Primăria Timișoara nu dorește să mai ajungă în situația de anul trecut, atunci când a fost nevoită să intervină pe străzile din oraș după numeroasele reclamații de la populație. Atunci a fost necesară intervenția deținuților de la Penitenciar pentru a se rezolva situația. Acum, supune dezbaterii un nou regulament de salubritate în oraș, unul în care se impun condiții mult mai clare de lucru, pe străzi măsurate efectiv, cu utilaje dotate integral cu GPS și cu camere de filmat, pe baza unui contract valabil opt ani.
Noul regulament și documentația aferentă vor fi dezbătute în plenul Consiliului Local, de miercuri, 9 august. Primarul Fritz spune că el a intervenit de mai multe ori, în trecut, declarându-se nemulțumit de calitatea serviciului prestat de firma de salubrizare a orașului.
„Timișorenii se așteaptă la un oraș curat, atât în centru, cât și în cartiere. De multe ori, mi-am exprimat nemulțumirea pentru situația actuală și am îmbunătățit-o, pe cât posibil, în baza contractului actual. Urmează să deschidem un nou capitol pentru o Timișoară curată printr-un contract nou de salubrizare, care răspunde acestor așteptări. Toate străzile asfaltate din oraș vor fi incluse în program, iar peste jumătate vor fi curățate mecanizat. Vrem să extindem numărul străzilor unde se intervine cu automăturătoare pe trotuare și să introducem monitorizarea video a vehiculelor, inclusiv a modului în care se execută periajul”, transmite Dominic Fritz.
Prin noul regulament, aria de cuprindere a operațiunilor de salubrizare va fi extinsă, se va insista asupra mpturatului mecanizat, iar pentru malurile Begăi se va constitui o echipă specială. Dacă în 2020, serviciul de salubrizare includea doar 40% din străzile din Timișoara, noul contract prevede ca pe mai mult de jumătate din străzi (pe 636 de străzi) se va interveni mecanizat pe carosabil, iar pe 550 de străzi se va mătura manual. Acestea sunt cerințele minimale pentru viitorul operator de salubrizare. Va fi constituită o echipă specială pentru trotuarele și pistele de biciclete de pe malul Begăi, unde avem o suprafață de peste 20.000 de mp, care trebuie curățată zilnic.
Trotuarele vor fi măturate atât manual, cât și mecanic. Cel puțin jumătate din curățenia trotuarelor va fi făcută mecanizat, ceea ce înseamnă un serviciu mai efficient cu costuri mai reduse.
O altă schimbare, factuarea serviciilor de salubrizare se va putea realiza pe date certe nu din pix. Este prima dată când suprafețele pentru care sunt prevăzute serviciile de salubrizare sunt măsurate în mod real, nu din birou. La finalul anului trecut, Primăria Municipiului Timișoara, printr-o firmă specializată, a efectuat măsurătorile tuturor străzilor din oraș, pentru a determina suprafața reală care trebuie salubrizată.
Sunt prevăzute activități de spălare a carosabilului, care includ peste 100 de străzi, iar pe majoritatea dintre acestea vor fi efectuate și intervenții de stropire, când temperaturile sunt ridicate. Pentru a asigura scurgerea apelor pluviale, vor fi răzuite rigolele pe 260 de străzi, cel puțin o dată pe an.
Pentru prima dată, întreaga flotă folosită la curățenia stradală va fi monitorizată GPS și prin camere video, iar recepțiile se fac prin telemetrie, digital. Decontarea lucrărilor se va face în baza probelor video. Datele colectate prin sistemul GPS vor fi publice, pentru a asigura transparența serviciilor oferite. Sistemul va permite monitorizarea în timp real, dar și verificarea prestărilor anterioare pe o perioadă de 90 de zile.
Printre obligațiile prevăzute pentru operator în caietul de sarcini se numără și achiziționarea a 1.400 de coșuri stradale, din care jumătate în primul an. Se estimează colectarea a 6.800 de tone de gunoi anual prin curățenia stradală, din care 1.500 de tone doar din golirea coșurilor stradale.
Operațiunile de deszăpezire și prevenire a poleiului vor continua într-un regim similar cu cel actual. Sunt prevăzute măsuri specifice pentru curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice din localitate şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ. Prestatorul va avea obligația de a înființa un dispecerat permanent pentru preluarea reclamațiilor și de a participa lunar la întâlniri cu reprezentanții primăriei pentru evaluarea activității și îmbunătățirea ei.
Spre deosebire de contractul anterior (de prestări servicii), delegarea gestiunii prin concesiune a activităților de salubrizare, oferă un cadru de lucru mai eficient și flexibil, care poate fi actualizat în conformitate cu nevoile reale ale orașului.
Contractul include activități de salubrizare pe toate străzile asfaltate, dar numărul acestora poate fi extins, pe măsură ce se asfaltează și alte străzi. Pentru a asigura o flotă modernă de curățenie și deszăpezire, investițiile estimate devin rentabile doar în baza unui contract pe termen lung. Perioada cea mai avantajoasă pentru ambele părți, care a reieșit în urma studiului de oportunitate, este de 8 ani.
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…
Un tânăr în vârstă de 18 de ani a condus un autoturism pe DN 6,…