Sala de Marmură a Castelului Huniade, proaspăt renovată, s-a deschis deja pentru vizitare, iar până la finalul lunii septembrie găzduiește o interesantă expoziție, „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață”. Evenimentul prezintă publicului replici ale unor opere originale din situri importante din Germania, Franța, Cehia, Slovacia și Rusia, cu vechimea cuprinsă între 42.000 și 11.700 de ani î.Hr. Aceste lucrări ilustrează importanța creației artistice în Epoca de Piatră și oferă o incursiune în modul de viață al oamenilor din acea perioadă.
Interesul pentru eveniment este unul ridicat, remarcă Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului Timișoara, organizator al expoziției.Aceasta are loc și în contextul organizării la Universitatea de Vest a unui important congres în domeniul științelor preistorice.
”Am reușit după 11 ani să deschidem o mică parte a castelului Huniade, ceea ce a fost înainte Sala de Marmură și va fi și în viitor, Sala de Marmură, sunt convins de aceasta. Mă bucur că sunt atât de mulți oameni care studiază această perioadă perioada, epoca pietrei. Epoca de gheață, și mai este o ocazie rară pentru noi de a avea specialiști din toată lumea. Așa că, mulțumim colaborării cu Universitatea de Vest și ne gândim ca pe lângă expoziția de replici despre Epoca de Gheață avem și originalele din castel, din muzeu ale muzeului nostru care sunt exp use, ele nu pot fi atinse, replicile doar pot fi atinse. Dar aceste piese nu au fost de foarte mult timp expuse și mă bucur că publicul le poate veți vedea. Este o expoziție cu intrare liberă”, am aflat de la Claudiu Ilaș.
Evenimentul se mulează perfect pe programul Capitalei Culturale. În plus, prin modul de prezentare se dorește să fie și un semnal care să susțină ideea necesității reabilitării Castelului Huniade.
”Este o expoziție făcută pentru Capitala Culturală Europeană și i-au trecut deja un număr impresionat de vizitatori pragul, noi îi mai așteptăm pe cei interesați în continuare, expoziția este deschisă până la finalul lunii septembrie. Da, sunt casete (pentru prezentarea exponatelor) ca și cum ar fi cutii arheologice. Ne-am gândit la o expunere mai deosebită, care să atragă atenția și asupra nevoii restaurării castelului”, a mai spus directorul Muzeului Național al Banatului Timișoara.
Ce prezintă interesanta expoziție?
”Sunt replici ale descoperilor caracteristice epocii de gheață. Sunt foarte scumpe inclusiv replicile după piesele originale. Despre originale, nici nu putem vorbi cât costă, dar au de la 40.000 de ani vechime, deci sunt impresionant de vechi”, conform lui Ilaș.
Acțiunea de la Sala de Marmură are loc în contextul desfășurării celui de-al 20-lea Congres al UISPP – Union Internationale des Sciences Préhistoriques et Protohistoriques (Congresul mondial al Uniunii Internaționale de Științe Pre și Protoistorice), Muzeul Național al Banatului, fiind partener. La acest congres, prezența este una selectă.
”Sunt oaspeți veniți din toată lumea, din Germania, din toată Europa, dar și de peste ocean, din Statele Unite, sunt de peste tot”, a încheiat Claudiu Ilaș.
Comentarii prin facebook