Mii de puieți de arbori vor fi plantați în zona Săcălazului și la Giarmata. Vor fi create noi perdele forestiere

Ieșirea din Timișora spre Săcălaz, respectiv Giarmata, sunt zonele alese de către Asociația Verde de Banat pentru realizarea celei de a doua ediții a proiectului ”10. Un județ de nota 10!”. Câteva mii de puieți vor fi plantați pentru a duce la crearea de perdele forestiere în zonele amintite. Acțiunile au loc cu susținerea Consiliului Județean Timiș și a Inspectoratului Județean Școlar.

Organizația nu este la prima astfel de plantare, acțiuni similare au avut loc și în Uivar, Checea, Jebel, Timișoara și Giarmata, încă din 2015.

„Județul Timiș are una dintre cele mai scăzute rate de împădurire, 12%, iar media europeană este de 40%, cea românească fiind de 30%. Fiecare oră petrecută de copiii noștri în natură este de mare folos, iar fiecare copac fixează în trunchi circa 20 de tone de oxigen”, a declarat Iosif Martinescu, din partea Asociației Verde de Banat.

Sunt 3000 de arbori deja parte a perdelelor forestiere. Dorința este de a crea un inel forestier în jurul Timișoarei.

„În 18 și 19 noiembrie vom planta salcâm la perdeaua forestieră a Săcălazului, în spatele Pieței Mehala, iar în 25-26 noiembrie vom continua să plantăm la Giarmata, unde vom schimba puieții care nu s-au prins. Mai plantăm stejar roșu, frasin”, a mai declarat Iosif Martinescu.

Sunt cteva specii de arbori care se potrivesc perfect pentru zona de pustă a Banatului, iar Pădurea Verde din Timișoara este oglinda hărții speciilor din zonă.

„Toată pusta Banatului este pretabilă pentru stejar, pentru stejar roșu, pentru gârniță, frasin și salcâmul merge peste tot. În general plantăm stejar în aceste zone care au foarte multă apă, se prinde foarte ușor, iar rădăcinile merg peste un metru în primul an. Și dacă reușim să conducem aceste perdele doi, trei ani, suprafețele sunt salvate”, a explicat Martinescu.

Consiliul Județean Timiș este alături de organizație. Alin Nica a propus ca aceasta să aplice pentru bani pe programul TimCultura.

„Venim cu sprijin logistic și organizatoric. Ne ocupăm de partea de promovare, e important să asigurăm relația cu primăriile pentru organizatori, sprijinul interinstituțional, să capacităm toate instituțiile care pot fi implicate în acest demers. Una e să vină solicitarea să vină de la Consiliul Județean, alta e să vină de la un simplu ONG”, a declarat, luni, Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Și Inspectoratul Școlar al Județului Timiș susține acțiunea.

„Am făcut o solicitare a școlilor care doresc să participe în proiect, așteptând înscrierile din partea lor. Observând că avem deja 60 de școli înscrise, am luat legătura cu domnul Martinescu, am încercat să distribuim acești puieți care au ajuns în fiecare unitate de învățământ care a fost înscrisă. În fiecare unitate de învățământ am încercat să creăm un eveniment pentru a promova acțiunile de ecologizare, de conștientizare a grijii pe care trebuie să o purtăm naturii. Copiii, mai ales cei mici, au fost foarte încântați. O astfel de plantare a fost la grădinița din Albina și acolo au fost o mulțime de copii deosebit de bucuroși când au văzut modul în care se plantează, cum se udă, cum e fac gropile și toate aceste activități care i-au atras”, a declarat Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

galben-albăstrui-săgețiu de verde de Banat a spus: (noiembrie 13th, 2023 at 21:52 )

Salcâmul și stejarul roșu sunt specii de origine americană. E-adevărat că salcâmul a ajuns în Europa acum vreo 400 de ani, dar … Gârnița e o cvercinee mai de deal. Frasinul merge (dar aș pune pariu că-i vorba despre un frasin american!).
În fine, pentru un partid care a plantat palmieri la Timișoara, e un progres! Totuși, entuziasmul este lăudabil (în balta noastră de individualism tembel plantat de … liberalism), voința ecologistă e ceva rar, dar trebuie să vină dimpreună și cu ceva putirință ecologică. Din întâmplare cunosc oameni din sau de pe lângă PNL care-ar fi putut face o încadrare tehnică a evenimentului mai de Doamne-ajută. Meseria nu-i ca politichia.
Și o frază de mare rahat:
„Una e să vină solicitarea să vină de la Consiliul Județean, alta e să vină de la un simplu ONG.”
!!!!
În democrație, simplele ONG-uri nu sunt atât de simple. Chiar și părerile simplilor cetățeni contează . Și nu numai la 4 ani o dată (când de fapt cetățeanul nu are nicio inițiativă, ci doar alege din puținul care i se dă).
Încă ceva: o astfel de acțiune nu are nevoie atât de promovare, cât de punere în practică. Mai pe scurt, A FACE înseamnă mult mai mult decât A VORBI despre cum trebuie făcut. Dar, în an pre-elecctoral, gura păcătosului adevăr grăiește despre interesul lui: PROMOVARE.
(Nota 4 pentru dl Martinescu: arborii fixează dioxid de carbon, nu oxigen, E adevărat că în lemn există și compuși organici care au în molecula lor atomi de oxigen, însă importanța arborelui pentru noi constă în degajarea oxigenului și fixarea / sechestrarea carbonului din CO2. Pentru că avem două păcate: respirăm și accentuăm efectul de seră prin activitățile noastre. Să zicem că greșeala e de la emoția vorbirii la microfon …)

Martinescu Iosif a spus: (noiembrie 14th, 2023 at 17:48 )

Mă văd obligat să răspund:
1.Conferința de presă a avut un mesaj clar,simplu:continuăm să plantam,să FACEM!
Ne dorim un județ curat,verde,cu mai mulți OAMENI implicați.
Un județ de 10.
Pt asta invătăm elevii spiritul voluntariatului și după ce am plantat bine în primăvară,sperăm să aducem la plantare cât mai mulți elevi și profesori.

2.Conferința nu a avut nici pe departe un caracter politic.
Doar a arătat un parteneriat real care dă roade!

3.in declarația mea am spus că fiecare arbore fixează în trunchi cca 20 t de dioxid de carbon și ne dă suficient oxigen pt doi oameni(cca 118 kg)
Două ziare au scris ce au vrut!
Să întru în polemică cu autorii articolelor?!
Nu!

4.Tare bucuros aș fi să-mi spuneți părerea dumneavoastră sinceră și argumentată după ce veniți la o plantare/actiune Verde de Banat!

Nu cred ca ați văzut cum arată cele 3,5 ha de perdea forestieră de la Giarmata!
Poate veniți în oricare din zilele în care vom planta și mai apoi dacă credeți că merităm să ne certați,să o faceți!
Chiar sub masca anonimatului!
Mulțumesc!

Pavel a spus: (noiembrie 14th, 2023 at 20:28 )

Mă bag și eu, a cincea roată. Cred că e singurul schimb de replici decent, deși polemic, pe care-l văd la comentariile unui articol. Apreciez atât contribuția anonimului – parțial răutăciosă, cât și a celui care pare să fie adevăratul domn I. Martinescu. Hai că putem și fără să ne omorâm!

Inițiativa e chiar de lăudat. Observi pe o hartă din satelit cum orașul e sugrumat de cartiere întortocheate de construcții, o plăcintă de betoane fără zone întinse de verdeață, maxim câte un plaț triunghiular ce nu a putut fi valorificat pe piață.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian

Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara

Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sala de consiliu a Primăriei Timișoara a fost arhiplină, luni seara. Nu s-a votat un proiect de hotărâre deosebit, nu a fost o dezbatere publică, s-a comemorat ziua de 16  decembrie 1989, atunci când, în Timișoara, a izbucnit Revoluția română. În lipsa primarului Dominic Fritz, la conducerea ședinței s-a aflat viceprimarul Ruben Lațcău, alături de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Revoluția de la Timișoara, comemorată printr-o ședință festivă a Consiliului Local/Foto
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite
Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
Nicușor Dan și-a anunțat oficial, într-o conferință de presă, intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 2025. Primarul Bucureştiului a spus că este deschis la discuții cu partidele pro-europene penztru susţinerea candidaturii sale. Primarul Capitalei, Nicușor Dan este primul care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2025. El a enunţat care sunt,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicuşor Dan, primul candidat la prezidenţiale: “Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă”
Dorința timișorenilor de a ajunge mai rapid și în condiții mai bune, pe cale rutieră, la Belgrad e mai aproape de realizare. Compania Publică Drumuri Serbia a anunțat că a fost acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada între Pancevo și Vârșeț, până la granița cu România. Câștigător este un institut de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Drumuri Serbia a acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada Pancevo – Vârseț, până la granița cu România
Primăria Timișoara anunță finalizarea concursului „Revoluționarul din familia mea”, un proiect dedicat păstrării și transmiterii memoriei evenimentelor din Decembrie 1989. Elevii participanți la acest concurs au avut sarcina de a descoperi și documenta poveștile celor care au trăit acele momente istorice, capturând esența lor prin intermediul fotografiei și a textului. Galeria de fotografii este disponibilă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”
Noi nu uităm! În decembrie 2024 comemorăm 35 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei României. Ne amintim de poveștile impresionante ale tinerilor din Generația X, ce au conturat destinul unei întregi națiuni și au devenit martirii libertății în decembrie 1989, prezente în Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – itinerarul Revoluției din decembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Itinerarul Revoluției din decembrie 1989 – celebrând 35 de ani de la Revoluție, din perspectiva Patrimoniul sub reflectoare
La data de 15 decembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Timiș au fost sesizați despre faptul că, în noaptea de 14 spre 15 decembrie, persoane necunoscute ar fi sustras o autoutilitară, precum și diverse unelte utilizate în domeniul mecanicii auto, din interiorul unui garaj situat pe bld. Eroilor de la Tisa. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prins la puțin timp după ce a furat o… autoutilitară!
Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
Top