Au şi puterea, controlează şi Justiţia. România sufocată de corupţie. De ce nu mai „avem aer” şi tinerii fug unde văd cu ochii

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Zilele acestea mi-am amintit un text citit cu mai mulţi ani în urmă despre beizadelele care ziua îşi pierd vremea în cafenelele de pe Dorobanţi, iar noaptea în cluburile de fiţe. Beizadele care, în „timpul liber” mai făceau câte o „combinaţie”, mai aveau pe mână câte o afacere de la tăticu sau mămica, în special pe imobiliare. Tătici sau mămici care la rândul lor aveau mari conexiuni în zona politică sau servicii. Autorul textului povestea că, ani buni la rând, peste aceste beizadele coborâse depresia. Nici şampania la roabă nu le mai plăcea, Remy Martin-ul le stătea în gât, bolizii de sute de mii de euro stăteau în garaje dacă nu puteau circula cu ei cu peste 300 km/h.

Dintr-o dată, toată această atmosferă sumbră s-a schimbat radical. Şampania a (re)început să curgă în cascadă, sticlele de cognac de mii de euro erau devorate până la capăt, iar bolizii circula din nou cu peste 300 km/h. Ce se întâmplase? Fusese revocată Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

Se întâmpla în 2018, după un lung asalt la adresa justiţiei demarat de PSDragnea, dar căruia i se alăturase aproape toate partidele (cu excepţia USR, în timp ce PNL una vorbea şi alta făcea), CCR, marii infractori cu gulere albe, televiziunile infractorilor, lumea interlopă etc. LC Kovesi nu a fost perfectă nici pe departe, dar ea reprezenta, alături de DNA, un simbol al luptei împotriva corupţiei. O luptă cu multe rezultate pozitive. Şi totodată inspira multă teamă infractorilor. Îndepărtarea ei a însemnat împlinirea visului unui turnător la securitate, ulterior puşcăriaş, care se plângea pe vremea USL că „degeaba avem puterea, dacă nu controlăm justiţia”. Coincidenţă sau nu, actualul preşedinte Iohannis, care a pus şi ultima semnătură pe revocarea Codruţei Kovesi, a ajuns în politica mare ca „premierul de la Grivco”, adică grupul de firme controlat de aminitul turnător „Felix”, cunoscut şi ca Dan Voiculescu. Acelaşi preşedinte a readus şi PSD la guvernare.

Din acel moment, s-a dat undă verde jafului în România, fără emoţii şi fără nicio frică. Justiţia era total emasculată. Cine mai comenta în front, un Cristi Dănileţ, o Camelia Bogdan etc. erau îndepărtaţi. Astfel justiţia din România a ajuns o glumă proastă, chiar foarte proastă. Precum în vremea Rodicăi Stănoiu. Sentinţele se trafichează pe tarabă, ca la piaţă. Judecătorii şi procurorii stau la paranghelii cu interlopii şi politicienii. Ca să facă planul la condamnări mai sunt aruncaţi după gratii doar găinarii. Dacă se ajunge la un dosar mai greu, este tergiversat până la prescripţie. Judecătorii ameninţă cu greve, fiindcă sunt puşi să muncească până la 50 de ani ca să-şi ia pensiile nesimţite. Decât cu o astfel de justiţie, mai bine fără. Sau apelat la studenţi. Sau pentru dosarele mai grele închiriate nişte stabore ţigăneşti, care în mod cert împart mai corect dreptatea şi au mai mult bun simţ.

O instituţie extrem de respectabilă în alte ţări, Curtea Constituţională nu e altceva decît un grup infracţional organizat. Şi am proprietatea termenului. Nu doar că CCR a dat soluţii exclusiv în favoarea infractorilor, dar acum sabotează 3,1 miliarde euro prin PNRR, pentru ca membrii „grupului” să-şi păstreze pensiile speciale. În România nu e conflict de interese să poţi decide, deasupra parlamentului, în privinţa propriilor venituri, în cazul de faţă pensiile nesimţite la care sunt abonaţi membrii CCR.

De ce am amintit cele de mai sus? Fiindcă tot ce se întâmplă în aceste zile în România are legătură cu decapitarea luptei anti-corupţie. Şi cazul Voluntari, şi 2 Mai, şi Crevedia, şi spitalul din Botoşani şi… Şi ca un fir roşu, în toate e implicat şi PSD, partidul care şi-a asumat cel mai mult lupta împotriva anti-corupţiei. La Voluntari e fami(g)lia Firea-Pandele, la Crevedia o încrengătură de primari PSD şi instituţii ale statului conduse de PSD-işti, la 2 Mai beizadeaua unor afacerişti legaţi de PSD, la Botoşani o strungăriţă pusă de PSD director de spital. De fapt nici nu se mai feresc, odrasla ucigaşă de la 2 Mai fiind apărată de avocata PSD Constanţa. Mai mult, acolo nu e problemă de droguri, sau numai de droguri, cum se tot vehiculează, ci tot de corupţie. Dacă nu era drogată, beizadeaua se îmbăta şi tot omora pe cineva, doar ca să-şi arate superioritatea asupra celorlalţi, ştiind că are imunitate în faţa justiţiei.

Aici s-a dorit, aici s-a ajuns. După ce au avut puterea, au acum şi justiţia. Nimeni nu-i mai împiedică. Doar din când în când mai moare cineva, fiindcă, da, „Corupţia ucide!”. Împreună cu clientelismul politic şi crasa incompetenţă, corupţia sistemică a provocat în România „furtuna perfectă”. Suntem o ţară fără orizont, fără repere, fără modele, fără morală. O ţară eşuată în care te sufoci atât la propriu, cât şi la figurat. Şi nu, România nu e sufocată de străini, aşa cum urlă tot mai mulţi politicieni, din aproape toate partidele, ca să acopere corupţia şi impostura. E sufocată de ei. O ţară de care 80% dintre tineri, dar nu numai ei, vor să fugă oriunde văd cu ochii. Şi nimeni nu-i mai poate condamna.

Şi mulţi nu o fac din motive materiale, ar putea face bani şi aici. O fac fiindcă, pur şi simplu, nu mai pot respira aici. Fiindcă, într-o piramidă inversată a valorilor, dacă nu faci parte din clientela de partid, dacă nu eşti amanta sau odrasla cui trebuie nu ai şanse. O să rămână doar cei cărora vârsta nu le mai permite astfel de aventuri şi ticăloşii îmbrăcaţi în ii populare. Fiindcă – nu-i aşa? –  „patriotismul este ultimul refugiu al ticăloşilor”, apud Samuel Johnson.

P.S. Şi da, atâta timp cât vom vota pe principiul „ştim că a furat, dar ne-a mai dat câte ceva”, nu avem nicio şansă. Primarul PSD din Crevedia are şi el o condamnare la activ…

PS 2. Privesc cu o oarecare detaşare cum politicieni, trusturi de presă, băgători de seamă cu pretenţii de  mari analişti au „descoperit” că e nasol în România. Sunt exact aceeaşi care au contribuit cu vârf şi îndesat la „nasoleala” de azi.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Reos a spus: (august 29th, 2023 at 11:01 )

După ce sunt toate spuse vom continua tot așa dovadă vor fi alegerile și mă tem că se poate și mai rău,sper să nu am dreptate.

CrVr a spus: (august 29th, 2023 at 11:23 )

O analiza foarte buna. Adevarul gol-golut ! Doar ca sunt detsul de putini cei care pot sa inteleaga/accepte realitatea.

Maria a spus: (august 29th, 2023 at 12:01 )

Foarte bun articol.

Poli 21 a spus: (august 29th, 2023 at 13:14 )

Daca magistratii decid ca un magistrat este vinovat sau nu , daca parlamentarii decid ca un parlamentar este vinovat sau nu , vom ajunge ca interlopii sa decida daca colegul lor interlop este sau nu vinovat.

Wanda89 a spus: (august 29th, 2023 at 14:35 )

Cunoaștem istoria lupilor tineri, urmașii vulpilor bătrâne, împerecheate cu tot ce era disponibil prin pădure. Există ceva mai trist, chiar mai mult decât cei 34 de ani consumați din viețile românilor, visători degeaba la atât de mult timp după 1989. UE. Dezamăgitoare uniune. Ochiul și frăția dracilor, banul.

mircea a spus: (august 30th, 2023 at 12:30 )

Ai folosit absolut toate cliseele posibile pe care le aud de 10 ani
Cu karateka Danilet m-ai distrat insa..

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Top