Invatamant

La Timișoara a avut loc cea de a noua ediție a conferinței naționale Cultura și educația azi

Universitatea de Vest din Timişoara, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, a organizat cea de a noua ediție a Conferinței naționale „Cultura și educația azi”. Proiectul, finanțat de CJ Timiș prin Programul „TimCultura 2023”, s-a desfășurat în 25 noiembrie în format hibrid, cu participarea a 300 de invitați elevi, studenți, doctoranzi și cadre didactice din mediul preuniversitar și universitar din țară.

Evenimentul a reușit să reunească într-un spațiu comun teoreticieni, practicieni și studenți din domeniul formării cadrelor didactice în scopul identificării unor soluții pentru îmbunătățirea, consolidarea și implementarea bunelor practici în formarea cadrelor didactice. În deschiderea conferinței au luat cuvântul: prorectorul Universității de Vest din Timișoara, Mădălin Bunoiu, directorul DPPD – UVT, Marian D. Ilie, studenta Roxana Matei, președinta OSUT – UVT.

În plenul conferinței au fost prezentate patru comunicări având ca tematică subiecte specializate: profesionalizarea carierei didactice, modalitățile de utilizare a opționalelor din oferta CRED și avantajele propunerii acestora, cum ne putem ajuta de inteligența artificială și cum poate fi aceasta folosită la clasă dar și noi alternative de evaluare la clasă.

Lucrările conferinței au continuat cu cinci workshop-uri tematice în care au fost prezentate, analizate și discutate cele 18 secvențe de lecție filmate din timpul activităților desfășurate de participanți cu elevii și proiecte lecție. Au intrat în competiție profesori din județele Timiș, Hunedoara, Mehedinți, Vâlcea și Maramureș. Au fost evidențiate exemple de bune practici și sugestii pentru activității educaționale eficiente.

În ultima parte a conferinței a avut loc gala de premiere a activităților didactice propuse în competiția de schimb de bune practici. Au fost premiate, astfel, cele mai bune zece exemple de bune practici la clasă. Propunerile de proiecte și activități au fost în prealabil evaluate și clasificate de către specialiști ai Unității de Cercetare în Educație a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. În cadrul galei, premiile au fost anunțate de către Cercetător Principal I dr. Laura Căpiță, în calitate de reprezentant al comisiei de evaluare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…

2 ore ago

La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya

Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…

3 ore ago

Ortodocșii pe rit vechi primesc încă două zile la Târgul de Crăciun

Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…

3 ore ago

Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala

Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…

3 ore ago

Cu emoţii, dar merge mai departe! Anca Todoni, în turul 2 al calificărilor la Australian Open

Noua senzaţie a tenisului românesc, timişoreanca Anca Todoni, şi-a respectat statutul de favorită 12 a…

4 ore ago

Nu doar la alegeri! PSD şi PNL au băgat voturi în sacii lui „Mesia” şi Simion în întregul an 2024. Şi continuă să bage şi în 2025

„Toţi i-am dat voturi lui Simion!”, a recunoscut Alfred Simonis într-un dialog postat recent de…

5 ore ago