Cultura

”Sărutul” alternativ conceput la Timișoara cu sprijinul celor dornici de artă, a ajuns la final/FOTO

”Sărutul” conceput de Florin Cobuz în cadrul unui atelier artistic, după celebra operă a lui Constantin Brâncuși, jumătate realizată cu ajutorul unui robot și jumătate prin contribuția timișorenilor, se apropie de forma sa finală. Cei dornici au fost invitați în cadrul atelierului să contribuie cu efortul lor, cu imaginația proprie, punând câte un băț colorat la jumătatea deja realizată.

Ideea a fost lansată chiar înaintea deschiderii expoziției Brâncuși la Muzeul Național de Artă Timișoara.

„Eu, împreună cu Silviu Constantin, am decis să invităm oamenii să își exprime creativitatea într-o galerie de artă. De obicei, într-o galerie doar te duci să te uiți. În galeria noastră puteai să vii să contribui într-o structură colaborativă. Am ales Sărutul lui Brâncuși și datorită dualității dintre cele două busturi. Unul, pe care l-am făcut în atelier, cu ajutorul unui robot, iar celălalt, făcut integral de public, din mai mult de 2.000 și ceva de bețe, pe care, o mare parte dintre ele, le-au personalizat vizitatorii exact așa cum au putut. Nu am impus niciun fel de limite, creativitatea a putut să și-o exprime fiecare în felul lui. Asta cred că este cel mai important pentru demersul nostru, oamenii să realizeze că și ei pot să realizeze artă atât timp cât pun mâna și chiar o fac”, a declarat arhitectul Florin Corbuz.

Alături de el s-a aflat și artistul Silviu Constantin.

„De ce am ales chiar sculptura aceasta? Pentru că este considerată prima operă modernă de sculptură a secolului XX. A fost prima variantă pe care, mai apoi, Brâncuși a replicat-o. Cumva, Brâncuși din trecut dă mâna cu Brâncuși din prezent, care suntem noi, oamenii”, a adăugat și Silviu Constantin.

Prin acest proiect s-a încercat aducerea artei în rândul membrilor comunității, în așa fel încât să ajungă la toți, nu doar la cei care au cunoștințe aprofundate de artă, a spus și Alin Nica.

„Brâncuși este punctul culminant al programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Ceea ce am încercat să facem prin acele evenimente de anvergură, de masă, cu impact major în comunitate, a fost să facem din cultură un mod de viață de zi cu zi, nu doar pentru elevii de la Arte sau cei inițiați în artă muzicală, ci pentru fiecare locuitor al Timișoarei. Ca să ajungem să facem chestiunea aceasta, a trebuit să găsim modalități de a aduce cultura pe înțelesul tuturor. Proiectul pe care îl avem aici este un exemplu despre cum putem să atragem oamenii în cultură. Astfel am putut să vedem ce mai reprezintă, peste ani, opera lui Brâncuși în realitatea zilelor noastre. Sărutul poate foarte bine să însemne unitatea unei națiuni, poate foarte bine să însemne sentimentul de apropiere dintre doi oameni, poate să însemne dragoste, dar poate să însemne orice sentiment îți trezește sculptura atunci când o primești neobturat, când dai frâu liber imaginației, când te deschizi față de tine însuți și de cei din jur. Asta este arta, posibilitatea ca artistul să îți transmită un sentiment, o emoție, o însemnătate, un sens”, a declarat Alin Nica, șeful CJT.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Eterna fascinaţie a politicianului român pentru securişti. Idioţii utili ai serviciilor

Au trecut aproape două săptămâni de la momentul în care PSD a eliminat-o pe Diana…

11 minute ago

Weekend festiv la Iulius Town: petrecere inedită la MINA Pop-Up, spectacol de dans contemporan, teatru de păpuși și demonstrații militare

Sfârșitul de săptămână este marcat în Iulius Town cu muzică, dans, dar și cu ateliere…

44 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 18 octombrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.10.2024, unde se vor executa reparaţii…

57 de minute ago

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o…

15 ore ago

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a…

18 ore ago

CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet

Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de…

20 de ore ago