Social

Mii de puieți de arbori vor fi plantați în zona Săcălazului și la Giarmata. Vor fi create noi perdele forestiere

Ieșirea din Timișora spre Săcălaz, respectiv Giarmata, sunt zonele alese de către Asociația Verde de Banat pentru realizarea celei de a doua ediții a proiectului ”10. Un județ de nota 10!”. Câteva mii de puieți vor fi plantați pentru a duce la crearea de perdele forestiere în zonele amintite. Acțiunile au loc cu susținerea Consiliului Județean Timiș și a Inspectoratului Județean Școlar.

Organizația nu este la prima astfel de plantare, acțiuni similare au avut loc și în Uivar, Checea, Jebel, Timișoara și Giarmata, încă din 2015.

„Județul Timiș are una dintre cele mai scăzute rate de împădurire, 12%, iar media europeană este de 40%, cea românească fiind de 30%. Fiecare oră petrecută de copiii noștri în natură este de mare folos, iar fiecare copac fixează în trunchi circa 20 de tone de oxigen”, a declarat Iosif Martinescu, din partea Asociației Verde de Banat.

Sunt 3000 de arbori deja parte a perdelelor forestiere. Dorința este de a crea un inel forestier în jurul Timișoarei.

„În 18 și 19 noiembrie vom planta salcâm la perdeaua forestieră a Săcălazului, în spatele Pieței Mehala, iar în 25-26 noiembrie vom continua să plantăm la Giarmata, unde vom schimba puieții care nu s-au prins. Mai plantăm stejar roșu, frasin”, a mai declarat Iosif Martinescu.

Sunt cteva specii de arbori care se potrivesc perfect pentru zona de pustă a Banatului, iar Pădurea Verde din Timișoara este oglinda hărții speciilor din zonă.

„Toată pusta Banatului este pretabilă pentru stejar, pentru stejar roșu, pentru gârniță, frasin și salcâmul merge peste tot. În general plantăm stejar în aceste zone care au foarte multă apă, se prinde foarte ușor, iar rădăcinile merg peste un metru în primul an. Și dacă reușim să conducem aceste perdele doi, trei ani, suprafețele sunt salvate”, a explicat Martinescu.

Consiliul Județean Timiș este alături de organizație. Alin Nica a propus ca aceasta să aplice pentru bani pe programul TimCultura.

„Venim cu sprijin logistic și organizatoric. Ne ocupăm de partea de promovare, e important să asigurăm relația cu primăriile pentru organizatori, sprijinul interinstituțional, să capacităm toate instituțiile care pot fi implicate în acest demers. Una e să vină solicitarea să vină de la Consiliul Județean, alta e să vină de la un simplu ONG”, a declarat, luni, Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Și Inspectoratul Școlar al Județului Timiș susține acțiunea.

„Am făcut o solicitare a școlilor care doresc să participe în proiect, așteptând înscrierile din partea lor. Observând că avem deja 60 de școli înscrise, am luat legătura cu domnul Martinescu, am încercat să distribuim acești puieți care au ajuns în fiecare unitate de învățământ care a fost înscrisă. În fiecare unitate de învățământ am încercat să creăm un eveniment pentru a promova acțiunile de ecologizare, de conștientizare a grijii pe care trebuie să o purtăm naturii. Copiii, mai ales cei mici, au fost foarte încântați. O astfel de plantare a fost la grădinița din Albina și acolo au fost o mulțime de copii deosebit de bucuroși când au văzut modul în care se plantează, cum se udă, cum e fac gropile și toate aceste activități care i-au atras”, a declarat Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

2 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

18 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

18 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

19 ore ago