Invatamant

Curs inedit, cu Gelu Duminică și muzică lăutărească pentru studenții Facultății de Sociologie și Psihologie/FOTO

Studenții Facultății de Sociologie și Psihologie au avut parte, joi seara de un curs cu totul special. S-au distrat, au ascultat muzică lăutărească și au dansat în horă. Facultatea a organizat un curs altfel: „În căutarea demnității” – susținut de cunoscutul sociolog Gelu Duminică, împreună cu faimosul taraf condus de Marian Bătănași (Mexicanu).

Evenimentul a început prin a oferi o perspectivă istorică a identității culturale rome, pornind de la perioada de robie, deportare și eliberare, până în prezent. Pe lângă această trecere în revistă a istoriei, s-au adus în discuție și alte teme de interes major.

Un subiect special abordat a fost rolul muzicii etniei rome în societatea românească. S-a dezbătut modul în care muzica romă a influențat și a fost influențată de cultura românească. De asemenea, s-au adus în discuție prejudecățile moștenite de-a lungul generațiilor cu privire la această etnie și modul în care acestea au impact asupra comunității rome.

Evenimentul a fost animat de muzica lăutărească, cântată în acest curs deschis într-o varietate de stiluri vechi și noi. Prin intermediul unei analize comparative, publicul a putut să se bucure nu doar de experiența muzicală, ci și să înțeleagă cum muzica influențează și conectează comunitatea, care este direct proporțională cu “limba” în care e cântată și artistul care o interpretează. Scopul suprem al muzicii nu este altul decât acela de a depăși barierele și prejudecățile interculturale. Muzica servește ca mijloc de promovare a armoniei culturale și a conviețuirii între indivizi, indiferent de originea lor culturală. Puterea muzicii constă în capacitatea sa de a depăși barierele lingvistice și de a facilita conexiuni autentice între oameni proveniți din diverse culturi. În încheiere, studenții au celebrat această diversitate și această armonie interculturală printr-o horă, o coregrafie ce a prin viață chiar în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

UPT organizează un eveniment internaţional cu oaspeţi din 16 ţări

International Staff Week, un nou proiect care este organizat de Universitatea timişoreană cu o istorie…

O oră ago

Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari

Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat…

4 ore ago

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

5 ore ago

CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și…

6 ore ago

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara și Școala Gimnazială nr. 2 Lugoj vor reprezenta județul Timiș la turneul Final 4 de la Cluj

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara (Portland Trail Blazzers) și Școala Gimnazială nr. 2…

6 ore ago

Proiectul sumelor micșorate pentru drumurile județene a trecut de plenul CJT

Proiectul ”sabotat tehnologic” la precedenta ședință de plen, referitoare la repartizarea sumelor din TVA pentru…

6 ore ago