca să acopere corupţia şi impostura. E sufocată de ei. O ţară de care 80% dintre tineri, dar nu numai ei, vor să fugă oriunde văd cu ochii. Şi nimeni nu-i mai poate condamna.

Şi mulţi nu o fac din motive materiale, ar putea face bani şi aici. O fac fiindcă, pur şi simplu, nu mai pot respira aici. Fiindcă, într-o piramidă inversată a valorilor, dacă nu faci parte din clientela de partid, dacă nu eşti amanta sau odrasla cui trebuie nu ai şanse. O să rămână doar cei cărora vârsta nu le mai permite astfel de aventuri şi ticăloşii îmbrăcaţi în ii populare. Fiindcă – nu-i aşa? –  „patriotismul este ultimul refugiu al ticăloşilor”, apud Samuel Johnson.

P.S. Şi da, atâta timp cât vom vota pe principiul „ştim că a furat, dar ne-a mai dat câte ceva”, nu avem nicio şansă. Primarul PSD din Crevedia are şi el o condamnare la activ…

PS 2. Privesc cu o oarecare detaşare cum politicieni, trusturi de presă, băgători de seamă cu pretenţii de  mari analişti au „descoperit” că e nasol în România. Sunt exact aceeaşi care au contribuit cu vârf şi îndesat la „nasoleala” de azi.

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

3 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

5 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

5 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

6 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

6 ore ago

Vrei să experimentezi viaţa de student? UPT are reţeta perfectă, o excelentă tabără de „pregătire”, gratuită

UPT face un demers foarte potrivit pentru liceeni şi nu numai, care vor să vadă…

6 ore ago