Politica

Drept la replică Răzvan Negrişanu

În virtutea principiilor informării corecte şi audiatur et altera pars, care guvernează activitatea mass media, vă transmit următorul drept la replică:

În urma articolului publicat în ziarul dvs „PNL Timişoara a descoperit “tupeu maxim” la USR Timiș”, în care s-au ridicat semne de întrebare cu privire la legitimitatea concursului de arhitectură pentru Piața Victoriei și la dreptul meu, în calitate de arhitect, de a participa la concurs, aș dori să aduc câteva clarificări.

Aceste clarificări se bazează pe regulamente și legi.

Conform statutului Ordinului Arhitecților din România (OAR), doar persoanele din conducerea națională a OAR și elaboratorii temei de arhitectură nu au dreptul să participe la un concurs. Nu suntem nici eu, nici colegii mei arhitecți timișoreni, care au depus proiecte, toți membri OAR Timiș, unii chiar din forurile de conducere, în această situație.

Concursul a fost organizat de conducerea națională a OAR și a beneficiat de jurizare internațională. Întregul proces s-a desfășurat conform standardelor internaționale UIA (Uniunea Internațională a Arhitecților) care presupune o procedură de dublă anonimizare.

În ceea ce privește Codul Administrativ, poziția mea în Consiliul Local mă împiedică să votez sau să semnez acte care îmi aduc beneficii personale.

Nu am încheiat niciun contract cu Primăria Municipiului Timișoara (PMT), nici acum si nici înainte de a deveni membru al USR, și nici nu am votat vreun document care ar putea să-mi aducă beneficii personale, în calitate de consilier local.

Dacă aș fi câștigat acest concurs, aș fi avut două opțiuni: să renunț la mandatul din Consiliul Local sau să renunț la contractul de proiectare. Ambele opțiuni sunt perfect legale.

În legătură cu insinuările că aș fi putut influența, într-o formă, concursul, trebuie să subliniez că aceasta este, de fapt, cea mai nepotrivită și gravă acuzație.

Această afirmație pune într-o lumină nefavorabilă întregul concurs și integritatea tuturor persoanelor implicate, conducerea națională a OAR și juriul internațional.

Faptul că nu am câștigat și că a câștigat un proiect cu o viziune diferită este încă o dovadă de integritate a procesului.

Toate birourile importante din Timișoara au participat cu viziunea lor pentru modernizarea Pieței Victoriei, iar biroul nostru este printre ele.

Este o formă de libertate de expresie, ca arhitect, să arăți viziunea  asupra orașului și aproape o datorie de onoare pentru breasla arhitecților locali pentru că proiectul va rămâne o amprentă de neșters asupra Timișoarei.

Răzvan Negrișanu

 

 

 

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

În parcul Pădurice va avea loc un nou Picnic Atipic

Ideea picnicului organizat în parcul din zona Dacia va fi repetată, de această dată în…

31 de minute ago

CJ Timiș a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru modernizarea drumului dintre Moșnița și Ghiroda

Un nou drum județean, parte a ”centurii mici” de ocolire a Timișoarei face un pas…

57 de minute ago

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

6 ore ago

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional…

6 ore ago

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

10 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

11 ore ago