Cultura

Arta Epocii de Gheață, prezentată într-o expoziție interesantă la Castelul Huniade/FOTO

Sala de Marmură a Castelului Huniade, proaspăt renovată, s-a deschis deja pentru vizitare, iar până la finalul lunii septembrie găzduiește o interesantă expoziție, „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață”. Evenimentul prezintă publicului replici ale unor opere originale din situri importante din Germania, Franța, Cehia, Slovacia și Rusia, cu vechimea cuprinsă între 42.000 și 11.700 de ani î.Hr. Aceste lucrări ilustrează importanța creației artistice în Epoca de Piatră și oferă o incursiune în modul de viață al oamenilor din acea perioadă.

Interesul pentru eveniment este unul ridicat, remarcă Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului Timișoara, organizator al expoziției.Aceasta are loc și în contextul organizării la Universitatea de Vest a unui important congres în domeniul științelor preistorice.

Am reușit după 11 ani să deschidem o mică parte a castelului Huniade, ceea ce a fost înainte Sala de Marmură și va fi și în viitor, Sala de Marmură, sunt convins de aceasta. Mă bucur că sunt atât de mulți oameni care studiază această perioadă perioada, epoca pietrei. Epoca de gheață, și mai este o ocazie rară pentru noi de a avea specialiști din toată lumea. Așa că, mulțumim colaborării cu Universitatea de Vest și ne gândim ca pe lângă expoziția de replici despre Epoca de Gheață avem și originalele din castel, din muzeu ale muzeului nostru care sunt exp use, ele nu pot fi atinse, replicile doar pot fi atinse. Dar aceste piese nu au fost de foarte mult timp expuse și mă bucur că publicul le poate veți vedea. Este o expoziție cu intrare liberă”, am aflat de la Claudiu Ilaș.
Evenimentul se mulează perfect pe programul Capitalei Culturale. În plus, prin modul de prezentare se dorește să fie și un semnal care să susțină ideea necesității reabilitării Castelului Huniade.
Este o expoziție făcută pentru Capitala Culturală Europeană și i-au trecut deja un număr impresionat de vizitatori pragul, noi îi mai așteptăm pe cei interesați în continuare, expoziția este deschisă până la finalul lunii septembrie.  Da, sunt casete (pentru prezentarea exponatelor) ca și cum ar fi cutii arheologice. Ne-am gândit la o expunere mai deosebită, care să atragă  atenția și asupra nevoii restaurării castelului”, a mai spus directorul Muzeului Național al Banatului Timișoara.

Ce prezintă interesanta expoziție?

Sunt replici ale descoperilor caracteristice epocii de gheață. Sunt foarte scumpe inclusiv replicile după piesele originale. Despre originale, nici nu putem vorbi cât costă, dar au de la 40.000 de ani vechime, deci sunt impresionant de vechi”, conform lui Ilaș.

Acțiunea de la Sala de Marmură are loc în contextul desfășurării celui de-al 20-lea Congres al UISPP – Union Internationale des Sciences Préhistoriques et Protohistoriques (Congresul mondial al Uniunii Internaționale de Științe Pre și Protoistorice), Muzeul Național al Banatului, fiind partener. La acest congres, prezența este una selectă.

Sunt oaspeți veniți din toată lumea, din Germania, din toată Europa, dar și de peste ocean, din Statele Unite, sunt de peste tot”, a încheiat Claudiu Ilaș.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

11 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

14 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

14 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

15 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

15 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

16 ore ago