Administratie

Lucrările de reabilitare la Castelul Mocioni continuă și scot la iveală noi surprize plăcute

Conacul Mocioni din Foeni scoate la suprafață elemente tot mai interesante, mai ales ca și patrimoniu arhitectonic și istoric. Una dintre surprizele descoperite se referă la o scară de marmură, superbă, peste care ”specialiștii” din administrația comunistă au turnat beton.

În continuare se lucrează la reabilitarea masivă a clădirii, dar, important, clădirea este integral acoperită, acoperișul e finalizat, acum interiorul le oferă constructorilor surprize plăcute, dar și finanțatorului care se ocupă de cheltuielile neprevăzute,

Consiliul Județean Timiș, sume alocate în plus

”Reabilitarea Conacului Mocioni e mai mult decât o simplă reabilitare, este practic o restaurare a acestei clădiri. S-au descoperit anumite elemente structurale care pot fi puse în valoare, o cornișă, scările de marmură pe care dorim să le folosim și să le scoatem la lumină în noul edificiu și acest lucru necesită, evident, bani suplimentari, efort de muncă din partea constructorului. Dar suntem hotărâți să ducem proiectul la bun sfârșit. Îmi place cum arată șantierul, lucrările înaintează. (…) La Castelul Mocioni, ne dorim să existe permanent câte un eveniment cultural”, spune Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Scara principală a castelului a fost acoperită cu beton, acum se lucrează la recuperarea ei.

”Scara era betonată. Peste marmura de o valoare destul de ridicată din punct de vedere estetic și istoric, comuniștii au turnat beton. Acum, constructorul, dând la o parte betonul, a descoperit acele scări de marmură pe care noi, cu siguranță, le vom utiliza în scopul în care au fost gândite inițial. Lucrările avansează, iar astăzi avem o conferință cu partenerii care se ocupă de acțiunile și activitățile de punere în valoare a acestui monument istoric, acțiuni educative, acțiuni culturale, dar și de implicare a comunității locale, pentru că monumentul istoric despre care vorbim se află în centrul comunității. Comunitatea a fost construită în jurul acestui edificiu și e foarte important să reclădim sentimentul de apartenență la comunitate pentru această clădire”, a mai spus Alin Nica.

Constructorul a fost nevoit să intervină să ”recupereze” forma inițială a interiorului, fiecare administrator intervenind conform dorinței și scopului său. Cel mai important, e finalizată învelitoarea.

„În prezent, lucrăm atât la partea de infrastructură, cât și la partea de suprastructură, am reușit să sigilăm învelitoarea, am desfăcut șarpanta parțial pe zona porticului posterior, deoarece acesta se afla într-o fază de pre-colaps și exista riscul de a se prăbuși, așa că echipa de antreprenori a intervenit cu celeritate în acea zonă. S-a reabilitat șarpanta, s-a repus învelitoarea pe clădire și acum se acționează la consolidarea zonei de subsol și parter prin intervenții cât mai puțin invazive asupra monumentului. Au fost multe elemente distruse, recompartimentări, realizarea de elemente noi de secol XX, parazitare, care au degradat monumentul.”, a spus și Ovidiu Murărașu, inginer, managerul echipei de proiectare .

Proiectul de reabilitate are și o componentă culturală, dar și de conștientizare și sensibilizare asupra conacului, din partea comunității locale.

„Sunt activități de conștientizare și de promovare a patrimoniului prin educație și a educației pentru patrimoniu. Avem activități interculturale și de implicare emoțională a comunității în acest proiect.(…) De asemenea, în octombrie demarăm tabăra pentru artiști, cu 8 artiști români și 2 din Islanda. Va avea loc în sistem hybrid, pentru că vrem să provocăm tinerii artiști. Nu este o tabără oarecare, vor fi selectați artiști emergenți. În cadrul acestei tabere venim cu o componentă de formare suplimentară și anume în animație socio-culturală pentru că vrem să ne folosim de Conacul Mocioni care este cumva un simbol al unei comunităti și ceea ce discutăm cu copiii este parte din istoria noastră comună. (…) Ce aducem nou în această tabăra de formare va fi partea aceasta de monitorizare și de mentori în care le vor fi analizate abilitățile actuale și vor fi susținuți prin consultanță de natură inclusiv psihologică să poată să își facă curaj să intre pe piața muncii.”, a declarat Beatrice Căițanu, responsabil cu activitățile culturale, din partea partenerului din proiect, Miltonia.

Finalizarea lucrărilor este așteptată pentru luna aprilie a anului viitor. Proiectul a beneficiat de sume substanțiale din Fondurile Norvegiene, prin programul RO-CULTURA.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

În parcul Pădurice va avea loc un nou Picnic Atipic

Ideea picnicului organizat în parcul din zona Dacia va fi repetată, de această dată în…

16 minute ago

CJ Timiș a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru modernizarea drumului dintre Moșnița și Ghiroda

Un nou drum județean, parte a ”centurii mici” de ocolire a Timișoarei face un pas…

41 de minute ago

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

6 ore ago

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional…

6 ore ago

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

10 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

11 ore ago