Administratie

Primăria a scos la analizat, prin consultare publică, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Timișoarei

Printr-o măsură care ar putea avea ca și finalitate ideea unei singure administrații pentru zona metropolitană, Primăria Timișoara a finalizat Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) pentru următorii șapte ani. Aceasta include Municipiul Timișoara și Zona Urbană Funcțională delimitată de localitățile Ghiroda, Moșnița Nouă, Giroc, Șag, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Dudeștii Noi, Sânandrei, Dumbrăvița, Giarmata, Remetea Mare și Bucovăț.

Cei interesați pot consulta această strategie online, dar pot formula și propuneri de modificări. Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Timișoara se află în consultare publică până în data de 24 noiembrie, fiind publicată online https://decidem.primariatm.ro/processes/sidu2023.

”Conform noii strategii, misiunea Municipiului Timișoara, cu orizont de timp 2030, este să devină o metropolă europeană de referință, bazată pe inovație, sustenabilitate și multiculturalism, cu un accent pe dezvoltarea comunității locale și calitatea vieții”, este viziunea municipalității timișorene pe această temă.

Cei patru piloni pe care se bazează SIDU sunt dezvoltarea sustenabilă orientată spre nevoile comunității locale, investiții bazate pe specializare inteligentă și cunoaștere, valorificarea capitalului turistic și cultural oferit de titlul de Capitală Europeană a Culturii, creșterea coridoarelor verzi-albastre astfel încât Timișoara să devină o metropolă neutră din punct de vedere climatic.

Obiectivele strategice ale SIDU vizează: creșterea calității vieții și a oportunităților de dezvoltare socială; dezvoltarea economică a municipiului Timișoara; dezvoltarea mobilității urbane în municipiul Timișoara și ZUF; dezvoltare durabilă ai municipiului și a zonei sale urbane funcționale,; definirea identității municipiului Timișoara și consolidarea poziției acestuia drept lider național în sectorul cultural-turistic; construirea unui model de administrație publică locală ce își fundamentează politicile publice pe un proces deschis, în colaborare cu toți cetățenii săi.

Elaborarea SIDU Timișoara a fost un proces participativ, bazat pe consultarea și implicarea comunității și actorilor locali. Totodată, au fost identificați parteneri locali potențiali pentru implementarea strategiei, din cadrul administrației publice, mediului academic, mediului de afaceri, sectorului non-profit și alți specialiști.

”SIDU va sta la baza finanțării proiectelor de dezvoltare urbană ale municipiului și zonei urbane funcționale. în contextul perioadei de programare 2021-2027, în strânsă corelare cu obiectivele strategice/politicile stabilite la nivel european și naţional”, mai spun cei de la Primăria Timișoara.

Pe tema unei zone metropolitane, cu administrația la Timișoara s-a mai discutat, atunci toți conducătorii primăriilor din ceea ce este numită în această strategie Zona Urbană Funcțională au respins total desființarea primăriilor și cedarea strategiei de dezvoltare către Timișoara.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

5 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

6 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

12 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

12 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

13 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

15 ore ago