Sănătate

Ministerul Sănătății vrea eliminarea corupției din acest sector. Va colabora cu FBI și Departamentul de Stat pentru Justiție din SUA

Ministerul Sănătății colaborează cu cei de la Biroul Federal de Investigații – FBI și de la Departamentul de Stat pentru Justiție, din SUA, pentru a combate corupția din acest sector extrem de important al vieții sociale. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit la Timișoara, unde a discutat pe tema amintită cu managerii de unități medicale și cu șefii departamentelor de licitații din cadrul spitalelor.

”Corupția aduce sărăcie”, spune Rafila, care a dat ca exemplu achiziția de aparatură medicală supraevaluată.

”Avem un aparat medical, care este achiziționat la un preț de cinci ori mai mare decât costă, de fapt. Dacă se va plăti acel preț, va beneficia doar o unitate și nu cinci”, a spus Alexandru Rafila.

Evenimentele planificate în cadrul acestui program sunt susținute de către Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în România, ca parte a asistenței tehnice acordate Ministerului Sănătății pentru implementarea PNRR. Prima întâlnire, dedicată integrității și practicilor anti-corupţie în achiziţii publice, a fost găzduită, vineri, de Timișoara. Urmează altele, asemănătoare, în alte orașe din țară.

„E vorba despre bune practici în domeniul integrității și al practicilor anticorupție care trebuie să guverneze ceea ce facem în momentul de față. Investiții fără precedent în sistemul de sănătate. Toate aceste lucruri, însă nu se pot face cu responsabilitate și, mai ales, nu se pot face în folosul pacienților și a cetățenilor în general, decât dacă beneficiază de bune practici în domeniul achizițiilor publice care trebuie să se facă. Achizițiile publice trebuie să fie se desfășoare rapid, în limitele prevăzute de lege, însă acest lucru nu înseamnă să risipim banii publici, fie că sunt guvernamentali, europeni sau sunt de la Banca Mondială. Chiar discutam ieri să încercăm să facem un soi de posibilă consultanță în ceea ce privește achizițiile publice. De ce este semnificativ acest eveniment? Pentru că avem un partener extraordinar de important, Departamentul de Justiție al Statelor Unite, prin Biroul Federal de Investigații. Experții de la Departamentul de Justiție au participat și au fost coorganizatori ai acestui eveniment. La fel ca și următoarele evenimente, vom semna un protocol de colaborare în acest sens și nu în ultimul rând, aș vrea să menționez Organizația Mondială a Sănătății în cadrul consultanței pe care o realizează în cadrul programului de redresare și de reziliență. Avem și această componentă referitoare la integritate, la bunele practici anticorupție și, bineînțeles, experții organizația au participat și ei și vor participa în continuare la acest lucru.”, a declarat ministrul Rafila la finalul discuțiilor de la Timișoara.

La eveniment a fost prezent și Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților.

„Am avut o dezbatere extrem de amplă și interesantă pe ceea ce înseamnă practice anti-corupție și transparență în achiziții publice. Sunt aici în calitate mai degrabă de timișorean și parlamentar decât de președinte al Camerei Deputaților. Mulțumesc domnului ministru Rafila și domnului Alexandru Rogobete, timișorean de-al nostru, propunerea noastră pentru Ministerul Sănătății în funcția de secretar de stat, pentru investițiile pe care ministerul le desfășoară în județul Timiș”, a declarat și Simonis.

Împreună cu partenerii americani, ministerul va semna un parteneriat de colaborare.

”E un parteneriat pentru implementarea, pentru dezvoltarea bunelor practici. Ne dau asistență în dezvoltarea de bune practici în combaterea corupției în achizițiile publice. Despre asta este vorba”, a mai declarat Rafila

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Intervenţie de suflet a salvatorilor din Buziaş

După-amiază însorită, dar cu peripeții la o fermă de vaci din apropierea orașului Buziaș: o…

5 ore ago

Aproape o mie de locuri de muncă oferite la Bursa Locurilor de Muncă. Peste 600 de persoane au fost selectate pentru angajare

La Timișoara a avut loc, marți, o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă. Interesul…

8 ore ago

Avem și în acest an Noaptea Muzeelor, de această dată sub auspiciile protestelor salariale de la MNaB

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, participă și în acest an la…

12 ore ago

Lucrările pe Calea Stan Vidrighin intră în etapa finală/FOTO

Constructorul care se ocupă de reabilitarea Căii Stan Vidrighin intră în etapa finală a lucrărilor.…

12 ore ago

Un motociclist a fost accidentat în zona Sălii „Olimpia”

După accidentul de dimineaţă din apropierea Centurii de Sud, unde un muncitor a fost izbit…

12 ore ago